Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Στα σκαριά τριμερής συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου»

TOKIO.--

Τις βάσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ιαπωνία, Κίνα και Ν. Κορέα έβαλαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των τριών χωρών σε διήμερη διάσκεψη κορυφής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο.

Οι αξιωματούχοι των τριών χωρών με συνολική παραγωγή που αντιπροσωπεύει το 20% της παγκόσμιας οικονομίας συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συνεργαστούν για να πετύχουν μια συμφωνία μείωσης των δασμών, κατάργησης των ελέγχων στα σύνορα για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων και αναζωογόνησης του εμπορίου και των επενδύσεων με την κατάργηση των περιορισμών για την ανεμπόδιστη δράση του μεγάλου κεφαλαίου.

Επιπλέον, συμφώνησαν να συνεργαστούν, για να αποτρέψουν την επανάληψη καταστροφών όπως η πυρηνική κρίση που εξελίσσεται στη βορειοανατολική Ιαπωνία μετά το σεισμό της 11ης Μάρτη και να βοηθούν η μία την άλλη σε περίπτωση μελλοντικής ανάλογης καταστροφής. Μάλιστα, Κίνα και Ν. Κορέα ανακοίνωσαν πως θα εντείνουν τις προσπάθειες συνεργασίας τους με το Τόκιο για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ιαπωνία και την αποκατάσταση και συντήρηση των γραμμών ανεφοδιασμού βιομηχανικών προϊόντων που διαταράχθηκαν από τη μεγάλη καταστροφή της 11ης Μάρτη.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, ο Ιάπωνας ομόλογός του Ναότο Καν και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ εμφανίστηκαν μαζί στην πόλη της Φουκουσίμα και έφαγαν ντόπια λαχανικά μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς, για να δείξουν τάχα πόσο ασφαλή είναι η βρώση τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ