Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Κίνδυνος ανάφλεξης εμφυλίου...

Από την χθεσινή επίθεση στο Αμπγέι
Από την χθεσινή επίθεση στο Αμπγέι
XAΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Ο εφιάλτης ανάφλεξης του πολυετούς αιματηρού εμφυλίου στο Σουδάν φαίνεται πως επιστρέφει μετά την προχτεσινή επικίνδυνη κατάληψη της σημαντικής πετρελαιοφόρου πόλης Αμπγέι από στρατεύματα του βορρά, κατά παράβαση πρόσφατης συμφωνίας με τον ΟΗΕ.

Στελέχη της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και του νοτιοσουδανικού στρατού κατηγόρησαν χτες τον τακτικό στρατό του βορρά για «προσπάθεια ολομέτωπης πολεμικής σύρραξης». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού, συνταγματάρχης Φίλιπ Αγκερ, προειδοποίησε ότι ο νότος θα απαντήσει στη βία με βία εάν συνεχιστεί η προέλαση των βόρειων στρατιωτικών δυνάμεων προς το νότο. Κατηγόρησε τους Βορειοσουδανούς αξιωματούχους στο Χαρτούμ πως χρησιμοποιούν παραστρατιωτικές ομάδες που από προχτές επιδίδονται σε λεηλασίες, επιδρομές και εμπρησμούς σπιτιών στην πόλη του Αμπγέι για να μπλοκάρουν την πρόσβαση του νότου σε μεγάλα πετρελαϊκά κοιτάσματα. «Τα βόρεια στρατεύματα δεν επιτίθενται απλώς στο Αμπγέι αλλά κινούνται προς έναν ολομέτωπο πόλεμο», σημείωσε ο συνταγματάρχης, προειδοποιώντας πως οι δυνάμεις του νότου δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια...

Η προχτεσινή κατάληψη του Αμπγέι, που παρουσιάστηκε από την κρατική τηλεόραση στο Χαρτούμ σαν... «ανάκτηση ελέγχου της πόλης με απώθηση εχθρικών δυνάμεων», καταδικάστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που συνέβαλαν στη διχοτόμηση της χώρας. Ειδικότερα οι ΗΠΑ προειδοποίησαν πως με τέτοιες ενέργειες το Σουδάν δε θα απαλειφθεί ποτέ από τη μαύρη λίστα των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία και απαίτησαν από το βορειοσουδανικό στρατό να αποχωρήσει αμέσως από την περιοχή.

Πάντως, η κατάσταση στο Αμπγέι περιγράφεται ως τουλάχιστον εφιαλτική από αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς δεκάδες κτίρια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και επικρατεί χάος από τις επιδρομές έφιππων και ένοπλων ομάδων, ενώ χιλιάδες άτομα εγκαταλείπουν τις εστίες τους αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στο νότο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ