Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Νέοι βομβαρδισμοί και πιέσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή το λιμάνι της Τρίπολης, καθώς και την κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ χτες η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα αποστείλει μαχητικά ελικόπτερα στη Λιβύη, για να πραγματοποιήσουν «πιο ακριβή» πλήγματα στο έδαφος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει κατά του καθεστώτος του Καντάφι (πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση θεώρησης των διαβατηρίων τόσο του Καντάφι και της οικογένειάς του όσο και των εταιρειών που θεωρούνται ύποπτες ότι χρηματοδοτούν το καθεστώς) σε ένα ακόμα μέλος του περιβάλλοντός του καθώς και σε μια λιβυκή αεροπορική εταιρεία.

Την Κυριακή, παρουσία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον εγκαινιάστηκε γραφείο της ΕΕ στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, και χτες η ΕΕ αποφάσισε να χαρακτηρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT), στο οποίο έχουν συσπειρωθεί αντικαθεστωτικοί, ως «πολιτικό συνομιλητή - κλειδί που αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του λιβυκού λαού», ενέργεια που θεωρείται ως μια τυπική αναγνώρισή του από την ΕΕ. Παράλληλα, η Αστον είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του «CNT» Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, όπου υποσχέθηκε τη στήριξη της ΕΕ για όσο χρειαστεί. Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με ανακοίνωσή του, αναφέρει πως η συγκεκριμένη επίσκεψη «υποδηλώνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ένα παράνομο Σώμα και στοχεύει στο διχασμό της Λιβύης» και πως η επίσκεψη «θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις της Λιβύης με την ΕΕ και τους θεσμούς της».

Τέλος, υπό το μανδύα της «ανθρωπιστικής βοήθειας» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει πως ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και τη Λιβύη και πως «οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τους Λίβυους αμάχους». Πρόκειται για μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μια μέρα μετά την άφιξη στη Βεγγάζη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν, όπου είχε και συνομιλίες με αντικαθεστωτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ