Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Δικομματική εναλλαγή στις τοπικές εκλογές

Πρώτο το Λαϊκό Κόμμα και ήττα των σοσιαλιστών

Στην πλατεία της Μαδρίτης παρέμειναν κάποιοι νέοι, ωστόσο αυτός που πανηγυρίζει είναι ο ένας εταίρος του δικομματισμού
Στην πλατεία της Μαδρίτης παρέμειναν κάποιοι νέοι, ωστόσο αυτός που πανηγυρίζει είναι ο ένας εταίρος του δικομματισμού
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μεγάλες απώλειες υπέστη το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (PSOE) του πρωθυπουργού Χοσέ Ροντρίγκες Θαπατέρο στις τοπικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία. Στα συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα πρώτο κόμμα στις εκλογές ήρθε το Λαϊκό (PP) με 37,54% των ψήφων, το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» συγκέντρωσε το 27,79% και η «Ενωμένη Αριστερά», συνασπισμός δυνάμεων με κύρια δύναμη αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας - PCE (μέλος του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» με διαχειριστική λογική), έλαβε το 6,31%. Στις προηγούμενες εκλογές του 2007, το «PSOE» είχε και πάλι χάσει από το «PP» με μικρή όμως διαφορά, 34,9% έναντι 35,6%. Στα παραδοσιακά «κάστρα» των σοσιαλιστών, η Σεβίλλη και η Βαρκελώνη, ήρθε πρώτο το Λαϊκό Κόμμα, ενώ η αποχή συνολικά έφτασε το 34%.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό του ισπανικού λαού στο αστικό δικομματικό σύστημα, καθώς εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης κυριαρχούν οι αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαχείριση στο πλαίσιο του συστήματος. Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει δεσμεύσεις από την αστική πολιτική και την ΕΕ και έδωσε τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν έγινε δυνατό να συγκεντρωθούν τα τελικά αποτελέσματα του κόμματος, ωστόσο σημειώνει αύξηση σε ψήφους και ποσοστά).

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, οι οποίες προγραμματίζονται για το Μάρτη του 2012. Υποστήριξε πως η συντριπτική ήττα των σοσιαλιστών οφείλεται στην οικονομική κρίση και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν και στη δυσαρέσκεια των Ισπανών, σε μια χώρα που η ανεργία φτάνει το 21% με τη νεολαία να πλήττεται βαθιά καθώς το ποσοστό φτάνει το 45%.

Σε ό,τι αφορά το ετερογενές «Κίνημα 15 Μάη», που έχει κατασκηνώσει στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντε Σολ (και κάποιες άλλες πλατείες ισπανικών πόλεων), που εμφανίζεται ως «ακομμάτιστο», «ακηδευμόνευτο» και «αντισυστημικό», που συντονίζεται στο διαδίκτυο προβάλλοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί, η διαφθορά», «Φορολογία στις χρηματιστηριακές συναλλαγές» για «αληθινή δημοκρατία», με δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης να κυριαρχούν, ανακοινώθηκε χτες ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για μια ακόμα εβδομάδα. Οι νέοι που κυρίως συμμετέχουν εκφράζουν, όπως λένε, την αγανάκτηση και την οργή τους στο πολιτικό σύστημα, ωστόσο τέτοιες μορφές κινητοποιήσεων είναι εύκολο να εκτονωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ