Τρίτη 24 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Αρχή από την Ιρλανδία για επικοινωνιακούς σκοπούς

Σήμερα στη Βρετανία, όπου προωθείται κοινό συμβούλιο «στρατηγικής ασφάλειας», δηλαδή εξασφάλισης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων

Το επικοινωνιακό «σόου» Ομπάμα περιλάμβανε και τη γνωστή ιρλανδική μαύρη μπύρα
Το επικοινωνιακό «σόου» Ομπάμα περιλάμβανε και τη γνωστή ιρλανδική μαύρη μπύρα
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

«Θα κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε», φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προς τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους στο Δουβλίνο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του που ξεκίνησε χτες. Η «βοήθεια», που υποσχέθηκε με μεγαλοστομία ο πρόεδρος Ομπάμα, αφορά την οικονομία, στη «φούσκα» της οποίας τη μερίδα του λέοντος είχαν αμερικανικές εταιρείες, αλλά και πολυεθνικές με έδρα στις ΗΠΑ. Η «φούσκα» έσκασε με πάταγο στην Ιρλανδία και αξιοποιείται από την ντόπια πλουτοκρατία σε συνεργασία με την τρόικα, ώστε να φορτωθούν όλα τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του ιρλανδικού λαού. Ετσι το δήθεν ενδιαφέρον του Ομπάμα έχει σχέση με την εξασφάλιση αυτών των συμφερόντων και τίποτε περισσότερο.

Εξάλλου, η Ιρλανδία επιλέχθηκε ως πρώτος σταθμός της περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα, που περιλαμβάνει επίσης τη Βρετανία, τη Γαλλία για τη Σύνοδο της G8 και την Πολωνία, για να «τονίσει» και την ...ευρωπαϊκή του πλευρά ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2012. Για το λόγο αυτό επισκέφτηκε και το μικρό χωριό των 300 κατοίκων Μόνεϊγκαλ στην επαρχία Οφαλι, χωριό καταγωγής προγόνου της μητέρας του, όπου συναντήθηκε και με έναν ...«έκτο εξάδελφό του». Αργά χτες μίλησε σε ένα «δημόσιο πάρτι» στο Γκριν Ρόουντ του Κολεγίου του Δουβλίνου και σε αποστροφή του λόγου του χαιρέτισε την ιστορική επίσκεψη συμφιλίωσης που πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ στην Ιρλανδία και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική διαδικασία στο Ολστερ αποστέλλει «ένα κύμα ελπίδας» σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας» με τη Βρετανία

Μετά το «πάρτι» ο πρόεδρος Ομπάμα κατευθύνθηκε στη Βρετανία, όπου από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη. Εκεί θα μιλήσει στη Βουλή των Κοινοτήτων και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Βασικό θέμα της ατζέντας των συνομιλιών η ενίσχυση της συνεργασίας με τη Βρετανία, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ενός «Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας», το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι ανώτατοι αξιωματούχοι στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα αντιμετωπίζουν από κοινού τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και δε θα περιορίζονται απλά σε έκτακτες συνομιλίες όταν προκύπτει μία επείγουσα ανάγκη. Επίσης, ο Ομπάμα και ο Κάμερον θα συζητήσουν για θέματα όπως το Αφγανιστάν, η Λιβύη και η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Κατόπιν, μαζί με το Βρετανό πρωθυπουργό θα μεταβούν στην πόλη Ντοβίλ της Γαλλίας για τη Σύνοδο ηγετών της G8, ενώ τελευταίος σταθμός της περιοδείας θα είναι η Πολωνία όπου αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την πολωνική ηγεσία για την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ