ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Επικύρωσε τους υποψηφίους για την υπερνομαρχία

Σε υποτονικό κλίμα, με έκδηλη, ωστόσο, την προσπάθεια των διαφόρων στελεχών των τάσεων να μην «ξύσουν πληγές», κύλησε το περασμένο Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, η οποία με μεγάλη πλειοψηφία επικύρωσε την πρόταση να ηγηθεί του ψηφοδελτίου για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά ο Γ. Πανούσης, με υποψήφιους νομάρχες τον Σπ. Λυκούδη και την Ε. Καρακώστα, αντίστοιχα. Η ΚΠΕ υπερψήφισε ακόμα τον απολογισμό δράσης από το τακτικό συνέδριο έως σήμερα και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, χωρίς να λείψει - κάθε άλλο - η κριτική για την κακή οργανωτική κατάσταση, την απόσταση μεταξύ διακηρυγμένων λόγων και πράξεων κλπ.

Αν και απών από τη συνεδρίαση, ο Στ. Πιτσιόρλας, πάλαι ποτέ δεξί χέρι του πρώην προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου, ήταν το «τιμώμενο πρόσωπο» στα πηγαδάκια των μελών της ΚΠΕ, καθώς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που δεν αναδειχτεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αίσθηση που προκάλεσε δε θα πρέπει να θεωρηθεί άσχετη από τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ΠΑΣΟΚογενή προέλευση του Γ. Πανούση, αν αυτή ωφελεί ή όχι, ούτε κι από την ολοένα και πιο ευδιάκριτη διάθεση από μέρους του Αλ. Αλαβάνου να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Πολλά στελέχη του ΣΥΝ εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση μια τέτοια συζήτηση δεν τους ωφελεί μπροστά και στη μάχη των δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών. Ετσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το εκτενές δελτίο Τύπου, που διανεμήθηκε χτες από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, το οποίο περιλαμβάνει εκείνα τα αποσπάσματα της συνέντευξης του Νίκου Βούτση στο ραδιόφωνο του «Φλας», που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου και επισημαίνουν την ανυπαρξία δυνατοτήτων συγκλίσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.

Συνεκτικό στοιχείο όλων σχεδόν των παρεμβάσεων που έγιναν στη διάρκεια των εργασιών της ΚΠΕ ήταν η αντιΚΚΕ επίθεση. Αυτή τη φορά, μάλιστα, η συνήθης «επιχειρηματολογία» εναντίον του ΚΚΕ συνοδευόταν από την «καρμπόν» διαπίστωση όλων πως απαιτείται πια να περάσει η επίθεση εναντίον του σε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό επίπεδο. Το πώς ορίζεται η αποτελεσματικότητα της αντιΚΚΕ επίθεσης δόθηκε ξεκάθαρα: Εάν γίνει κατορθωτό, να επιτευχθεί η απομόνωση και συρρίκνωσή του. Μάλιστα, ένας εκ των ομιλητών ήταν αποκαλυπτικός, αναφερόμενος στο Κόμμα της Ευρωενωσιακής Αριστεράς, όταν συμπεριέλαβε στα «μέτωπά» του και αυτό εναντίον του ΚΚΕ και με έπαρση σημείωσε πως «κατορθώσαμε να το απομονώσουμε»(!!!) ξεχνώντας τους διακηρυγμένους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ συνειδητά δε μετέχει στο ΚΕΑ. Αποκαλυπτικός ήταν και ο Αλ. Αλαβάνος, όταν, κλείνοντας τις εργασίες, έδωσε κατεύθυνση - εντολή σε στελέχη, επικεφαλής των τμημάτων, να αρθρογραφήσουν εναντίον του ΚΚΕ.

Να σημειωθεί, τέλος, πως αρκετοί αναφέρθηκαν κριτικά στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, στο γνωστό, όμως, μοτίβο της «καταδίκης του σταλινισμού» και των «αυταρχικών καθεστώτων του υπαρκτού». Δεν έλειψαν και ορισμένες φωνές, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που διαφώνησαν, τονίζοντας πως το κύριο σήμερα είναι η καταδίκη του μνημονίου και δε βοηθά, απεναντίας δυσκολεύει, όταν συνοδεύεται από καταδίκη του σοσιαλισμού...

Αθλιο παιχνίδι κυβέρνησης - Κοκκινούλη

Αθλια παιχνίδια στις πλάτες των αγροτών παίζουν κυβέρνηση και Θ. Κοκκινούλης, ενώ την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότεροι αγρότες εξωθούνται στο ξεκλήρισμα και τη φτώχεια, χάρη στην πολιτική που υποστηρίζουν και τα «δύο αντιμαχόμενα μέρη».

Η κυβέρνηση αντέδρασε έντονα χθες στις δηλώσεις του γαλάζιου αγροτοσυνδικαλιστή για την ανακόλουθη στάση της ΝΔ στο ζήτημα των αγροτοδικείων, στέλνοντας, ταυτόχρονα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα αγροτοδικεία θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν και να «τρομοκρατούν» τους αγρότες.

«Είναι ξεφτίλα για τη ΝΔ η στάση της στο θέμα των αγροτοδικείων. Δυστυχώς, άλλα έλεγε προεκλογικά ως αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα πράττει ως κυβέρνηση. Είναι εκπληκτικό πόσο γρήγορα ξεχνούν», ξέσπασε ο Θ. Κοκκινούλης, μετά την αρνητική απάντηση που έλαβαν βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, όσον αφορά το θέμα των διώξεων των αγροτών. Οι γαλάζιοι βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν στον υπουργό θέμα νομοθετικής φόρμουλας για την παραγραφή των αδικημάτων, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα.

Οργισμένη ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Λυπούμαι για λογαριασμό του», ήταν το σχόλιο του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ουδέποτε η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα υπάρξει παραγραφή των «αδικημάτων» των αγροτών, που διέπραξαν το έγκλημα να κατέβουν στους δρόμους του αγώνα και της επιβίωσης...

Διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης

Συνεπής στην αντικομμουνιστική γραμμή και στο αντιΚΚΕ κόμπλεξ της, η «Κυριακάτικη Αυγή», για ακόμη μία φορά διαστρεβλώνει τις θέσεις του ΚΚΕ, προσπαθώντας να εμφανίσει ότι δήθεν μαζί με την «ευρύτερη δεξιά» καταψήφισε την «προοδευτική» Εκθεση του ευρωβουλευτή Κατάνια για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

Είναι τέτοια η «ευρωλαγνεία» της «ΑΥΓΗΣ» και του ΣΥΝ, που δε διστάζουν να παραμορφώσουν το περιεχόμενο της Εκθεσης, παρουσιάζοντάς το σαν δήθεν θετικό για τους μετανάστες, αποκρύπτοντας ότι ολόκληρη η Εκθεση αποτελεί απαράδεκτη προσπάθεια να επαναφέρει από το παράθυρο βασικές αρχές του «ευρωσυντάγματος» που οι λαοί της ΕΕ απέρριψαν πανηγυρικά.

Στην πραγματικότητα η Εκθεση αυτή χρησιμοποιεί τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ιθαγένεια σαν ιδεολογικό όχημα για να στείλει «σημαντικό μήνυμα να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος για το ευρωσύνταγμα... και θα συμβάλει στο αίσθημα του ανήκειν στην ΕΕ... και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας....». Ο ΣΥΝ διαμαρτύρεται γιατί... δεν προχωρά η προώθηση ενός άλλου «καλού» ευρωσυντάγματος. Ο ΣΥΝ αποκρύπτει συνειδητά ότι από τα 40 άρθρα της Εκθεσης μόνο τα 6 αφορούν την απονομή πολιτικών δικαιωμάτων στους μόνιμους κατοίκους των κρατών-μελών, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν αντιδραστικό παραλήρημα, που επιχειρεί να θεσμοθετήσει από την πίσω πόρτα: Την καταβολή φόρων από τους Ευρωπαίους πολίτες κατευθείαν στην ΕΕ, ώστε να κατανοήσουν «την πραγματικότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ», «τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου... προκειμένου να δοθεί μία πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση με την ενοποίηση των εκλογικών διαδικασιών και κυρίως με την εκλογή μέρους των βουλευτών σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά ψηφοδέλτια που θα καταρτίζονται από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα».

Και για να γίνει αποτελεσματικότερη η προπαγάνδα, πρέπει να ενταχθεί υποχρεωτικά «η ευρωπαϊκή διάσταση στη διδακτέα ύλη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία»!

Και όλα αυτά στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «ευρωπαϊκής ιθαγένειας», που δε συνεπάγεται κανένα απολύτως δικαίωμα σε όποιον θα την έχει, εφόσον δε θα έχει την ιθαγένεια του κράτους διαμονής του. Η ευρωυποταγή σε όλο της το μεγαλείο! Για ακόμη μία φορά ο ΣΥΝ και η «ΑΥΓΗ» δίνουν διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στο ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο, βάζοντας πλάτη να νεκραναστήσουν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα».

Η μοναδική λύση για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των μεταναστών είναι η ένταξή τους στο ταξικό εργατικό κίνημα και η πάλη μέσα από αυτό σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στη γραμμή της αντίστασης στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ανυπακοής στις πολιτικές υποταγής και ενσωμάτωσης στην ιμπεριαλιστική ΕΕ.


Του
Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ


Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902», στα πλαίσια της εκπομπής «Εις υγείαν», μια συζήτηση της Πόπης Καπετανοπούλου με τον πνευμονολόγο Νέαρχο Γιατρομανωλάκη για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και πώς αυτές αντιμετωπίζονται.

ΚΟΒ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ

Συζήτηση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει, αύριο Τετάρτη 25 Γενάρη, η ΚΟΒ Οικοδόμων Πειραιά του ΚΚΕ, στο δημαρχείο της Νίκαιας, στις 7μ.μ. Θα μιλήσει ο Αντρέας Ζαζόπουλος μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ.

Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» καλεί σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας του σωματείου, αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ