ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Πετσόκομμα σε τιμές και στρέμματα

Οι τιμές μειώνονται κατά 36,5% και τα καλλιεργούμενα στρέμματα κατά 12%

Δραστική μείωση των τιμών καθώς και των καλλιεργούμενων στρεμμάτων στα τεύτλα αποφάσισε η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η απόφαση αυτή που λαμβάνεται στα πλαίσια των αρνητικότατων αποφάσεων που πάρθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη στην ΕΕ για τη ζάχαρη, θα επιφέρει άμεσα δραματική συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και κλείσιμο των εργοστασίων της.

Οπως έγινε γνωστό, η ΕΒΖ κατέληξε στον τιμοκατάλογο για το 2006 που είναι πετσοκομμένος από τιμές και διαμορφώνεται για ζαχαρικό τίτλο 16% στα 32,86 ευρώ/τόνο (51,72 ευρώ/τόνο το 2005) και αντίστοιχα για ζαχαρικό τίτλο 15% η τιμή είναι 29,57 ευρώ/τόνο (46,54), 14% 26,29 ευρώ/τόνο (26,29), 13% 22,02 ευρώ/τόνο (34,65) και 12% 17,74 ευρώ/τόνο (27,93). Πρόκειται για πραγματική σφαγή, αφού η διοίκηση της ΕΒΖ ξεκίνησε με την ελάχιστη τιμή για ζαχαρικό τίτλο 16% και μείωσε την τιμή σε όλες τις κατηγορίες κατά 36,5% σε σύγκριση με πέρυσι. Εδώ κάποιοι προσθέτουν και την εισοδηματική αντιστάθμιση των 40,4 ευρώ/στρέμμα που ισχύει από φέτος, για να βγει μια μείωση γύρω στο 22% όπως λένε, αλλά είναι 23% - 24% και βάλε στην πράξη.

Με βάση τις τιμές της ΕΒΖ, αν γίνει μια σύγκριση με την τιμή που διαμορφώθηκε για τον ζαχαρικό τίτλο 16% για παράδειγμα τότε φαίνεται πως σχεδόν κανέναν αγρότη δεν τον συμφέρει να βάλει τεύτλα. Πέρυσι με τιμή 51,72 ευρώ/τόνο και μια μέση παραγωγή ας πούμε 6 τόνους το στρέμμα έκανε τζίρο 310 ευρώ το στρέμμα. Φέτος, με την τιμή που ανακοίνωσε η ΕΒΖ, συν τη στρεμματική ενίσχυση θα κάνει τζίρο 237,5 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή 72,5 ευρώ το στρέμμα κάτω, ή αλλιώς μια μείωση 23,4%. Αλλά, το βασικό ερώτημα είναι: Βγαίνουν οι τευτλοπαραγωγοί να καλλιεργήσουν με τέτοιες τιμές; Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική.

Αλλά, ακόμα και να ήθελαν οι αγρότες φέτος να βάλουν περισσότερα τεύτλα, αυτό δεν τους επιτρέπεται. Η διοίκηση της ΕΒΖ πήρε επίσης απόφαση να καλλιεργηθούν φέτος κάπου 367.000 στρ. με τεύτλα, δηλαδή 12% λιγότερα στρέμματα σε σύγκριση με πέρυσι, όπου καλλιεργήθηκαν γύρω στα 418.000 στρέμματα. Το ζήτημα είναι ότι φέτος έγιναν στην ΕΒΖ αιτήσεις για να καλλιεργηθούν 596.000 στρέμματα και τελικά κόπηκε το 38,5% των αιτηθέντων στρεμμάτων. Για παράδειγμα, στο εργοστάσιο της Λάρισας η στρεμματική κατανομή είναι 96.000 στρέμματα από 107.000 στρέμματα πέρυσι και στο εργοστάσιο των Σερρών δόθηκαν 47.000 στρέμματα από 52.000 στρέμματα περίπου πέρυσι. Ακολούθως, για το 2006 δόθηκαν 99.000 στρέμματα για το εργοστάσιο στο Πλατύ, 70.000 στρέμματα στης Ορεστιάδας και 55.000 στης Ξάνθης. Υποτίθεται ότι οι τευτλοπαραγωγοί έχουν καιρό μέχρι τις αρχές Μάρτη να υπογράψουν συμβάσεις, αλλά με τέτοιες εξευτελιστικές τιμές ποιανού αγρότη κάνει η καρδιά να καλλιεργήσει;...

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
«Νίπτει τας χείρας» η κυβέρνηση

Αρνητική απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνταν να σταματήσει η βιομηχανία δικαστικών διώξεων κατά αγροτών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις

Η σημερινή κυβέρνηση ενθαρρύνει ουσιαστικά το δικαστικό διωγμό των αγροτών που μετείχαν σε κινητοποιήσεις παρά τα όσα υποστήριζε ως αντιπολίτευση.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, με την οποία ζητούνταν να σταματήσει η βιομηχανία διώξεων κατά των αγροτών που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και τα δικαστικά έξοδα για φερόμενα αδικήματα, τα οποία έχουν παραγραφεί.

Ο Α. Παπαληγούρας - παρά το γεγονός ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στην προηγούμενη Βουλή νόμο για την παραγραφή των φερόμενων ως αδικημάτων στις κινητοποιήσεις του 1997- είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει για το σταμάτημα των διώξεων των αγροτών. Ισχυρίστηκε δε ότι η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση ήταν «αμφίβολης συνταγματικότητας» και δε γίνεται να επαναληφθεί. Κάλεσε τους αγρότες στους οποίους καταλογίστηκαν δικαστικά έξοδα να προβάλουν νομικές «αντιρρήσεις» και ουσιαστικά είπε ότι θα συνεχιστούν οι διώξεις, αφού δε γίνεται να μην ισχύει ο νόμος για όλους.

Τη στάση της ΝΔ ως αντιπολίτευσης θύμισε στον υπουργό ο Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι η προηγούμενη Βουλή ψήφισε το 1999 ομόφωνα νόμο για την παραγραφή των φερόμενων ως αδικημάτων από τους αγρότες που βγήκαν στους δρόμους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής. Σήμερα, είπε, 100άδες αγρότες σε όλη την Ελλάδα στέλνονται στα αγροτοδικεία κατηγορούμενοι ουσιαστικά για τη συνδικαλιστική τους δράση. Πρόκειται, τόνισε, για ποινικοποίηση των αγώνων και για χτύπημα μιας συνηθισμένης μορφής πάλης όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία. Μάλιστα, υπογράμμισε, η ανοχή της κυβέρνησης ανοίγει την όρεξη για να προστεθούν και νέες κατηγορίες κατά των αγροτών, όπως έγινε με τον Γ. Πατάκη ο οποίος κατηγορήθηκε (αθωώθηκε στη συνέχεια) για ηθική αυτουργία! Καταλήγοντας, ζήτησε το σταμάτημα των διώξεων πολύ περισσότερο που ενόψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα ενταθούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και δεν μπορεί οι αγρότες να δρουν κάτω από την απειλή των εισαγγελέων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Τα πάντα για τη «Λισαβόνα»

Ολοκληρώνονται οι εργασίες των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών

Η προετοιμασία του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου και θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας, θέματα τρέχουσας διαχείρισης από την πλευρά της αυστριακής και της φινλανδικής προεδρίας, καθώς και η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, στα συμβούλια «Γιουρογκρούπ» και «ΕΚΟΦΙΝ», οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Με άλλα λόγια, η κοινή και συνδυασμένη επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου κατά των λαϊκών κατακτήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ιδιαίτερη έμφαση φυσικά θα δοθεί στις πολιτικές συνέχισης των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα, καθώς και στην περαιτέρω συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο ΕΚΟΦΙΝ - στο πλαίσιο της προετοιμασίας του εαρινού ευρωπαϊκού συμβουλίου - προβλέπεται να συζητηθούν:

  • Η ετήσια έκθεση προόδου για την εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας.
  • Η έκθεση για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας - όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου - η όλη προβληματική αναμένεται να κινηθεί στους στόχους που είχαν τεθεί στο περσινό εαρινό συμβούλιο, όπου και είχαν διαπιστώσει ότι, πέντε χρόνια μετά από τη σχετική απόφαση, η προώθηση των βασικών επιλογών παρουσίαζε καθυστέρηση και ότι απαιτούνταν επιτάχυνση σε όλο το φάσμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.

Αλλά και ο περιορισμός των δημόσιων κοινωνικών δαπανών συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ. Ετσι, η σχετική έκθεση που θα συζητηθεί στο ΕΚΟΦΙΝ περιέχει αναφορές για την παρακολούθηση των τάσεων σχετικά με τη σύνθεση των δημόσιων δαπανών, τη μέτρηση της αποδοτικότητάς τους, οι οποίες ευθέως παραπέμπουν σε λογικές περιορισμού τους.

Στην παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της αυστριακής προεδρίας, θα συζητηθούν θέματα όπως η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ, στον παγκόσμιο στίβο, στο πλαίσιο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο εδαφών, αγορών και πρώτων υλών, η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας και, βέβαια, η εξέταση του συνολικού αντιλαϊκού πλαισίου για το 2006, υπό το γενικό τίτλο της «ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη».

ΛΑΡΙΣΑ
Αθωώθηκαν 13 αγρότες

Συνεχίζονται τα αγροτοδικεία σε πολλές περιοχές της χώρας

Αθώους έκρινε το δικαστήριο τους 13 αγρότες από την επαρχία Τυρνάβου, που κάθισαν χτες στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2002, στην Εθνική Οδό Αθηνών Λάρισας, στο ύψος της Γυρτώνης.

Με τη χτεσινή δίκη συνεχίστηκε το νέο μπαράζ αγροτοδικείων, που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες στη Λάρισα κι εντάσσεται στα πλαίσια της επιχείρησης της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τη μικρομεσαία αγροτιά και να εφαρμόσει, ανεμπόδιστα, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Αγροτοδικεία ακολουθούν το επόμενο διάστημα και σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στις 26 Γενάρη, δικάζονται 7 αγρότες της Λέσβου, ενώ στις 31 Γενάρη, στη Λαμία, 60 αγρότες από τους Δήμους Ταμασίου Καρδίτσας και Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας, για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2002. Επίσης, στις 25 Μάη, άλλοι 16 αγρότες της επαρχίας Αγιάς της Λάρισας θα δικαστούν για τη συμμετοχή τους σε αγροτική κινητοποίηση που έγινε πέρσι το Φλεβάρη στο δρόμο Αγιάς - Λάρισας.

Οι δικαστικές διώξεις εναντίον εκατοντάδων αγροτών - ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά στελέχη της ΠΑΣΥ - εντείνονται ενόψει και των νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί από την ΠΑΣΥ και θα ξεκινήσουν στις 2 Φλεβάρη, με μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης «Αγρότικα», θα συνεχιστούν συγκεντρώσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας και θα κορυφωθούν, στις 19 Μάρτη, με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ.

Ουκ αν λάβοις...

Και από τη «μύγα ξίγκι» προσπαθεί βγάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην προσπάθειά της να αναπληρώσει τις απώλειες φοροεσόδων μετά και τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζονται αφορά τη... ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που και με επίσημες δικαστικές αποφάσεις έχουν κηρυχτεί «πτωχευμένες» και έχουν βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπηρεσιακών παραγόντων αρκετοί τέτοιοι (πρώην) επιχειρηματίες ενδέχεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δέλεαρ να μπορέσουν να ξανανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ