ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Αποτελέσματα μόνο για επιχειρηματίες...

Οδ. Κυριακόπουλος: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν σημαντική για όλους όσοι κάνουν δουλιές με την Κίνα»...

Με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, Χου Ζι Ντάο

Associated Press

Με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας, Χου Ζι Ντάο
Θετική για τους επιχειρηματίες που συνόδευσε ήταν η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Κίνα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το «μεγάλο κενό» της απουσίας «κρατικών εργαλείων» που θα εξασφάλιζαν αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις.

Στην πραγματικότητα, ο Ελληνας πρωθυπουργός εργάστηκε για την αρμάδα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των εργολάβων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κίνα «ανοίγοντας δρόμους» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Την ίδια στιγμή, φάνηκε ότι δεν είναι σε θέση να προωθήσει ουσιαστικά τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών βασιζόμενος αποκλειστικά σχεδόν στη μεγιστοποίηση του κέρδους των καπιταλιστών. Ετσι, παρά το θετικό κλίμα και τους μεγαλεπήβολους στόχους της κυβέρνησης, στην πράξη τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Κ. Καραμανλή ήταν εξαιρετικά φτωχά.

Τα περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΕΒ που η επιχείρησή του δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στην Κίνα: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα νομίζω ότι ήταν σημαντική για όλους όσοι κάνουν δουλιές με την Κίνα», είπε χαρακτηριστικά (στον «Φλας») ο Οδ. Κυριακόπουλος, επισημαίνοντας: «Προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της τεράστιας αυτής χώρας και σίγουρα στήριξε, η παρουσία και μόνο του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης, βοήθησε, νομίζω, όλους τους επιχειρηματίες να προχωρήσουν τις δουλιές τους, τις συμφωνίες τους και τα θέματα που τους απασχολούν».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο σε επιχειρηματικό συνέδριο στη Σαγκάη, ανέδειξε ως βασικούς τομείς της ελληνοκινεζικής συνεργασίας τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Ειδικά για τη ναυτιλία δε δίστασε να αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «διεκδικεί(!) να προτιμάται ο ελληνικός (σ.σ. διάβαζε εφοπλιστικός) εμπορικός στόλος για τη μεταφορά των κινεζικών προϊόντων στη διεθνή αγορά», στο όνομα ότι οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια περίπου 100 μεγάλα πλοία. Αναφορικά με τον τουρισμό είπε ότι η χώρα μας διεκδικεί «μερίδιο» από τα 22 εκατ. Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη, χωρίς όμως να αναφέρει πιο συγκεκριμένα πράγματα. Δεν μπόρεσε ούτε καν να δώσει απάντηση στο πώς θα υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας -Πεκίνου, τη στιγμή που μεθοδεύεται η διάλυση και το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας». Το ίδιο γενικόλογες ήταν οι εξαγγελίες για τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου.

Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να εκδηλώσουν «επενδυτικό ενδιαφέρον» για τη χώρα μας παρουσιάζοντας ως «συγκριτικά πλεονεκτήματα», μεταξύ άλλων, ότι «η νέα πολιτική της κυβέρνησής μας στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας», τη γειτνίαση με τις αγορές της Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, ώστε να επιλέξουν να έχουν «το στρατηγείο και το ερευνητικό τους κέντρο» στην Ελλάδα, τις καλές πολιτικές σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές αγορές, «το αξιόπιστο και ισχυρό δίκτυο των 3.500 θυγατρικών ελληνικών επιχειρήσεων» που έχει αναπτυχθεί στα Βαλκάνια και «το ραγδαία αναπτυσσόμενο δίκτυο των 800 παραρτημάτων ελληνικών τραπεζών που ελέγχουν το 14% της βαλκανικής τραπεζικής αγοράς», που, όπως είπε, «καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό κέντρο και τις ελληνικές επιχειρήσεις αξιόπιστους συνεργάτες για συμπράξεις με κάθε τρίτο που επιθυμεί να επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή».

Φουντώνει η ανασχηματισμολογία

Τα σενάρια του ανασχηματισμού πυροδότησε ο ίδιος Κ. Καραμανλής με τη σκόπιμα ασαφή και γριφώδη δήλωση που έκανε για το θέμα, αφήνοντας έμμεσα πλην σαφώς να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου η εξαγγελία του.

Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού θεωρείται ότι «ο χρόνος τρέχει αντίστροφα» για τον ανασχηματισμό, που τοποθετείται χρονικά από τις αρχές Φλεβάρη μέχρι τις αρχές Μάρτη. Παρά τη δηλωμένη «απέχθειά» του στις συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο Κ. Καραμανλής υποχρεώνεται σε «λίφτιγκ» της κυβέρνησής του καθώς εμφανίζει έκδηλα σημάδια «γήρανσης», κάτω από το βάρος της δυσαρέσκειας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στη Σανγκάη, όπου ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, ο Κ. Καραμανλής ρωτήθηκε εάν ο ανασχηματισμός θα γίνει ως στις 14 Φλεβάρη. «Δε δίνω ημερομηνίες» απάντησε, ενώ όταν οι δημοσιογράφοι επανήλθαν, επιχείρησε να δώσει τέλος στη συζήτηση λέγοντας «μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την ερχόμενη Κυριακή και πριν τα επόμενα ταξίδια του Κ. Καραμανλή στο εξωτερικό, στα μέσα του επόμενου μήνα.

Αν και θα επιχειρηθεί, όπως συνήθως, ο ανασχηματισμός να εμφανιστεί ως «νέο ξεκίνημα», αυτό που στην πραγματικότητα «παίζεται» είναι η είσοδος της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση και σε ποιο υπουργείο και άρα ποια «καραμπόλα» θα προκύψει. Αν και θεωρείται ως πιθανότερο να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν αντιδράσεις και από τον ίδιο τον Π. Μολυβιάτη.

Την ίδια στιγμή πολλοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι Γ. Σουφλιάς, Μιχ. Λιάπης, Δ. Σιούφας, Γ. Βουλγαράκης, Δ. Αβραμόπουλος, Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά. έχουν διαμηνύσει με διάφορους τρόπους προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν επιθυμούν να «μετακινηθούν».

Βέβαιο μάλλον θεωρείται ότι δε θα γίνουν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, καθώς ο Κ. Καραμανλής επιθυμεί επιτάχυνση των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» με αιχμή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων (ΣΔΙΤ), την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, τη διεύρυνση του ωραρίου των τραπεζών και των εμπορικών καταστημάτων κοκ.

ΠΑΣΟΚ
Τι 'χες Γιάννη τι 'χα πάντα... .

Σε αντιδεξιές «κορόνες» και «αριστερά» καλέσματα επιδόθηκε ο Γ. Παπανδρέου

Οι αντιδεξιές «κορόνες» και τα καλέσματα προς την «Αριστερά» να μην «ξεχνά την ιστορία» ήταν τα προκαλύμματα που χρησιμοποίησε ο Γ. Παπανδρέου για να συγκαλύψει τη νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επέλαση στα εργασιακά και τα λαϊκά δικαιώματα που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε με την ομιλία του την προηγούμενη Κυριακή από τη Λιβαδειά να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να εμφανίσει το κόμμα του σαν υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων και να κρύψει πίσω από τις διατυπώσεις του περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» τη συναίνεση που προσφέρει σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για την προώθηση και εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής που ανοίγει δρόμους για το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο Γ. Παπανδρέου... θυμήθηκε στην ομιλία του ότι «η Εθνική Αντίσταση» βρήκε τη «δικαίωσή της» το 1981 και κάλεσε τις «ηγεσίες της παραδοσιακής Αριστεράς» να μην «ξεχνούν την ιστορία» και να μην ξεχνούν ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι και ήταν κομμάτι του λαϊκού κινήματος και ως ζωντανό κομμάτι του λαϊκού κινήματος κατάφερε και έσπασε τις διακρίσεις». Ο Γ. Παπανδρέου προχωρώντας σε... αναλύσεις περί «καλού και κακού» και υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έσπασε τη «λογική της διαιρεμένης Ελλάδας», επιχείρησε ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού να πείσει ότι η ταξική πολιτική προάσπισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ίδια με αυτή που κάτω από τις «ευλογίες» του κόμματός του συνεχίζει σήμερα η ΝΔ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι στις πιο οπισθοδρομικές ορέξεις των εργοδοτών», την ίδια στιγμή που ο ίδιος, εκφράζοντας τις στρατηγικές πολιτικές επιλογές του κόμματός του, πρότεινε «μερική» ή και «προσωρινή απασχόληση» για τους νέους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, προσφέροντας «χέρι βοηθείας» στην κυβέρνηση για την προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των διαρθρωτικών αλλαγών σε βάρος των εργαζομένων.

Εξάλλου στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ των «αναδιαρθρώσεων» και των «μεταρρυθμίσεων», αρκεί να γίνουν με «κοινωνική ευθύνη» και «κοινωνική συναίνεση»... Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «μεταρρυθμιστική» πολιτική είναι η κυβέρνηση να «προωθεί καινοτόμες προτάσεις», προτάσεις όπως ο ίδιος είχε προτείνει προεκλογικά και επανέφερε και την Κυριακή για «την πρόσληψη νέων χωρίς το βάρος της ασφάλισης»!! «Μαύρη εργασία» λοιπόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας πρότεινε εκ νέου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας

Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Αντώνη Σκυλλάκο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Αχιλλέα Κανταρτζή, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας σήμερα, Τρίτη 24/1 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στη Βουλή.

Το θέμα της συνάντησης θα είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ