ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Το ψύχος «θερμαίνει» τις τιμές

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων και της πολιτικής «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών. Ιδιαίτερα επίκαιρη η θέση του ΚΚΕ, για πλήρη κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα, που προορίζονται για λαϊκή κατανάλωση

Με τις τιμές του πετρελαίου να «καίνε», καθώς ένας αριθμός πρατηριούχων τις αύξησε ακόμη και στα 70 λεπτά το λίτρο, ιδίως σε περιοχές στην Περιφέρεια που πλήττονται από την κακοκαιρία και οι ανάγκες σε καύσιμα είναι αυξημένες, το υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει προκλητικά ότι ...«η συγκράτηση των τιμών είναι υπόθεση όλων μας»!!!! Μπροστά στο νέο κύμα ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας, η θέση του ΚΚΕ για την πλήρη κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στις τιμές των καυσίμων που προορίζονται για τη λαϊκή κατανάλωση παραμένει πάντα επίκαιρη και αποκτά νέα δυναμική. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων, με επισημάνσεις για ...ένταση των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Ν. Στεφάνου, κάλεσε χτες τις Νομαρχίες να εντείνουν τους ελέγχους σε πρατήρια καυσίμων, ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που «κινούνται εκτός των ορίων του υγιούς ανταγωνισμού και διαθέτουν τα πετρελαιοειδή προϊόντα τους σε τιμές πολύ υψηλότερες του εθνικού μέσου όρου».

Οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής δεν μπορούν να αποκρυφτούν, καθώς προηγουμένως ο ίδιος ο γενικός γραμματέας δήλωνε ότι οι τιμές διαμορφώνονται «ελεύθερα», στη βάση «της προσφοράς και της ζήτησης»!!! Ενδεικτικό της αισχροκέρδειας που παρατηρείται είναι ότι ακόμα και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας συνέστησε στα μέλη της, με χτεσινή ανακοίνωσή της, «αυτοσυγκράτηση» αναφορικά με τις τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ και το υπουργείο κάνει λόγο για ορισμένους «που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις».

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ιδιαίτερα στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία πρέπει οι καταναλωτές να εφοδιάζονται με πετρέλαιο «σε λογικές τιμές, οι οποίες θα διαμορφώνονται λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή του υπουργείου Ανάπτυξης (59 λεπτά το λίτρο το κλείσιμο της Παρασκευής για πάνω από 1.000 λίτρα), με ανάλογη, όμως, απόκλιση απ' αυτήν, εφόσον οι ποσότητες είναι κάτω των 1.000 λίτρων και αναλόγως το βαθμού δυσκολίας στη μεταφορά στο σημείο παράδοσης και, τέλος, στο βαθμό πληρωμής». Παράλληλα, ζητά την «απομόνωση και καταγγελία των ελάχιστων εκείνων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα άσχημα καιρικά φαινόμενα».

Με την ανακοίνωση επιβεβαιώνονται μεν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ωστόσο οι κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση των τιμών δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους καταναλωτές, αφού τα κριτήρια οδηγούν, έτσι κι αλλιώς, σε σημαντική απόκλιση από τις μέσες τιμές. Ετσι, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που ξαναβρίσκονται σε άνοδο, οι εταιρίες και ορισμένα πρατήρια εκμεταλλεύονται τον καιρό για να αποκομίσουν «νόμιμα» υπερκέρδη. Η κυβέρνηση κινείται στο χώρο του φτηνού εντυπωσιασμού, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση!

ΕΚΟΦΙΝ
Ενημέρωση για τις μεταρρυθμίσεις...

Τη δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κάτω από το 3% του ΑΕΠ, επανέλαβε προς τους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ και του Γιουρογκρούπ, οι εργασίες των οποίων ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες των δύο Σωμάτων δεν είχαν βέβαια ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου και θα εξεταστεί η πορεία υλοποίησης της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας. Το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, σύμφωνα με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Φλεβάρη, για να υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 13 Μάρτη.

«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΚΡΑΤΟΥΣ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες

Σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή

Την επιτάχυνση των διαδικασιών και την υλοποίηση του διαβόητου νόμου για τις συμπράξεις ανάμεσα στο κράτος και τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποφασίζει σήμερα η διυπουργική Επιτροπή, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά. Πρόκειται για την υλοποίηση της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης, η οποία παραδίδει τα μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομής και υπηρεσιών στη διαχείριση του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο θα βάλει στο χέρι και την πολύχρονη εκμετάλλευσή τους. Στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) αναμένεται, άμεσα, να υπαχθούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έργο που από κυβερνητικούς παράγοντες χαρακτηρίζεται «ώριμο». Αγνωστες για την ώρα είναι οι διαθέσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο έργο. Με την ίδια μέθοδο θα ανατεθεί και η αναμόρφωση του χώρου της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στα σκαριά είναι επίσης η κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, σχολικών και άλλων κρατικών κτιρίων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θέλουν κι άλλη «απελευθέρωση» στις επικοινωνίες

Τώρα θέλουν περισσότερα προνόμια για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Επίσημο αίτημα στην Ελλάδα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας «πληροφορίες», σχετικά με τη συμμόρφωση τού κράτους ως προς την οδηγία για την «απελευθέρωση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών».

Η απαίτηση για πληροφορίες, αφορά τη συμμόρφωση του ελληνικού κράτους με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που την υποχρέωνε να υιοθετήσει την οδηγία για την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Επιτροπής, σύμφωνα και με την αρμόδια Επίτροπο Νέλι Κρος, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως αυτή την οδηγία, που έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δε θα στερούνται πλέον τα πλεονεκτήματα που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τις χαμηλές τιμές και την καλύτερη ποιότητα της σταθερής τηλεφωνίας και της πρόσβασης σε νέες ευρωζωνικές υπηρεσίες».

Η Επιτροπή σημειώνει ότι αν δε λάβει ικανοποιητική απάντηση, θα παραπέμψει και πάλι την Ελλάδα στο Δικαστήριο και έχει το δικαίωμα να της επιβάλει χρηματικό πρόστιμο...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ανάγκη ελέγχου χιλιάδων εγκαταστάσεων

Την ανάγκη διενέργειας ελέγχων στεγανότητας σε 10.000 εσωτερικές εγκαταστάσεις χρήσης φυσικού αερίου επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Θερμικών Κλιματιστικών Εργων και Καυσίμων Αερίων Αθήνας. Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να γίνονται ανά 4 χρόνια και αυτή τη στιγμή, από τις 16.000 εγκαταστάσεις οι 10.000 υπάγονται σε αυτή την κατηγορία.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «οι περιοδικοί έλεγχοι στεγανότητας είναι απαραίτητοι, γιατί μέσω αυτών διαπιστώνεται η κατάσταση των σωληνώσεων (σκουριά, χαλασμένα ή χτυπημένα τμήματα των σωληνώσεων), η λειτουργικότητα του εξοπλισμού (καλή κατάσταση αποφρακτικών βαλβίδων, φίλτρων κλπ.) και γενικότερα η ασφαλής λειτουργία της εγκατάστασης, ώστε να αποτραπεί η περίπτωση διαρροών αερίου στο εσωτερικό των σπιτιών».

Επιπρόσθετα, «η διασφάλιση της καλής λειτουργίας μιας εγκατάστασης αερίου προϋποθέτει τη διενέργεια και άλλων τακτικών - προληπτικών ελέγχων από άλλες ειδικότητες τεχνικών, όπως για παράδειγμα, έλεγχος και καθαρισμός των συσκευών χρήσεως αερίου (καυστήρες, κουζίνες)». Ο Σύνδεσμος έχει παρέμβει για το θέμα στην Εταιρία Παροχής Αερίου και στους υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ώστε να ενημερωθεί το κοινό.

«ΜΑΡΦΙΝ ΚΑΠΙΤΑΛ»
Εξαγόρασε το 49% των μετοχών του «Υγεία»

Ο όμιλος της «Marfin», που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επεκτείνει τα πλοκάμια του και στο χώρο της Υγείας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, η «Marfin Capital SA» - θυγατρική εταιρία της «Marfin Financial Group» - εξαγόρασε χτες το 49% των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας «Υγεία». Η εξαγορά του 49% του «Υγεία» έγινε με τίμημα 2,56 ευρώ ανά μετοχή, χωρίς να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της «Marfin Financial Group», τα οποία, ως γνωστόν, προορίζονται για την επέκταση του Ομίλου στον τραπεζικό χώρο.

Σε σχετική ανακοίνωση της «Marfin» αναφέρεται πως πρόθεσή της - σε συνεργασία με την Ι. Αρβανίτη, που διατηρεί τον έλεγχο του 23,8% των μετοχών του «Υγεία» - είναι:

  • Η αναδιοργάνωση της εταιρίας.
  • Η περαιτέρω μετοχοποίησή της προς τους γιατρούς, που αποτελούν τη σπονδυλική της στήλη.
  • Η επέκταση των εργασιών της, μέσα από στρατηγικές κινήσεις, στο πλαίσιο της απαραίτητης συγκέντρωσης δυνάμεων και συμπράξεων στο χώρο της Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ