ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ «ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ»
«Πράσινο φως» και για εκτελέσεις

Νέες στρατιωτικές διαδικασίες σχετικά με την ποινή του θανάτου θα καταστήσουν δυνατές τις εκτελέσεις στη βάση του Γκουαντάναμο, εάν οι εκεί κρατούμενοι είναι καταδικασμένοι στην εσχάτη των ποινών από τα ειδικά δικαστήρια που λειτουργούν εντός της βάσης, σύμφωνα με επίσημο κείμενο του αμερικανικού στρατού που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνονται σε επίσημα κείμενα του αμερικανικού στρατού που φέρουν την υπογραφή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Πέτερ Σουμέικερ, με ημερομηνία 17 Γενάρη και οι διαδικασίες θα τεθούν σε ισχύ στις 17 Φλεβάρη.

Επίσης, αρκετοί κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο που πραγματοποιούν εδώ και πολλές βδομάδες απεργία πείνας, βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου, σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς». Εντούτοις, οι Αμερικανοί για άλλη μία φορά διαψεύδουν το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι μόνο 22 εξακολουθούν να πραγματοποιούν απεργία πείνας εκ των οποίων οι 17 σιτίζονται υποχρεωτικά με σωληνάκι στο νοσοκομείο της αμερικανικής βάσης και η κατάσταση τους κρίνεται «κλινικά σταθερή».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο με εντολή ομοσπονδιακού δικαστή στις ΗΠΑ. Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», που είχε μηνύσει το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, τον Απρίλη του 2005, ζητώντας τα ονόματα των κρατουμένων και τα πρακτικά των στρατιωτικών ακροάσεων που διεξήχθησαν για να καθοριστεί αν είχαν ορθώς χαρακτηριστεί «μαχητές του εχθρού».

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη η κρίση

Στο στόχαστρο του αντιδημοκρατικού καθεστώτος το λαϊκό κίνημα

ΧΑΡΤΟΥΜ.- Η συνεχιζόμενη κρίση στη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, οι αντιδράσεις ΗΠΑ, ΕΕ για τους χειρισμούς του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ και οι κατηγορίες αρκετών γειτονικών με το Σουδάν (όπως Τσαντ, Ουγκάντα) χωρών για την υποστήριξη, που, όπως λένε, παρέχει το ισλαμικό κόμμα του Σουδανού Προέδρου σε ένοπλες οργανώσεις που πραγματοποιούν επιθέσεις στο έδαφός τους ανάγκασαν χτες τους εταίρους της Αφρικανικής Ενωσης, κατά τη Σύνοδό τους στο Χαρτούμ, να παρακάμψουν το πρωτόκολλο, αναθέτοντας, αντικανονικά, την Προεδρία του Οργανισμού στον ηγέτη του Κονγκό (Μπραζαβίλ) Σάσου Νγκουέσο, αντί του Σουδανού Προέδρου...

Οσο για το Σουδάν, αποφασίστηκε να του ανατεθεί η Προεδρία του Οργανισμού το 2007 αναλόγως των εξελίξεων... Ο Πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο πρόσθεσε με νόημα ότι μέσα σ' αυτόν το χρόνο θα επιχειρηθεί η εντατικοποίηση των ειρηνευτικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στο Νταρφούρ με τον Νιγηριανό Πρόεδρο Ολοσενγκούν Ομπασάντζο να διατηρεί τη θέση του επικεφαλής των μεσολαβητικών προσπαθειών εκ μέρους της Αφρικανικής Ενωσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους είχε εκφράσει νωρίτερα την «ανησυχία» του για την πιθανότητα να αναλάβει το Σουδάν την Προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης (UA), λέγοντας πως τότε θα γινόταν αυτομάτως και επικεφαλής των 6.800 στρατιωτών, που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός στο Νταρφούρ...

Διαμαρτυρία της ΕΕΔΔΑ

Κάλεσμα προς τον ελληνικό λαό και τις μαζικές οργανώσεις της χώρα μας για την έκφραση διαμαρτυρίας προς τις σουδανικές αρχές, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου του Σουδάν και διευθυντή του Κέντρου Αμελ για την Αποκατάσταση των Θυμάτων Βασανιστηρίων, καθώς και αρκετών άλλων Σουδανών και ξένων μελών σε εκδήλωση του «Σουδανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» στο Χαρτούμ, απηύθυνε χτες η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται πως οι σουδανικές αρχές συνέλαβαν στις 21 του μήνα όλους τους συμμετέχοντες σε εκδήλωση του Σουδανικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (στην οποία συμμετείχαν 50 σουδανικές και ξένες οργανώσεις), αφήνοντας ακολούθως ελεύθερους μόνον τους ξένους. Μετά από διαμαρτυρίες, οι σουδανικές αρχές έθεσαν τους αντιδρώντες υπό τρίωρη κράτηση, προχωρώντας, ωστόσο, και πάλι στη σύλληψη του Δρ Ναγκίμπ Ναγμελντίν (γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Σουδάν, διευθυντής Κέντρου Αμελ για την Αποκατάστασή Θυμάτων Βασανιστηρίων, μέλος ΔΣ της σουδανικής οργάνωσης κατά των Βασανιστηρίων), «αποδεικνύοντας πως αυτός ήταν εξ αρχής ο πραγματικός στόχος τους»...

Η ΕΕΔΔΑ εκτιμά πως η ενέργεια στη δεδομένη χρονική συγκυρία αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι το σουδανικό καθεστώς με αυτήν την επίδειξη δύναμης στοχεύει να ανακτήσει το προβάδισμα έναντι της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας, πράγμα που γίνεται ευκολότερο, εξαιτίας ποικίλων διασπάσεων και διαφωνιών στους κόλπους της Συμμαχίας μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τον Ομάρ αλ Μπασίρ, λόγω της συνεχιζόμενης εκρηκτικής κατάστασης στο Νταρφούρ και του μεγάλου κενού που δημιούργησε ο θάνατος του αδιαμφισβήτητου ηγέτη του νότου, Τζον Γκάρανγκ.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες αμερικανικές αξιώσεις...

ΣΕΟΥΛ.- Οι ΗΠΑ αξίωσαν χτες από τη Νότια Κορέα να συνενώσουν τις προσπάθειες για να σταματήσουν ...«τα οικονομικά εγκλήματα» που αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας, παρά και την τελευταία προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ πως θα μποϊκοτάρει τις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου, εάν δεν αρθούν οι σε βάρος της αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις...

Οι αμερικανικές αξιώσεις προβλήθηκαν κατά τη συνάντηση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Οικονομικών Ντάνιελ Γκλέιζερ με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους χτες στη Σεούλ. Ο Γκλέιζερ κάλεσε τους Νοτιοκορεάτες «να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στην ευρύτερη περιοχή, έναντι της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και να επιχειρήσουν την οικονομική απομόνωση της γείτονος ΛΔ Κορέας και των δικτύων υποστήριξής της»...

Η μόνη απάντηση που φαίνεται να έδωσε η Σεούλ ήταν εκείνη για το αίτημα της «μερικής συνεργασίας με τις αρχές των ΗΠΑ και άλλων χωρών», αναφορικά με την αποτροπή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Σαράντα τέσσερις επιβάτες, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν και 198 τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό τρένου προχτές βράδυ στο Μαυροβούνιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Οι σερβικές αρχές συνέλαβαν τον αναπληρωτή διευθυντή της «Mobtel» Μπόγκολιουμπ Λάζιτς, με την υποψία της κατάχρησης εξουσίας. Ο Λάζιτς έχει διατελέσει αναπληρωτής του υπουργού Επενδύσεων της Σερβίας Βέλιμιρ Ιλιτς και την ίδια περίοδο ασκούσε καθήκοντα αναπληρωτή διευθυντή της συγκεκριμένης εταιρίας...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τη Συρία να συνεργαστεί με το Λίβανο στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την κυριαρχία στην εδαφική επικράτειά του και να θέσει τέρμα στη διακίνηση όπλων προς τη χώρα.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Στη Γουατεμάλα μεταφέρθηκαν χτες αεροπορικώς τα πτώματα οκτώ κυανοκράνων του ΟΗΕ που σκοτώθηκαν προχτές σε συγκρούσεις με ενόπλους στη βορειοανατολική μεθόριο της ΛΔ Κονγκό με την Ουγκάντα. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ διαβεβαίωσε πως παρά την αιματηρή σύγκρουση και τις απώλειες κυανοκράνων, ο Οργανισμός θα συνεχίσει την αποστολή του στη ΛΔ Κονγκό.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η κακοκαιρία προκάλεσε και νέα μοιραία οδικά δυστυχήματα στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ανατολή», υπήρξαν πολύνεκρα δυστυχήματα στην Ιστανμπούλ, με 4 νεκρούς και 33 τραυματίες, και στην Αγκυρα, όπου λεωφορείο ανατράπηκε λόγω ολισθηρότητας του δρόμου εξαιτίας του παγετού, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 15 να τραυματιστούν. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα είχαν σκοτωθεί 9 άνθρωποι σε σύγκρουση αυτοκινήτου του υπουργείου Εξωτερικών με ΙΧ. Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για συνέχιση της κακοκαιρίας.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Νίκη των συντηρητικών

ΟΤΑΒΑ.--

Τέλος στη 12ετή πολιτική κυριαρχία των Φιλελεύθερων έβαλαν οι Καναδοί ψηφίζοντας τους Συντηρητικούς υπό τον Στίβεν Χάρπερ. Οι Τόρις επικράτησαν με 37% έναντι 30% για τους Φιλελεύθερους, ήττα που ήδη χαρακτηρίστηκε ταπεινωτική από τον Τύπο, καθώς η επικράτηση των Συντηρητικών θεωρούνταν δεδομένη αλλά το εύρος της φυσικά δε θα μπορούσε να προβλεφτεί.

Μετά τα δύο κόμμα στην τρίτη θέση το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα με 17% και το γαλλόφωνο Μπλοκ Κεμπεκουά με 11%.

Σύμφωνα με το BBC, επί συνόλου 308 εδρών οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 125 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 102, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα 29 και το γαλλόφωνο του Κεμπέκ 51.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά και ηγέτης των Φιλελευθέρων, Πολ Μάρτιν, παραδέχτηκε την ήττα και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, ο Στίβεν Χάρπερ θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας και όλα τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και στροφή της χώρας προς τα δεξιά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, μετά τη 12ετή διακυβέρνηση των Φιλελευθέρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ