Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ
Νίκη των συντηρητικών

ΟΤΑΒΑ.--

Τέλος στη 12ετή πολιτική κυριαρχία των Φιλελεύθερων έβαλαν οι Καναδοί ψηφίζοντας τους Συντηρητικούς υπό τον Στίβεν Χάρπερ. Οι Τόρις επικράτησαν με 37% έναντι 30% για τους Φιλελεύθερους, ήττα που ήδη χαρακτηρίστηκε ταπεινωτική από τον Τύπο, καθώς η επικράτηση των Συντηρητικών θεωρούνταν δεδομένη αλλά το εύρος της φυσικά δε θα μπορούσε να προβλεφτεί.

Μετά τα δύο κόμμα στην τρίτη θέση το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα με 17% και το γαλλόφωνο Μπλοκ Κεμπεκουά με 11%.

Σύμφωνα με το BBC, επί συνόλου 308 εδρών οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 125 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 102, το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα 29 και το γαλλόφωνο του Κεμπέκ 51.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά και ηγέτης των Φιλελευθέρων, Πολ Μάρτιν, παραδέχτηκε την ήττα και ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Πάντως, ο Στίβεν Χάρπερ θα αναγκαστεί να αναζητήσει συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας και όλα τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στο Νέο Δημοκρατικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και στροφή της χώρας προς τα δεξιά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, μετά τη 12ετή διακυβέρνηση των Φιλελευθέρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ