Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Σήμερα οι κρίσιμες εκλογές

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του ισραηλινού στρατού οι παλαιστινιακές εκλογές

Associated Press

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του ισραηλινού στρατού οι παλαιστινιακές εκλογές
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- «Αυτές οι εκλογές είναι και δικαίωμα και εθνική υποχρέωση όλων. Ελπίζω πως τα αποτελέσματά τους θα εκφράσουν τη βούληση του παλαιστινιακού λαού» σημείωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπού Αμπάς, καλώντας «κάθε έναν» απ' τους περίπου 1.500.000 εγγεγραμμένους Παλαιστίνιους ψηφοφόρους να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες που έχουν στηθεί σε περίπου 1.000 εκλογικά τμήμα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Τα εκλογικά τους καθήκοντα αναμένεται να ασκήσουν σήμερα και οι περίπου 6.000 εγγεγραμμένοι Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι σε έξι «εκλογικά κέντρα» που έχουν στηθεί σε ταχυδρομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Και χτες - ένα 24ωρο πριν τις εκλογές για την ανάδειξη των 132 μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου - δεν έλειψαν βίαια περιστατικά, με κορυφαίο το θάνατο του 44χρονου στελέχους της Φατάχ και υποψηφίου βουλευτή στη Ναμπλούς, Αμπού Αχμέντ Χασούνα. Ο Χασούνα έχασε τη ζωή του από πυρά ενόπλων μελών του κόμματός του, επειδή τους κάλεσε να σταματήσουν τους πυροβολισμούς σε προεκλογικές αφίσες που είχαν αναρτηθεί έξω απ' το σπίτι του. Ο θάνατος του Χασούνα προκάλεσε την έντονη αντίδραση περίπου 1.000 κατοίκων της Ναμπλούς και στελεχών της Φατάχ που διαδήλωσαν.

Εντούτοις, υπήρχαν και εξελίξεις που ενέπνευσαν σχετική αισιοδοξία για τη διεξαγωγή ομαλών εκλογών... Οπως η ανακοίνωση στελεχών των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων αλ Ακσα σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Γάζας πως θα είναι άοπλοι κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και η ανακοίνωση άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Οσο για τα αποτελέσματα των εκλογών; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε απ' το Ιδρυμα «Νίαρ Ιστ Κονσούλταντς» στη Ραμάλα, η Φατάχ αναμένεται να εκλέξει 59 βουλευτές και η Χαμάς άλλους 54 στην 132μελή βουλή, της οποίας το ήμισυ των μελών εκλέγεται πλειοψηφικά σε μονοεδρικές περιφέρειες και το έτερο ήμισυ με αναλογικό σύστημα βάσει εθνικής λίστας.

Ισραηλινές προεκλογικές θέσεις

Το ίδιο 24ωρο, εντείνονται οι κινήσεις κομμάτων του Ισραήλ καθώς ένα-ένα διαμορφώνουν τις πολιτικές προγραμματικές θέσεις ενόψει των γενικών εκλογών της 28ης Μάρτη. Χτες ο πρωθυπουργός (και επικεφαλής του κόμματος Καντίμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν) Εχούντ Ολμέρτ σε διάσκεψη του κόμματός του στη Χερτζλίγια επρόκειτο (σύμφωνα με πληροφορίες) να προτείνει πως τα μόνιμα σύνορα του Ισραήλ θα πρέπει να καθοριστούν βάσει δημογραφικών δεδομένων και όχι με στόχο την προσπάθεια επιβολής ισραηλινού ελέγχου έναντι των υπεράριθμων παλαιστινιακών πληθυσμών της Δυτικής Οχθης...

Νωρίτερα και ο ηγέτης του «Εργατικού Κόμματος» Αμίρ Πέρετζ είπε πως σε περίπτωση εκλογής του θα επιδιώξει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη

Αναχώρησε χτες για την Παλαιστίνη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας στο πλαίσιο αποστολής παρατηρητών απ' το Ευρωκοινοβούλιο για τις σημερινές παλαιστινιακές εκλογές. Ο Γ. Τούσσας θα παραμείνει στην περιοχή έως τις 26 του μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ