Τετάρτη 25 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα βλέπουν οι εταιρίες ... ανοικοδόμησης

Τίποτα δε δείχνει να βαίνει καλά για τις κατοχικές δυνάμεις καθώς οι αντικατοχικές επιθέσεις, συνεχίζονται. Προβλήματα όμως έχουν και οι εταιρίες της αποκαλούμενης ανοικοδόμησης, που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν, καθώς οι ΗΠΑ πλέον αδυνατούν να στηρίξουν τα υπέρογκα συμβόλαια, σύμφωνα τουλάχιστον με το Γαλλικό Πρακτορείο και τους «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Στο μεταξύ, άρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρει ότι η πρώτη επίσημη εκδοχή του σχεδίου ανοικοδόμησης ύψους 25 δισ. δολαρίων από την αρχή είχε σοβαρά κενά, ελλείψεις και προβλήματα στην εφαρμογή εξαιτίας της ευρύτατης έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης τεχνικής εξειδίκευσης, γραφειοκρατικές διαμάχες, μυστικοπάθεια και το συνεχώς διευρυνόμενο και αυξανόμενο κόστος για την ασφάλεια, σύμφωνα τουλάχιστον με την προκαταρκτική έκθεση επιτροπής για τον έλεγχο της ανοικοδόμησης του Ιράκ.

Παράλληλα έκθεση του Πενταγώνου, όπως αναφέρει άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «USA Today», καταγράφει αύξηση των επιθέσεων το 2005 κατά 29%. Συνολικά καταγράφηκαν 34.131 επιθέσεις σε σύγκριση με τις 26.496 το 2004. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στο Ιράκ, πάντα σύμφωνα με το Πεντάγωνο, μέχρι τη Δευτέρα είχε ανέλθει στους 2.231.

Τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας από βόμβα τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου, κοντά την πόλη Τατζί. Επίσης, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στην άκρη του δρόμου κατά τη διάρκεια πεζής περιπολίας στη νοτιοδυτική Βαγδάτη.

Επίσης, μία ακόμη επίθεση με βόμβα στην άκρη του δρόμου, αυτή τη φορά στη Βασόρα και με στόχο τη βρετανική στρατιωτική περίπολο. Παράλληλα, ένοπλοι απήγαγαν χτες δύο Γερμανούς μηχανικούς μέσα από το εργοστάσιο όπου εργάζονταν. Η απαγωγή έγινε στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται γύρω από το διυλιστήριο πετρελαίου του Μπαϊτζί, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη στην ανατολική Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός Ιρακινού αστυνομικού. Μία άλλη βόμβα εξερράγη με στόχο αστυνομική περίπολο στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας πολίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ