ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Μεγάλη η συμμετοχή

Προβάδισμα της «Φατάχ» δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία στα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Από τη χτεσινή εκλογική διαδικασία στα παλαιστινιακά εδάφη
ΡΑΜΑΛΑ - ANATOΛIKH ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής προσήλθαν χτες στις κάλπες εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι ψηφοφόροι, για να αναδείξουν, μετά από μία δεκαετία, τα μέλη του νέου Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, είχε ψηφίσει το 73% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων από τους εγγεγραμμένους 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Λίγο μετά την προσέλευσή του σε εκλογικό κέντρο της Ραμάλας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπού Αμπάς αναφέρθηκε στη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ και στα γνωστά εμπόδια που προβάλλει το Τελ Αβίβ (μαζί με τις ΗΠΑ) κύρια λόγω της συμμετοχής της «Χαμάς» στις εκλογές, των ισχυρών ποσοστών που θεωρείται πως θα κατακτήσει και της πιθανής συμμετοχής της στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κορέι, αναφέρθηκε στη «νέα σελίδα στην ιστορία των Παλαιστινίων», που ανοίγουν οι εκλογές, ενώ ερωτηθείς για την πιθανή ανάδειξη βουλευτών της «Χαμάς» στο Κοινοβούλιο είπε: «Θα αποδεχτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών, όποια και εάν είναι»...

Οσον αφορά στα τελικά εκλογικά αποτελέσματα, αυτά αναμένεται να γνωστοποιηθούν το τρέχον 48ωρο. Συνολικά στη διαδικασία συμμετέχουν 11 κόμματα. Κάποιες απ' τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν τη «Φατάχ» (του Προέδρου Αμπού Αμπάς) να έχει προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων έναντι της «Χαμάς».

Οσο για τις μετεκλογικές προθέσεις της «Χαμάς», ο εκπρόσωπός της Μουσίρ αλ Μάσρι σημείωνε χτες με νόημα πως «δεν ήρθαμε να αντικαταστήσουμε κανέναν αλλά για το ξεκίνημα μιας νέας φάσης στην πολιτική διαδικασία και στην ενότητα». Αλλο ηγετικό στέλεχος του ίδιου κόμματος, ο Ισμαήλ Χανίγια, υπογράμμιζε ότι η «Χαμάς» δεν προτίθεται να παραδώσει τα όπλα μετά τις εκλογές. «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι λένε στη "Χαμάς" να διαλέξει ή τα όπλα, ή τη βουλή... Εμείς λέμε "ναι" και στα όπλα και στη βουλή».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σιν Μακόρμακ, ερωτηθείς για τη στάση της Ουάσιγκτον σε περίπτωση συμμετοχής της «Χαμάς» στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση απάντησε πως αφ' ενός «δε συναλλασσόμαστε με τη "Χαμάς", γιατί παραμένει για μας τρομοκρατική οργάνωση», αφ' ετέρου συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε μέχρι την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Γιώργος Τούσας: Η σκληρή κατοχή συνεχίζεται

Στο πλαίσιο αποστολής παρατηρητών από το Ευρωκοινοβούλιο στις χτεσινές εκλογές, στην Παλαιστίνη βρίσκεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσας, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία με τον «Ρ» σημείωσε τις πολύ αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή, στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το δικαίωμα στην πατρίδα και μια αξιοπρεπή ζωή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε χαρακτηριστικά: «Παρά την προσπάθεια που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα των ΗΠΑ και της ΕΕ να παρουσιάσουν μια εικόνα ελεύθερης έκφρασης, η κατάσταση εδώ είναι πολύ σκληρή. Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζεται, οι ασφυκτικοί έλεγχοι, οι δυσκολίες στη μετακίνηση και τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία και η φτώχεια που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Το τείχος επεκτείνεται και τεμαχίζει την Ιερουσαλήμ. Στη διαδικασία των εκλογών είναι εμφανείς οι πιέσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι στο εκλογικό κέντρο στο κεντρικό Ταχυδρομείο της Ιερουσαλήμ, όπου άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα γύρω στους 4.500 Παλαιστίνιοι, η ψηφοφορία ήταν ανοιχτή (οι ψηφοφόροι έφταναν στον κισέ και ψήφισαν με την επίβλεψη των Ισραηλινών). Πάντως, οι λαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα όποια ψήγματα αστικής δημοκρατίας στην πάλη τους με τεράστιες δυσκολίες, αν σκεφτεί κανείς ότι η λεγόμενη προεκλογική εκστρατεία διάρκεσε 21 μέρες, πράγμα που δεν άφηνε περιθώρια να αναπτυχθεί ουσιαστική πολιτική συζήτηση. Αυτό που είναι ανάγκη, είναι και από την επόμενη μέρα των εκλογών, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να κάνουν διακριτή την παρουσία τους και να αντιπαλέψουν με όρους κινήματος την κατοχή, ώστε να κατοχυρώσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΙΡΑΝ
«Θετική» η Τεχεράνη στη ρωσική πρόταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε χτες ότι είναι κατ' αρχήν «θετική» στη ρωσική πρόταση να εμπλουτίζει για λογαριασμό της ουράνιο στο ρωσικό έδαφος. Τη δήλωση έκανε ο αρμόδιος για τον πυρηνικό φάκελο της χώρας, Αλι Λαριτζάνι, μετά από συνάντησή του με τον Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση «μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με διαπραγματεύσεις το Φλεβάρη».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει και θα εμπλουτίσει ουράνιο εάν το Ιράν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να του επιβληθούν οικονομικές και άλλες κυρώσεις - όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ - σε μια βδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 2 του Φλεβάρη.

Η επιδίωξη αυτή των ΗΠΑ, της τρόικας της ΕΕ και του Ισραήλ όμως δε μοιάζει να μπορεί να ανασχεθεί: Υπάρχουν σαφείς σκοπιμότητες για την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες ελάχιστα σχετίζονται με την προσχηματική διατύπωση «υποψιών» από πλευράς Ουάσιγκτον για τον «κίνδυνο» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Τεχεράνη. Το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιηθεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Από την πλευρά τους Ρωσία και Κίνα εμμένουν στην ανάγκη επιδίωξης «διπλωματικής λύσης στην κρίση». Ομως, αν το συμβούλιο της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, παραπέμψει το Ιράν, η Τεχεράνη διαμηνύει πως «οι δραστηριότητές μας δε θα περιοριστούν στην επιστημονική έρευνα», όπως δήλωσε ο Λαριτζάνι, σύμφωνα με τα «Ιτάρ-Τας» και «Ιντερφάξ».

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, το Λονδίνο επιχειρούσε να αποσείσει την κατηγορία από πλευράς Ιράν ότι έχει ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Αχβάζ προχτές.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, στρατηγός Μουστάφα Μοχάμαντ Νατζάρ, απάντησε εξαιρετικά επιθετικά στις έμμεσες απειλές του Ισραηλινού ομολόγου του, Σαούλ Μοφάζ, περί «προετοιμασίας» της ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής για μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης: Αν το Ισραήλ επιτεθεί, είπε, το Ιράν θα απαντήσει με τέτοια δύναμη που το Ισραήλ θα «πέσει σε αιώνιο κώμα», όπως ο Αριέλ Σαρόν.

ΙΡΑΚ
Νέα «σχέδια» για την κατοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι εισηγήσεις των ειδημόνων τεχνοκρατών για την επόμενη «Εκθεση τετραετούς δράσης του Πενταγώνου» είναι σαφείς: Αφήνουν έξω από το σχεδιασμό και κυρίως τον προϋπολογισμό το Ιράκ. Οι προτάσεις, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς», αφορούν κυρίως την αύξηση των μάχιμων μονάδων, τη μείωση του συνολικού αριθμού του στρατεύματος, την εισαγωγή χρήσης ρομπότ και μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή στο Ιράκ βρίσκονται τρεις κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών, όπου κατά την επίσκεψή τους σε αμερικανικά στρατόπεδα, ναι μεν αναγνώρισαν ότι οι επιθέσεις αυξήθηκαν και ότι θα συνεχιστούν αλλά ότι «οι ανταρτικές δυνάμεις θα ηττηθούν». Πάντως, ανακοίνωση των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής αναφέρει ότι 12 Αμερικανοί - 6 στρατιώτες, 4 πεζοναύτες και 2 μέλη της αεροπορίας - έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή, κυρίως από επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Χτες πάντως, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν. Ενας καμέραμαν του δορυφορικού τηλεοπτικού καναλιού «Μπαγκντάτ ΤV» έχασε τη ζωή του στο Ραμάντι καθώς βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά, μεταξύ Αμερικανών και ανταρτών. Παράλληλα, μία ακόμη επίθεση καμικάζι εναντίον αστυνομικής περιπόλου στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ιρακινοί αστυνομικοί και ένας πολίτης. Επίσης, σε σημείο ελέγχου, στη Σαντρ Σίτι, οι Ιρακινοί στρατιώτες σκότωσαν ένα σουνίτη κληρικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Καταδίκη της Ρωσίας

Για τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» και την Τσετσενία

Με 70 υπέρ και 59 κατά, χτες η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για τις «μη κυβερνητικές οργανώσεις» στη Ρωσία «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης». Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο μετά τη νέα καταδίκη της Ρωσίας για την κατάσταση στην Τσετσενία (117 υπέρ, 24 κατά), όπου η ΚΣΣΕ διαπιστώνει «συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «έλλειψη προόδου». Το θέμα αυτό έντεχνα συνδέθηκε με το ζήτημα του νέου νόμου, με τον οποίο το Κρεμλίνο προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την ξένη διείσδυση στην πολιτική ζωή της Ρωσίας μέσω των λεγόμενων «μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ετσι υποστηρίχτηκε ότι ο νέος νόμος θα θέσει εμπόδια στη δράση των «μη κυβερνητικών οργανώσεων» στην Τσετσενία.

Επίσης, την περασμένη Τρίτη η Ρωσία άφησε να φανεί ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της μείωσης της συνδρομής της προς το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τη δήλωση έκανε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, υπεύθυνος του τμήματος πανευρωπαϊκής συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Με βάση τη 10ετή εμπειρία της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μπορούμε να βγάλουμε το μονοσήμαντο συμπέρασμα ότι η έτσι κι αλλιώς υψηλή συνδρομή μας σ' αυτήν την οργάνωση δεν έχει αντίστοιχη απόδοση».


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ