Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Θετική» η Τεχεράνη στη ρωσική πρόταση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε χτες ότι είναι κατ' αρχήν «θετική» στη ρωσική πρόταση να εμπλουτίζει για λογαριασμό της ουράνιο στο ρωσικό έδαφος. Τη δήλωση έκανε ο αρμόδιος για τον πυρηνικό φάκελο της χώρας, Αλι Λαριτζάνι, μετά από συνάντησή του με τον Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση «μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με διαπραγματεύσεις το Φλεβάρη».

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα προχωρήσει και θα εμπλουτίσει ουράνιο εάν το Ιράν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να του επιβληθούν οικονομικές και άλλες κυρώσεις - όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ - σε μια βδομάδα, και πιο συγκεκριμένα στις 2 του Φλεβάρη.

Η επιδίωξη αυτή των ΗΠΑ, της τρόικας της ΕΕ και του Ισραήλ όμως δε μοιάζει να μπορεί να ανασχεθεί: Υπάρχουν σαφείς σκοπιμότητες για την επιβολή κυρώσεων, οι οποίες ελάχιστα σχετίζονται με την προσχηματική διατύπωση «υποψιών» από πλευράς Ουάσιγκτον για τον «κίνδυνο» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Τεχεράνη. Το ίδιο πρόσχημα είχε χρησιμοποιηθεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Από την πλευρά τους Ρωσία και Κίνα εμμένουν στην ανάγκη επιδίωξης «διπλωματικής λύσης στην κρίση». Ομως, αν το συμβούλιο της ΙΑΕΑ, της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, παραπέμψει το Ιράν, η Τεχεράνη διαμηνύει πως «οι δραστηριότητές μας δε θα περιοριστούν στην επιστημονική έρευνα», όπως δήλωσε ο Λαριτζάνι, σύμφωνα με τα «Ιτάρ-Τας» και «Ιντερφάξ».

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, το Λονδίνο επιχειρούσε να αποσείσει την κατηγορία από πλευράς Ιράν ότι έχει ανάμειξη στις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Αχβάζ προχτές.

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, στρατηγός Μουστάφα Μοχάμαντ Νατζάρ, απάντησε εξαιρετικά επιθετικά στις έμμεσες απειλές του Ισραηλινού ομολόγου του, Σαούλ Μοφάζ, περί «προετοιμασίας» της ισραηλινής στρατιωτικής μηχανής για μονομερή ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Τεχεράνης: Αν το Ισραήλ επιτεθεί, είπε, το Ιράν θα απαντήσει με τέτοια δύναμη που το Ισραήλ θα «πέσει σε αιώνιο κώμα», όπως ο Αριέλ Σαρόν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντά και προειδοποιεί η Τεχεράνη (2008-06-26 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις (2006-09-09 00:00:00.0)
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη (2006-07-21 00:00:00.0)
Περαιτέρω κλιμάκωση από Ράις και Γαλλία (2006-02-17 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο με ευρύτερους σχεδιασμούς (2006-01-22 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι ενδείξεις κλιμάκωσης (2006-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ