Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Περαιτέρω κλιμάκωση από Ράις και Γαλλία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κεντρική Τράπεζα χρηματοδότησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας» χαρακτήρισε το Ιράν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι εκτός από τις «ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι γεγονός ότι μαζί με τη σταθερή σύμμαχό του Συρία, επιδίδονται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης ολόκληρης της ευαίσθητης περιοχής της Μέσης Ανατολής». Η Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις στο Λίβανο, στα παλαιστινιακά εδάφη και στο νότιο Ιράκ», επαναλαμβάνοντας, δηλαδή, τη γνωστή επωδό του Λευκού Οίκου.

Το νέο στοιχείο, χτες, ήταν αναμφίβολα η, εξαιρετικά υψηλών τόνων, δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών. Ο Φιλίπ Ντουστ - Μπλαζί κατηγόρησε το Ιράν ότι «το πρόγραμμά του είναι ξεκάθαρα στρατιωτικό και παράνομο», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιο Ιρανού αξιωματούχου, Αλί Λαριτζανί, που κάλεσε τον Γάλλο αξιωματούχο «να είναι πιο διπλωμάτης και να αποφεύγει την κλιμάκωση της έντασης», συμπληρώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται τα κίνητρα της ξαφνικής έντασης. Ο Α. Λαριτζανί, σε δηλώσεις του, επέμεινε ότι η Τεχεράνη δεν ενδιαφέρεται για απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά άφησε, για πρώτη φορά, να εννοηθεί ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της χώρας του «υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστεί η πετρελαϊκή ροή από το Ιράν».

Τους υψηλούς τόνους του Ντουστ - Μπλαζί απέφυγαν οι Τζακ Στρο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, με τον πρώτο να μιλά για «ενδείξεις ότι το Ιράν θα επιδιώξει ίσως να αποκτήσει απαγορευμένα όπλα» και τη δεύτερη να δηλώνει «αισιόδοξη ότι το όλο θέμα θα λυθεί διπλωματικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ