Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Γερουσιαστές ζητούν «διαφάνεια» από τη ΝΑΣΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σέργουντ Μπόχλερτ, ζήτησε χτες από διευθυντικά στελέχη της ΝΑΣΑ να εργαστούν «στην κατεύθυνση διασφάλισης της διαφάνειας» στις επιστημονικές έρευνες, μετά από πρόσφατες καταγγελίες πως ο (πλέον παραιτηθείς) υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Οργανισμού, Τζορτζ Ντόιτς, «άλλαξε» ή «φιλτράρισε» πληροφορίες σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ή έβαζε τη λέξη «θεωρία» πριν από κάθε αναφορά στη «Μεγάλη Εκρηξη».

«Χρειαζόμαστε ελεύθερη και ανοιχτή έρευνα, μία υπηρεσία που αναγνωρίζει πως η μεγαλύτερη εξερεύνηση γίνεται μέσα στον ανθρώπινο νου», είπε ο (ρεπουμπλικανός) πρόεδρος της επιτροπής στη διάρκεια ακροάσεων σε σχέση με το αίτημα της ΝΑΣΑ για χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της με 16,8 δισ. δολάρια.

Ο (δημοκρατικός) γερουσιαστής Μπαρτ Γκόρντον κατηγόρησε νωρίτερα ανώτατα στελέχη της ΝΑΣΑ για λογοκρισία επιστημόνων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία πως «η ομοσπονδιακή επιστημονική λογοκρισία εκτείνεται μακράν πέραν της ΝΑΣΑ... διαποτίζει ολόκληρη την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως καταγγελίες για λογοκρισία επιστημονικών εκθέσεων και δεδομένων είχαν κάνει την περασμένη Κυριακή ανώτερα διευθυντικά στελέχη και επιστήμονες ομοσπονδιακής περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Χώρα που ταυτίζεται περιβαλλοντικά με την (ανύπαρκτη για την προστασία του περιβάλλοντος) πολιτική της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ