Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται οι ισραηλινές πιέσεις

Επαφές με Τούρκους διπλωμάτες είχε, χτες, η «Χαμάς», αντιπροσωπεία της οποίας μεταβαίνει στη Μόσχα στις αρχές Μάρτη

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Στις αρχές Μάρτη θα επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα αντιπροσωπεία της «Χαμάς», όπως ανακοινώθηκε, χθες, τόσο από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από στελέχη της οργάνωσης, που νωρίτερα είχαν δεχτεί επίσημη πρόσκληση για επαφές από τη ρωσική ηγεσία. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της ισλαμιστικής οργάνωσης Κχαλέντ Μασχάαλ, έφθανε στην τουρκική πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και με διπλωμάτες.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο, κυρίως, του Ισραήλ, που προειδοποίησε ότι υπάρχει περίπτωση να επηρεαστούν οι ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις, η τουρκική ηγεσία φρόντισε ούτως ώστε όλες οι επαφές να γίνουν εκτός υπουργείου Εξωτερικών, για να μη δοθεί η εντύπωση «της επισημότητας». Παρ' όλα αυτά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνθηκε των συναντήσεων, τονίζοντας ότι «στόχος είναι πάντα η επίτευξη βημάτων προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία και γι' αυτό προσπαθεί η τουρκική κυβέρνηση».

Αντίθετη της ρωσικής τακτικής είναι η προσέγγιση που επιμένουν να ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ. Ο αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, επισκέφθηκε, χθες, τον απερχόμενο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμάντ Κορέι, στη Ραμάλα και επανέλαβε ότι «δε θα υπάρξει καμία επαφή με τη «Χαμάς» μέχρις ότου ανακοινωθεί το πρόγραμμά της». Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ του τερματισμού της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

Από την άλλη, η ισραηλινή ηγεσία κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τις, κάθε είδους, πιέσεις προς τους νικητές των παλαιστινιακών εκλογών. Χθες, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων στα σύνορα των παλαιστινιακών εδαφών με το Ισραήλ, κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις, ήδη, εξαιρετικά δύσκολες μετακινήσεις των Παλαιστινίων εργαζομένων προς το Ισραήλ. Μάλιστα, Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωνε, χθες, ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, αν είναι μέλος της «Χαμάς», να μεταβαίνει από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Οχθη, αφού «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», κίνηση, φυσικά, που θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση.

Λίγες ώρες αργότερα, η «Χαμάς» ανακοίνωνε ότι τον πρωθυπουργικό θώκο θα αναλάβει ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ισμαήλ Χανίγια, σημαίνον στέλεχος της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ