Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κι άλλη φρίκη από Αμπού Γκράιμπ, αλλά και τάγματα θανάτου

Το κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ και πάλι στο προσκήνιο

Associated Press

Το κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ και πάλι στο προσκήνιο
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Δε φαίνεται να στερεύουν τα πειστήρια της κτηνωδίας από το κολαστήριο των φυλακών Αμπού Γκράιμπ. Μετά από το αυστραλέζικο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, που μετέδωσε νέες φωτογραφίες και βίντεο, από χθες επιπλέον σχετικό υλικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδα που σχετίζεται με το περιοδικό «New Yorker» και φέρει την ονομασία Salon.com.

Τόσο οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας, όσο και του αυστραλέζικου τηλεοπτικού δικτύου απέρριψαν τις κατηγορίες των εκπροσώπων της αμερικανικής ηγεσίας και του Πενταγώνου περί «κακής συγκυρίας δημοσιοποίησης των φωτογραφιών, καθώς θα πυροδοτήσουν περαιτέρω βία σε βάρος των αμερικανικών στρατευμάτων και δυτικών στόχων γενικότερα». Ανταπάντησαν ότι «θα πρέπει να ξέρουν, επιτέλους, οι πολίτες τι ακριβώς συμβαίνει εξ ονόματός μας στο Ιράκ».

Εντός της κατεχόμενης χώρας, οι επίμαχες φωτογραφίες φιλοξενήθηκαν, χθες, στις περισσότερες ιρακινές εφημερίδες, αλλά είναι εμφανής η προσπάθεια να μη δημοσιευτούν οι πλέον σκληρές εικόνες. Αξιωματούχοι και πολίτες στο Ιράκ δήλωναν «αηδιασμένοι» και επέρριπταν ευθύνες στις κατοχικές δυνάμεις. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι εξέφρασε αποτροπιασμό και έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα, υπενθυμίζοντας ότι «όλα έγιναν πριν από 3 χρόνια» και ότι οι «ένοχοι τιμωρήθηκαν». Κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι επαναλάμβαναν ότι «αναδεικνύεται η ανάγκη να παραδοθούν όλοι όσοι κρατούνται από τις ξένες δυνάμεις στις ιρακινές αρχές». Υπενθυμίζεται ότι, επισήμως, ο αμερικανικός στρατός κρατά 14.000 Ιρακινούς.

Και τάγματα θανάτου

Προφανώς διόλου τυχαία, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα και η είδηση εντοπισμού και φυλάκισης των ανδρών ενός «τάγματος θανάτου», που δρούσε στους κόλπους της νέας ιρακινής αστυνομίας. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 22 άνδρες συνελήφθησαν από τον αμερικανικό στρατό όταν εντοπίστηκαν να μεταφέρουν έναν άλλο Ιρακινό για εκτέλεση, φορώντας στολή των ιρακινών ειδικών δυνάμεων. Οπως υποστηρίζει ο Αμερικανός αντιστράτηγος Τζόζεφ Πέτερσον, σε δηλώσεις του και στην εφημερίδα «Chicago Tribune», αρκετοί από τους συλληφθέντες σχετίζονται με το παραστρατιωτικό σκέλος της ισχυρότατης σιιτικής οργάνωσης «Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ», που είναι και η ραχοκοκαλιά του ψηφοδελτίου που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.

Η ύπαρξη «ταγμάτων θανάτου» με σχέσεις με σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στους κόλπους των νέων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας έχει πολλάκις καταγγελθεί από σουνίτες αξιωματούχους, ενώ δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει την ανακάλυψη εκατοντάδων βασανισμένων σουνιτών που κρατούνταν για «ανάκριση» από τις αρχές σε εγκαταστάσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Χθες, αρκετές μέρες, όπως φαίνεται, μετά τη σύλληψη του πρώτου «τάγματος», το υπουργείο Εσωτερικών, του οποίου ηγείται μέλος του «Ανώτατου Συμβουλίου», διέταξε σε βάθος έρευνα για το θέμα. Κατά πολλούς, οι κατοχικές δυνάμεις επέλεξαν την παρούσα φάση να δημοσιοποιήσουν το ζήτημα των «ταγμάτων», για να ασκήσουν πιέσεις στις σιιτικές ακραίες οργανώσεις, τόσο για να αποδεχτούν και σουνίτες στην κυβέρνηση, όσο και για να καταπνίξουν τυχόν αντιδράσεις στις περιοχές που ελέγχουν από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις βασανιστηρίων.

Τέλος, χθες, σε διάφορες επιθέσεις σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, και τραυματίστηκαν 33. Οι περισσότερες επιθέσεις, με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή με ενόπλους, έγιναν στη Βαγδάτη, αλλά ένταση επικράτησε και σε Τικρίτ, Μπαακούμπα, Κιρκούκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ