Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Κλιμάκωση αντιδράσεων για τους αντικουβανικούς νόμους

Από διαδηλώσεις υπέρ της Κούβας στο Μεξικό
Από διαδηλώσεις υπέρ της Κούβας στο Μεξικό
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Κλιμακώνεται η κατακραυγή ενάντια στην εφαρμογή των αντικουβανικών νόμων Χελμς - Μπάρτον και Τοριτσέλι σε άλλες χώρες και συγκεκριμένα στο Μεξικό. Εκατοντάδες Μεξικανοί ακαδημαϊκοί, αλλά και μαζικοί φορείς με γράμμα - έκκλησή τους προς το υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσαν την κυβέρνησή τους να απαιτήσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να εφαρμόζει τους αντικουβανικούς νόμους.

Το Μεξικανικό Κίνημα για Αλληλεγγύη με την Κούβα οργάνωσε χτες το απόγευμα δεύτερη πολιτική διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να δείξει την αντίδρασή του για την εκδίωξη της κουβανικής αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον» στις 3 Φλεβάρη, μετά από διαταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Η εφαρμογή των Νόμων Χελμς Μπάρτον είναι μια κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, που στοχεύει στη διαιώνιση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα», αναφέρεται στο γράμμα.

Προστίθεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει σταθερά να διαμαρτυρηθεί με διπλωματική νότα, που να υπερασπίζεται την εθνική αξιοπρέπεια και ακεραιότητα, ενώ επισημαίνεται ότι το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον» θα πρέπει να συμμορφώνεται στους νόμους του Μεξικού.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπογράφουν το γράμμα - έκκληση, βρίσκεται ο Πάμπλο Γκονζάλες Κασανόβα, η Ανα Εσθέρ Σεσέα, ο Κάρλος Φάζιο, ο Ενρίκε Γκονζάλες Ρουίς, ο Γκιλμπέρτο Λόπες ι Ρίβας, ο Γκιλιέρμο Αλμέρια και ο Εκτορ ντε λα Κουέβα.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Ερνέστο Ντέρμπες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσταλεί διπλωματική νότα στο Λευκό Οίκο, επειδή δε θεωρεί πως έχει παραβιαστεί η εθνική κυριαρχία, παρόλο που υπάρχει μια σχετική - ομόφωνη - έγκριση αιτήματος από τη Βουλή του Μεξικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ