Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ζιουγκάνοφ: «Μαύρη μέρα» για τη σοβιετική ιστορία το 20ό Συνέδριο

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια που πέρασαν από το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ, που ξεκίνησε τις εργασίες του στις 14/2/1956 και στο οποίο ακούστηκε η ειδική εισήγηση του Ν. Χρουστσόφ για την «προσωπολατρία», ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Οπως σημείωσε, «στην εισήγησή του ο Χρουστσόφ, επί της ουσίας, ξεκαθάρισε προσωπικούς του λογαριασμούς με τον Στάλιν και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η εισήγηση δεν είχε νωρίτερα συζητηθεί ούτε σε Ολομέλεια, ούτε στο προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΣΕ».

«Αντί να καταδικαστούν οι παραβιάσεις της νομιμότητας, οι διώξεις του '30, στις οποίες ο Χρουστσόφ είχε και ο ίδιος πάρει μέρος, ο εισηγητής έδωσε μια απολύτως προσωπική εκτίμηση για τον Στάλιν, ρίχνοντας του την ευθύνη για ό,τι είχε γίνει στη χώρα. Αυτό είναι μια απόλυτα υποκειμενική, τυχοδιωκτική προσέγγιση, που έκανε περισσότερο ζημιά στη χώρα και στο κόμμα, παρά καλό», δήλωσε στο «Ιντερφάξ» ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημείωσε πως στις παραμονές εκείνου του συνεδρίου η συμπάθεια προς την ΕΣΣΔ σε όλο τον κόσμο έφτανε το 70%, «αφού η χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από το κράτος του αρότρου, είχε γίνει μια πανίσχυρη δύναμη, που είχε νικήσει το φασισμό».

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ πρόσθεσε πως η εισήγηση του Ν. Χρουστσόφ προκάλεσε την έναρξη της διάσπασης στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα «κι εκτός αυτού, απότομα χειροτέρευσε την ηθικο-πολιτική κατάσταση στη σοβιετική κοινωνία, που διαχωρίστηκε σ' εκείνους που χαιρέτιζαν την καταδίκη της προσωπολατρίας του Στάλιν και σ' εκείνους που κατηγορηματικά ήταν αντίθετοι με κάτι τέτοιο».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ υποστήριξε επίσης πως η γραμμή της υπόσκαψης των θεμελίων του σοβιετικού κράτους από τον Χρουστσόφ συνεχίστηκε στη συνέχεια από τους Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που δόθηκε από το ΚΚΡΟ στον Τύπο, αναφέρεται ότι μεταξύ των θεμάτων που εξέτασε το Προεδρείο του ΚΚΡΟ σε συνεδρίασή του στις 13/2 ήταν και το «ζήτημα των 50 χρόνων από το 20ό Συνέδριο, όπου ανταλλάχτηκαν απόψεις μεταξύ των μελών και δόθηκαν σχετικές κατευθύνσεις σχετικά με αυτήν την επέτειο». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΚΚΡΟ το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με ΚΚ άλλων χωρών για την παρουσίαση ενός μνημονίου «Για τα καθήκοντα του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αναγκαιότητα διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων του».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ