Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
Εκθεση για την απάνθρωπη κράτηση στο κολαστήριο

Με χλευασμό απαντούν οι βασανιστές Αμερικανοί

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Προκλητική ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου στην έκθεση - καταπέλτη ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που ζητά ή την άμεση παραπομπή σε δίκη όλων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο ή την άμεση απελευθέρωσή τους. Τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις, που υιοθετούν τη θέση της Αρμοστείας του ΟΗΕ, που χλευάστηκε απροκάλυπτα από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στην 54σέλιδη έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες κράτησης στο Γκουαντάναμο είναι «παντελώς απάνθρωπες» και ότι συχνά ακόμη και οι θεραπείες που γίνονται στους κρατουμένους «μοιάζουν περισσότερο με βασανιστήρια παρά με βοήθεια». Οι αμερικανικές αρχές καλούνται να επιτρέψουν, κατ' αρχάς, την άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανεξάρτητων παρατηρητών στη βάση και να μεταφέρουν το ταχύτερο δυνατό τους κρατουμένους σε φυλακές εντός ΗΠΑ προκειμένου να δικαστούν «από ανεξάρτητα δικαστήρια» ή να τους αφήσουν ελεύθερους εφόσον δεν υπάρχει σαφές κατηγορητήριο εναντίον τους. Οι εμπειρογνώμονες ακύρωσαν, πριν από μήνες, επίσκεψή τους στις φυλακές του Γκουαντάναμο, όταν τους γνωστοποιήθηκε ότι δε θα είχαν δυνατότητα για συναντήσεις ιδιωτικές με τους κρατουμένους.

Ωρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφασή του ζητά επίσης την απελευθέρωση των κρατουμένων ή τη μεταφορά τους «ενώπιον δικαστηρίων ανεξάρτητων, ανοιχτών στο κοινό και αμερόληπτων.... χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις», ενώ καταγγέλλονται τα βασανιστήρια, χωρίς, όμως, να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στην αμερικανική βάση. Αλλωστε και η στάση της ΕΕ, όλο αυτό το διάστημα που το κολαστήριο λειτουργεί, είναι στήριξης του ...«αντιτρομοκρατικού αγώνα» και η υποκρισία είναι το κύριο στοιχείο της πολιτικής της.

Υπέρ της έκθεσης τάχθηκαν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες επανέλαβαν ότι «δεν είναι νόμιμη καμία τόσο μακρόχρονη κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας», ότι «πολλές από τις δικαστικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στη βάση είναι εντελώς παράνομες» και ότι θα πρέπει «επιτέλους να γίνει έρευνα σε όλες τις μυστικές φυλακές που διατηρούν οι ΗΠΑ ανά τον κόσμο».

Για έκθεση που «απαξιώνει το κύρος και την αξιοπιστία του ΟΗΕ, που θα έπρεπε να ερευνά και να παρεμβαίνει εκεί που πραγματικά υπάρχουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Σκοτ ΜακΛίλαν εξαπέλυσε λυσσαλέα επίθεση κατά της έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι «αναμασά παλαιότερες κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί από τους ίδιους τους τρομοκράτες κρατουμένους» και ότι «βασίζεται σε φημολογία χωρίς αποδείξεις». Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε με περισσό κυνισμό ότι «η μεταχείριση των κρατουμένων είναι ανθρώπινη» και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ