Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - 6ο ΠΚΦ
Με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Σε ένα τεράστιο πολύβουο και με αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό «χωριό» έχει μετατραπεί η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, που φιλοξενεί τις εργασίες του 6ου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Φόρουμ που άνοιξε τις πύλες του με μια τεράστια αντιιμπεριαλιστική πορεία, με συνθήματα κατά του πολέμου και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Επίσης, οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Κολομβιανοί τυμπανιστές, σφυρίχτρες και ξυλοπόδαροι δημιούργησαν μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε ένα γεγονός που έχει καταστεί σημαντικό βήμα διεθνούς διαλόγου σε θέματα όπως ο πόλεμος. Παρούσα και η «μαμά της ειρήνης» Σίντι Σίχαν, όπου κατά τη διάρκεια ομιλίας του τόνισε ότι παρά τις «επίσημες δημοσκοπήσεις» τουλάχιστον το 70% των Αμερικανών πολιτών έχει στρέψει την πλάτη του στην πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης, διαφωνώντας ριζικά με τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Η Σίντι Σίχαν που έχασε το γιο της στο Ιράκ, έχει γίνει σύμβολο στις ΗΠΑ με τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησε έξω από το ράντσο του Αμερικανού Προέδρου στο Τέξας. Κινητοποιήσεις που εξαπλώθηκαν σαν φωτιά σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι σε κάθε αντιπολεμική κινητοποίηση η Σίντι Σίχαν, συλλαμβάνεται...

Πολλοί ταξίδεψαν οδικώς από τη Βραζιλία και την Κολομβία. Δυστυχώς, στα δυσάρεστα όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», τουλάχιστον 4 Βραζιλιάνοι φοιτητές σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν, όταν το λεωφορείο τους ανατράπηκε στο Περού, ενώ βρίσκονταν καθ' οδόν προς το Καράκας, ώστε να συμμετάσχουν στο ΠΚΦ.

Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι είχαν εγγραφεί κατά την έναρξη του εξαήμερου φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε το 2001 στη Βραζιλία ως «εναλλακτικό της συνάθροισης διεθνών ηγετών στο Νταβός της Ελβετίας», αλλά συνεχώς αλλάζει φυσιογνωμία.

Ενδεικτικό είναι ότι η Κούβα έχει αντιπροσωπεία 800 μελών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρικάρντο Αλαρκόν, που χτες κατά την ομιλία του, μία μέρα μετά τη γιγάντια διαδήλωση στην Αβάνα, επικέντρωσε στις συνεχείς προσπάθειες ανατροπής της επαναστατικής κυβέρνησης της Κούβας εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και την περίπτωση του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες.

Επίσης, στο ΠΚΦ αναμένεται επίσης να μιλήσουν ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εντουάρδο Γκαλεάνο και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ