ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Πολιτική που «παγώνει» τα λαϊκά συμφέροντα

Οι σημαντικές ελλείψεις υποδομών προκάλεσαν και χτες αποκλεισμό εκατοντάδων χωριών σε όλη τη χώρα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ συνεχίζεται το όργιο κερδοσκοπίας με το πετρέλαιο

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις νυχτερινές ώρες η κυκλοφορία λόγω παγετού

Eurokinissi

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τις νυχτερινές ώρες η κυκλοφορία λόγω παγετού
Εντάθηκαν χτες τα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα. Οι σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές, προκάλεσαν το κλείσιμο εκατοντάδων δρόμων, ενώ εκτός από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη που παρέμεναν χτες για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και σε άλλες περιοχές της χώρας (Βόρεια Εύβοια, Ανατολική Αττική, νησιά του Αιγαίου) η ηλεκτροδότηση γινόταν μετ' εμποδίων. Περίπου 346 χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα, ενώ από χτες το απόγευμα, σε πολλούς δρόμους της Αττικής, η κίνηση μπορούσε να διεξαχθεί μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ευκαιρία να βγάλουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη με αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, βρήκαν οι εταιρίες καυσίμων που με την ανοχή της κυβέρνησης, κλέβουν εν ψυχρώ το λαϊκό εισόδημα και πωλούν το πετρέλαιο με αυξημένες τιμές που φτάνουν ακόμα και τα 0,7 ευρώ το λίτρο!

«Ειδυλλιακή εικόνα»!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση παρουσιάζει την εικόνα της χώρας «ειδυλλιακή», προκαλώντας την οργή χιλιάδων ανθρώπων που δεινοπαθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυβέρνηση διατυμπάνιζε χτες σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν προβλήματα από την κακοκαιρία ή στην καλύτερη περίπτωση όπου υπάρχουν αντιμετωπίζονται. «Ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει κανονικά, ιδιαίτερα προβλήματα δεν υπάρχουν». Η φράση αυτή του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συνοψίζει την κυβερνητική θέση. Με τη σειρά του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, δήλωσε ότι «οι εργολαβίες και τα μηχανήματα καταφέρνουν και διατηρούν ανοιχτή την Εθνική Οδό και τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας». Θεωρώντας προφανώς άθλο το αυτονόητο...

Σημαντικές οι ζημιές σε καλλιέργειες στην Αργολίδα

Eurokinissi

Σημαντικές οι ζημιές σε καλλιέργειες στην Αργολίδα
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ανέδειξε ως μέγα επίτευγμα ότι κεντρικοί άξονες του εθνικού οδικού δικτύου είναι βατοί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «υπάρχει και θέμα ατομικής ευθύνης και προσωπικής ασυνειδησίας των πολιτών».

Συνεχίζοντας και χτες τη δημαγωγία, ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, χωρίς φυσικά να κάνει καμιά αναφορά στην αισχροκέρδεια των πετρελαϊκών εταιριών που ελέγχουν τις τιμές του πετρελαίου και αποφεύγοντας επιμελώς να θίξει το καθεστώς των έμμεσων φόρων στα καύσιμα που εκτινάσσουν την τιμή του πετρελαίου. Φόρους τους οποίους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αύξησαν αρκετές φορές...

Με αλυσίδες

Αρκετοί δρόμοι της Αττικής έμειναν κλειστοί καθώς ήταν αδύνατος ο καθαρισμός τους. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονταν τα οχήματα που κινούνταν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Προβλήματα υπήρχαν στο Ψυχικό, στο Γαλάτσι, στο Πολύγωνο και το Λυκαβηττό. Στην Αττική με απόφαση των νομαρχιών θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ η λειτουργία των δικαστηρίων βρίσκεται στην ευχέρεια των κατά τόπους διοικήσεών τους. Στο μεταξύ, χωρίς λεωφορειακή σύνδεση εξακολουθούσαν να παραμένουν και χτες τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής. Σημειώνεται ότι ο... σύγχρονος στόλος των αστικών λεωφορείων της ΕΘΕΛ δεν έχει προδιαγραφές για αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία, οι αρμόδιοι δεν είχαν μεριμνήσει να υπάρχουν αλυσίδες στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας, ώστε να είναι εφικτή η δρομολόγηση ορισμένων έστω λεωφορείων. Επιπλέον, σε πολλές ματαιώσεις πτήσεων προχώρησαν και χτες οι «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

Αποκλεισμένα χωριά στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Αρκετά χωριά έμειναν αποκλεισμένα και χτες στη Θεσσαλία, κυρίως στις ορεινές περιοχές των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ορεινή ζώνη της Καρδίτσας το ύψος του χιονιού ξεπέρασε και τα 2 μέτρα. Στο νομό Τρικάλων κλειστή παρέμεινε η Εθνική Οδός Τρικάλων - Αρτας. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στους νομούς Μαγνησίας και Καρδίτσας και πολλά άλλα των νομών Τρικάλων και Λάρισας.

Προβλήματα στην Κρήτη

Πολλά ήταν και τα προβλήματα στην Κρήτη. Πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις στο εθνικό οδικό δίκτυο και αποκλεισμοί δρόμων. Σοβαρότερη είναι η κατάσταση στην πόλη των Χανίων με τα κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ρωγμές λόγω της σεισμικής δόνησης των 6,9 ρίχτερ και τώρα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο η κατάστασή τους.

Για τρίτη μέρα χτες η Θάσος παρέμεινε αποκλεισμένη. Με ρυμουλκό μεταφέρθηκαν από τη Θάσο στην Καβάλα 6 νεφροπαθείς.

Ο χιονιάς σκέπασε την πόλη. Οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, κατά την κυβέρνηση όλα ήταν ειδυλλιακά...

Eurokinissi

Ο χιονιάς σκέπασε την πόλη. Οι δρόμοι άρχισαν να κλείνουν. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές. Ωστόσο, κατά την κυβέρνηση όλα ήταν ειδυλλιακά...
ΚΑΥΣΙΜΑ
«Φουντώνει» η κερδοσκοπία

Προκαλεί η κυβέρνηση. «Πόντιος Πιλάτος» η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών

Την ώρα που η κερδοσκοπία φουντώνει με πρόσχημα τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» - και κάποιοι βλέπουν να αυξάνονται τα κέρδη τους κατακλέβοντας τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών - η κυβέρνηση εξακολουθεί να προκαλεί.

Προχτές ήταν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου, ο οποίος καλούσε τους καταναλωτές να αποδεχτούν το νόμο της ...«προσφοράς και της ζήτησης» που διαμορφώνουν τις τιμές στην αγορά, τιμές δηλαδή με βάση τους στόχους κερδοφορίας των μονοπωλίων και τη χυδαία εκμετάλλευση των αυξημένων αναγκών των καταναλωτών σε περιόδους σαν κι αυτή. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος έκανε ανέξοδα λόγο για ελέγχους και ζητούσε τη συνδρομή και των βενζινοπωλών «για να απομονώσουμε και να τιμωρήσουμε τα περιστατικά όσων επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν».

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας το έπαιζε «Πόντιος Πιλάτος». Τη μια μέρα συνιστούσε «αυτοσυγκράτηση» στα μέλη της και την επομένη, χτες, αποποιούνταν της όποιας ευθύνης τυχόν αποδίδεται σε πρατηριούχους για κερδοσκοπία. Οσο για τις εταιρίες, αυτές κάνουν ανενόχλητα τη δουλιά τους.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι τιμές του πετρελαίου τραβάνε μέρα με τη μέρα την ανηφόρα και οι καταναλωτές πληρώνουν όλο και ακριβότερα τη θέρμανση. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, το πετρέλαιο θέρμανσης έφτασε τις προηγούμενες μέρες να πωλείται ακόμα και στα 70 λεπτά το λίτρο. Με βάση τις τιμές που επισήμως δίνουν οι εταιρίες για παραδόσεις 1.000 λίτρων και πάνω μόνο από τη Δευτέρα μέχρι και χτες, μέσα σε δυο μέρες δηλαδή, έχουν αυξηθεί μέχρι και 11,1 ευρώ το χιλιόλιτρο.

ΔΕΗ
Θέλουν και αύξηση στα τιμολόγια!

Ερμαιο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης η επιχείρηση

Την ώρα που οι, αποδιοργανωμένες λόγω ιδιωτικοποίησης, υποδομές της ΔΕΗ «δοκιμάζονται» σ' ολόκληρη την Ελλάδα, - όπως και οι κάτοικοι των περιοχών που μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα - και οι ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό γίνονται εξαιρετικά αισθητές, η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται να ζητά αυξήσεις από 8% έως και 20%!!!

Σε σχετική Ερώτηση χτες, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για να κουβεντιάσουμε αυτό το θέμα»! Οι διοικούντες τη ΔΕΗ έχουν αναφερθεί πολλές φορές τελευταία στην «αναγκαιότητα» σημαντικής αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, συνδέοντάς τη με τη χειροτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Επιχείρησης και το στόχο τους για αύξηση των κερδών. Αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή, με τα «αδύνατα» σημεία του δικτύου της να «λυγίζουν» από μεγαλύτερης ή και όχι τόσο μεγάλης έντασης καιρικά φαινόμενα, είναι το λιγότερο πρόσκληση να ανακινείται το θέμα.

Αυτό προφανώς σκέφτηκε και ο Δ. Σιούφας που πρόσθεσε στις σχετικές δηλώσεις του ότι «υπάρχουν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί με τους οποίους αυξάνονται τα τιμολόγια και της ΔΕΗ». Ομως η κυβέρνηση είναι ολόπλευρα ταγμένη στο πλευρό της διοίκησης που, εξάλλου, η ίδια έχει επιλέξει πρόσφατα.

Στο φόντο του αιτήματος για νέες αντιλαϊκές αυξήσεις, η ΔΕΗ ζητά για μία ακόμη φορά κατανόηση για τις καθυστερήσεις στην επαναφορά της ηλεκτροδότησης, περιορίζοντας το πρόβλημα στη δυσκολία πρόσβασης στον τόπο της βλάβης και στην κακή ορατότητα που εμποδίζει τα συνεργεία να εργαστούν. Ο υπουργός Ανάπτυξης κάλυψε πλήρως τη διοίκηση της ΔΕΗ δηλώνοντας ότι ανταποκρίνεται στην κατάσταση.

«Χιονοστιβάδα» οι συνέπειες της απελευθέρωσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Ανακοίνωση με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, από την κακοκαιρία, εξέδωσε χτες το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου. Από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας.

Η διακοπή ρεύματος στην Κεφαλονιά - Ιθάκη και σε άλλες περιοχές της χώρας, καταδεικνύει τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που παραμελεί τη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών που δεν έχουν άμεσο και μεγάλο κέρδος για το κεφάλαιο, ενώ όποιες γίνονται στοιχίζουν στο λαό δυο και τρεις φορές περισσότερο.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυτό το διάστημα δεν αποτελεί μόνο ληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Συνιστά κοινωνικό έγκλημα.

Το ΚΚΕ απαιτεί και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τώρα την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα. Ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να δοθεί ικανοποιητικό επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Ζει ακόμη στο σκοτάδι

Πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα γίνει σε τέσσερις μέρες, δήλωσε στον «Ρ» ο διευθυντής της ΔΕΗ, Ρ. Λούζης

Σε κατάσταση ...μπλακ-άουτ ήταν και χτες η Κεφαλονιά και η Ιθάκη λόγω των εκτεταμένων ζημιών του δικτύου της ΔΕΗ. Οι κάτοικοι των νησιών προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες σε θέρμανση χρησιμοποιώντας γεννήτριες. Τα σχολεία, οι τράπεζες, πολλά πρατήρια είναι εκτός λειτουργίας, ενώ κάποιες επιχειρήσεις λειτούργησαν με γεννήτριες. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των ΤΕΙ στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

Ο αντινομάρχης Κεφαλονιάς, Κ. Μαρκέτος, ανέφερε χτες στον «Ρ» πως η νομαρχία έχει κινητοποιήσει 40 μηχανήματα κάθε τύπου - ανάμεσά τους και ιδιωτικά - για να καλυφθούν βασικές ανάγκες. Επίσης, πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχώς συσκέψεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οσον αφορά στην αποκατάσταση του δικτύου της ΔΕΗ συνεχίζονται οι έλεγχοι, χωρίς να υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα της κατάστασης που επικρατεί. Οι έλεγχοι διεξάγονται στο βόρειο τμήμα του νησιού και θα συνεχιστούν και στο νότιο, όπου υπάρχουν εκτεταμένες φθορές στο δίκτυο. Τα συνεργεία εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω δυσχερούς πρόσβασης στα σημεία όπου έχουν γίνει οι ζημιές.

Ο διευθυντής της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά, Ρ. Λούζης, δήλωσε στον «Ρ» πως υλοποιείται το σχέδιο αποκατάστασης του δικτύου, αλλά πλήρης επαναφορά του θα υπάρξει σε τέσσερις μέρες τουλάχιστον! Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικά χρόνια είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό, ενώ υπάρχουν προβλήματα στη συντήρηση του δικτύου διανομής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ