ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 2006
Σελ. /32
Ο καθένας με τον τρόπο του

Οπως όλοι γνωρίζουν, ο Κ. Καραμανλής και η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζονται ότι η αντιλαϊκή πολιτική των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, της πολύμορφης ενίσχυσης της πλουτοκρατίας κλπ., κλπ., θα φέρει ανάπτυξη και, επομένως, τη δημιουργία δυνατοτήτων για ικανοποίηση αναγκών και των λαϊκών στρωμάτων. Και μπορεί, βέβαια, η μέχρι σήμερα εμπειρία να φανερώνει τα ακριβώς αντίθετα, αφού, τόσα χρόνια τώρα, ανάπτυξη είχαμε μπόλικη, αλλά μόνο τα επιχειρηματικά κέρδη πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο, αλλά το γεγονός αυτό δεν παίρνεται υπόψη από τους κυβερνώντες.

Το τελευταίο, όμως, δε συμβαίνει μόνο με την κυβέρνηση. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική απόδειξη η κριτική που άσκησε ο Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Συντονιστικού της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι έχει στρατηγική επιλογή την παράκαμψη των μεγάλων προβλημάτων του τόπου, προκειμένου να αποφεύγει το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Δηλαδή, ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δε διαφωνεί με την αντιλαϊκή κατεύθυνση και το περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θέλει την τελευταία περισσότερο τολμηρή και αποφασιστική. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται στα πόστα τους και υπερασπίζονται ο καθένας με τον τρόπο του τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας...

Συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό

Η καλλιεργούμενη και επιχειρούμενη άρση της μονιμότητας στο δημόσιο στοχεύει στην ανατροπή των όποιων υφιστάμενων κατακτήσεων των εργαζομένων, στην επέκταση των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων και στη δημιουργία μιας Δημόσιας Διοίκησης, περισσότερο αποτελεσματικής στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και λιγότερο «κοστοβόρας» σε ό,τι αφορά τα λαϊκά συμφέροντα. Αποτελεί άλλο ένα μέτρο της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης, στο πλαίσιο της πολιτικής και λογικής του «ευρωμονοδρόμου», της στρατηγικής της Λισαβόνας, της ανταγωνιστικότητας, των νόμων της αγοράς κλπ., κλπ. Πολιτική, η οποία προωθείται, με τον έναν ή άλλον τρόπο, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η αλήθεια και όσο δεν τη βλέπει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ δεν προσφέρει το παραμικρό στην τόσο αναγκαία, σήμερα, συσπείρωση και αντίσταση των εργαζομένων στο δημόσιο απέναντι σε όλα όσα γίνονται και ακόμη περισσότερο σ' αυτά που έρχονται. Αντίθετα, συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό και την αποδυνάμωση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, όσο καλλιεργεί τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», κρύβει τις αιτίες των προβλημάτων και σκορπίζει αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, για ένα κράτος που θα εξυπηρετεί δίκαια και ισομερώς τόσο τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, όσο και των εργαζομένων.

Με... ξένα κόλλυβα!

Την υπογραφή ειδικής ρήτρας στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) επιδιώκουν οι βιομήχανοι, διαβάσαμε σε σχετικά ρεπορτάζ. Σύμφωνα με αυτή, οι βιομήχανοι προτείνουν την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (ώστε να αυξηθούν οι μισθοί, χωρίς να δώσουν δεκάρα τσακιστή οι ίδιοι) και, επιπλέον, ζητούν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 33,3%. Ολ' αυτά, βέβαια, «στις περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία».

Δε λένε, βέβαια, οι βιομήχανοι ποιος θα πληρώσει το όποιο κόστος συνεπάγεται η πρότασή τους στο ΙΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα γενικότερα, για το οποίο, τόσο οι ίδιοι όσο και οι κυβερνώντες, κόπτονται για τα ελλείμματά του κλπ, κλπ. Προφανώς, θα 'χουν στο μυαλό τους τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή, τους φορολογούμενους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα.

Με άλλα λόγια και με πρόσχημα την ανεργία, οι βιομήχανοι ζητούν μια ακόμη επιδότηση, για να κάνουν τα ήδη τεράστια κέρδη τους ακόμη μεγαλύτερα. Λες και δε γνωρίζουν οι πάντες, ότι «τσεπώνουν» ήδη κάθε λογής επιδοτήσεις, προνόμια, κίνητρα, κλπ, που τους έχουν προσφέρει απλόχερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά η ανεργία βασιλεύει και μόνο τα κέρδη τους σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι... ανέσεις

Στην Ελλάδα το 52% των κατοίκων της δεν είναι σε θέση να προσφέρει στον εαυτό του τουλάχιστον μια εβδομάδα διακοπών (εκτός της κατοικίας του), το 37% δεν είναι σε θέση να ανταποκρίνεται πλήρως στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις του, το 19% δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να θερμαίνει επαρκώς το σπίτι του και το 13% δεν μπορεί να έχει ένα πλήρες γεύμα ανά διήμερο». Τα παραπάνω είναι ορισμένα μόνο στοιχεία από την τελευταία μελέτη της επίσημης Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας («Γιουροστάτ»). Ολους τους προαναφερόμενους, όμως, η «Γιουροστάτ» δεν τους συμπεριλαμβάνει στους φτωχούς, αλλά σε όσους «στερούνται βασικών ανέσεων».

Με άλλα λόγια, οι στοιχειώδες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, όπως η διαμονή σ' ένα σύγχρονο και άνετο σπίτι, η θέρμανση, οι ολιγοήμερες έστω διακοπές, ακόμη και η επάρκεια σίτισης, χαρακτηρίζονται ανέσεις, έστω και βασικές. Αναρωτιόμαστε, πώς χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες της Γιουροστάτ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι, τα όσα απολαμβάνουν οι κεφαλαιοκράτες;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«ΝΟ ΡΑSΑRΑΝ»

Η χτεσινή ισχνή επικύρωση του «Αντικομμουνιστικού Μνημονίου» από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν αποτελεί αναπάντεχη εξέλιξη. Πρόκειται για ένα προαποφασισμένο ψήφισμα, με συγκεκριμένους στόχους και σκοπούς. Ερχεται να επιβεβαιώσει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης των ιμπεριαλιστών. Από την πρώτη κιόλας στιγμή το ΚΚΕ επισήμανε ότι το κείμενο του Μνημονίου, είναι απαραίτητο για την αστική τάξη, σε μια προσπάθεια να «βγουν από τη μέση» εκείνοι που στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην ένταση της εξαθλίωσης των λαών.

Η ταξική συσπείρωση των αντιδραστικών δυνάμεων, άσχετα σε ποια ομάδα ο καθένας ανήκει και άσχετα από διακυμάνσεις και την τεράστια προσπάθεια που έκαναν, προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν το δικαίωμα στον αγώνα για μια πραγματικά καλύτερη κοινωνία, αποδείχτηκε λίγη μπροστά στην ίδια την Ιστορία, την πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί, αλλά και την αντίσταση των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που με επικεφαλής τους κομμουνιστές, τέθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στο βιασμό της Ιστορίας από τα κατακάθια που ηγούνται της αντεπανάστασης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά και τους οπαδούς τους στις χώρες της καπιταλιστικής Δύσης.

Φυσικά, δεν παύει να υπάρχει το γεγονός. Το οποίο αποκαλύπτει περίτρανα ότι προφανώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη, για ολόκληρη την αστική τάξη, να χτυπηθούν ολομέτωπα εκείνοι που συνιστούν κίνδυνο για την κυριαρχία της: οι κομμουνιστές, οι αληθινοί ριζοσπάστες και αγωνιστές, όσοι αναζητούν διέξοδο και προβάλλουν την αναγκαιότητα αντίστασης και σύγκρουσης με τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Η «πύρρεια νίκη» των αντικομμουνιστικών δυνάμεων στη χτεσινοβραδινή ψήφιση του «Αντικομμουνιστικού Μνημονίου», δείχνει ότι το λαϊκό κίνημα έχει μακρύ δρόμο μπροστά του, προκειμένου να αντιπαλέψει αποτελεσματικά και οριστικά όσους επιβουλεύονται τις λαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες, όσους στρέφονται ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, έναν κόσμο απαλλαγμένο οριστικά από την εκμετάλλευση.

Οι αγώνες των λαών δυναμώνουν όλο και περισσότερο, η ανάγκη ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού κοινωνικοπολιτικού συστήματος ωριμάζει στη συνείδηση όλο και περισσότερων εργαζομένων. Γι' αυτό, ακόμα και το δήθεν δημοκρατικό προσωπείο της υποτιθέμενης «διαλλακτικής» και «πλουραλιστικής» κοινωνίας, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Ξεπροβάλλει η βαθιά ταξική φύση του συστήματος, ο αντικομμουνισμός συμπληρώνει το οπλοστάσιο των καπιταλιστών για την ποδηγέτηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Η οριακή και γι' αυτό πολλαπλά κατάπτυστη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί ούτε κατά το ελάχιστο στη συνείδηση των λαών. Θα μείνει στα χαρτιά. Απλά θα πυροδοτήσει νέα βήματα στην ταξική συσπείρωση της εργατικής τάξης, στην ανάπτυξη των αγώνων.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για επανάπαυση. Δεν επιτρέπεται καμία οπισθοχώρηση. Η επίθεση, και όχι η άμυνα, πρέπει να είναι η απάντηση στους ιμπεριαλιστές. Κι είναι μόνο αυτή η απάντηση που μπορεί να κυοφορήσει την ελπίδα και την προοπτική. Για να καρποφορήσει η αγανάκτηση που όλο το προηγούμενο διάστημα χιλιάδες λαού διαδήλωσαν σε ευρωπαϊκές πόλεις, η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε σε διάφορες μεριές του πλανήτη. Να μετουσιωθεί η λαϊκή οργή σε ενίσχυση κάθε μικρής και μεγάλης μάχης, σε ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του διεθνισμού. NO PASARAN!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ