ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανακληθούν οι «Συντελεστές Κέρδους»

Φορολόγηση με βάση τα βιβλία και τα στοιχεία ζητά η ΟΒΣΑ. Να καταργηθούν οι «ανέλεγκτες υποθέσεις», η «συνάφεια», κ.ά.

Την ανάκληση της πρόσφατης υπουργικής απόφασης που αφορά στην αυθαίρετη αύξηση των λεγόμενων Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) ζητά από την κυβέρνηση η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Το νέο κυβερνητικό μέτρο αυξάνει κατακόρυφα τη φορολογική αφαίμαξη πάνω στις μικρές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούμενους και στους μικρούς ΕΒΕ. Η ΟΒΣΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απαράδεκτο μέτρο που «προστιθέμενο στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τα μικρά μαγαζιά θα επιδεινώσει ακόμη πιο πολύ τη θέση τους». Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η φορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων ανάλογα με τα έσοδα και τα έξοδά τους, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία και τα παραστατικά στοιχεία. Οι φορολογικοί έλεγχοι να γίνονται στη φορολογική δήλωση, όταν αυτή κατατίθεται στην Εφορία. Να καταργηθούν οι «ανέλεγκτες υποθέσεις», η «συνάφεια», κ.ά.

Οι προτάσεις της ΟΒΣΑ για το φορολογικό σύστημα περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Κατάργηση του συντελεστή 25% για τις ΟΕ και τις ΕΕ. Τα κέρδη να φορολογούνται στο προσωπικό εισόδημα των μετόχων
  • Κατάργηση του 35% για τους συνεταιρισμούς. Τα κέρδη των συνεταιρισμών να μη φορολογούνται. Να φορολογείται μόνο το μέρισμα που παίρνει ο συνεταίρος, το οποίο να προστίθεται στο προσωπικό εισόδημα
  • Αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση
  • Κατάργηση του βιβλίου απογραφής μέχρι τα 200.000 ευρώ
  • Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα
  • Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας. Να αλλάξει η ψαλίδα μεταξύ έμμεσων και άμεσων φόρων
  • Κατάργηση του δημοτικού φόρου 2%.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Ρυθμίσεις για αστική ευθύνη έναντι τρίτων

Ρυθμίσεις που αφορούν στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ασφαλιστική εταιρία δεν αποζημιώνει τον υπαίτιο για ατύχημα οδηγό, στην υποχρέωση του οδηγού που προκαλεί ατύχημα να ενημερώνει την ασφαλιστική εταιρία καθώς και στην ακύρωση, λύση ή λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη ζημιές που προκαλούνται από πρόθεση του ασφαλισμένου, από οδηγό που δεν έχει την προβλεπόμενη στο νόμο και για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί άδεια, από οδηγό που κατά το ατύχημα βρισκόταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, όταν το όχημα χρησιμοποιείται για άλλη χρήση από αυτήν που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την άδεια κυκλοφορίας. Διευκρινίζεται ότι ο ασφαλιστής δεν μπορεί να προβάλλει έναντι των τρίτων ζημιωθέντων τις εξαιρέσεις αυτές, καθώς και τις εξαιρέσεις του ασφαλιστηρίου. Αυτές ισχύουν μόνο για τις σχέσεις του ασφαλιστή με τον ασφαλισμένο.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από ρυμουλκό με ρυμουλκούμενο όχημα, οι ασφαλιστές του ρυμουλκού και του ρυμουλκούμενου, ευθύνονται στο ακέραιο έναντι του ζημιωθέντος τρίτου.
  • Ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στον ασφαλιστή μέσα σε οκτώ ημέρες κάθε ατύχημα για το οποίο έλαβε γνώση και αφορά το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης, ο ασφαλισμένος μπορεί να υποχρεωθεί από το δικαστήριο να αποζημιώσει τον ασφαλιστή με ποσό που μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 2.000 ευρώ.
  • Ο ασφαλιστής μπορεί να αντιτάξει έναντι του τρίτου, δικαιούχου αποζημίωσης, ακύρωση, λύση, λήξη ή αναστολή της σύμβασης μόνο εάν το ατύχημα συνέβη μετά από 16 μέρες από τη γνωστοποίηση από τον ασφαλιστή της ακύρωσης ή λήξης.
  • Κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, γραπτώς και ισχύει ένα μήνα μετά από τότε που θα επιδοθεί.
«ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ»
Παραπλανητική διαφήμιση

Να διακόψει τη διαφήμιση του προϊόντος «Ψωμί τοστ σταρένιο - πλούσιο σε φυσική β-γλυκάνη» και να αλλάξει την επισήμανση που φέρει η συσκευασία, με τρόπο, ώστε να είναι σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση ενδεικτική των συστατικών και των πραγματικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, καλεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) την εταιρία «Καραμολέγκος».

Ο Φορέας θεωρεί ότι η διαφήμιση - σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο ψωμί περιέχει συστατικά που μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν ασθένειες που οφείλονται στη χοληστερίνη - έρχεται σε αντίθεση με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Και το νομοθετικό πλαίσιο, ορίζει, σαφώς, ότι: «Η επισήμανση και ο τρόπος που αυτή γίνεται δεν πρέπει να αποδίδουν στο τρόφιμο ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ασθενειών ή να τις υπονοούν». Για τον ίδιο λόγο, η εταιρία καλείται να αλλάξει και το εικαστικό της ετικέτας, όπου παρουσιάζονται σχήματα καρδιάς.

Το «πάρτι» του Νταβός

Αυτή τη βδομάδα, πρόκειται να ξανασυναντηθούν στην Ελβετία οι «ισχυροί της Γης». Οχι, δεν έχουμε κατά νου τον Μπους, τον Μπλερ και άλλους πρωθυπουργούς ή υπουργούς των πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Αυτοί είναι απλοί διαχειριστές των συμφερόντων των πραγματικά ισχυρών της Γης. Και οι πραγματικά ισχυροί της Γης δεν είναι άλλοι παρά τα «αφεντικά» μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, που στην ουσία ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, με γνώμονα το βαθμό εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

Οπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, θα συναντηθούν στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, στο γνωστό Νταβός, περισσότεροι από 2.000 μεγαλοσχήμονες από εκείνους που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών της Γης. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών εταιριών ή επιχειρηματικών ομίλων (όπως των Citigroup, Siemens, Microsoft, Nestle, General Motors, Ford Motor, κλπ.) καθώς και εξέχοντες πολιτικοί, οικονομολόγοι και γενικότερα πιστοί υπηρέτες του εκμεταλλευτικού συστήματος και θιασώτες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Οι εν λόγω κύριοι θα ξανασυζητήσουν για το μέλλον του κόσμου, απολαμβάνοντας καλό φαγητό, κρασί ανώτερης ποιότητας, σκι, ζεστά απογεύματα δίπλα στο τζάκι. Πρόκειται για το γνωστό πάρτι του Νταβός, όπου, σε περιόδους σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, σε περίοδο ανοιχτής αμφισβήτησης και ακύρωσης σημαντικών κατακτήσεων των λαών της Γης, οι ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη των μεγάλων εταιριών θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες που πίνουν νερό στο όνομα του κεφαλαίου, της «ελεύθερης αγοράς» και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Το σίγουρο είναι ότι «βρίσκουν και κάνουν». Ομως, το ερώτημα είναι, για πόσο καιρό ακόμη οι ισχυροί της Γης θα αποφασίζουν στα διάφορα πάρτι - σαν κι αυτό του Νταβός ή άλλα - ανενόχλητοι την παραπέρα επέλαση στα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα, στις λαϊκές και άλλες δημοκρατικές κατακτήσεις; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι, περίπου, γνωστή. Οι πολυεθνικές και οι κάθε είδους υπηρέτες τους θα συνεχίσουν να «εκσυγχρονίζουν» τα αντιλαϊκά και άλλα εγκληματικά σχέδιά τους, μέχρι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και γενικά οι λαοί του κόσμου καταλάβουν τη δύναμή τους και συσπειρωθούν για την ανατροπή των πολιτικών, που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Λ. Τ.

ΟΒΣΑ
Σύσκεψη για το ωράριο

Σε σύσκεψη για το θέμα του ωραρίου και τις προσπάθειες κατάργησης της αργίας της Κυριακής, καλεί Ομοσπονδίες, σωματεία και Ενώσεις η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την Τετάρτη 1η του Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της (Πατούσα 3). Τονίζει ότι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αλλά και την πιθανή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τη δουλιά μας και συνολικά για τα λαϊκά στρώματα».

Τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής του στην «Τηλέτυπος ΑΕ» (ιδιοκτήτρια εταιρία του τηλεοπτικού σταθμού Mega) ανακοίνωσε ο Ομιλος Τεγόπουλου. Μετά από μεταβιβάσεις μετοχικών πακέτων, η συμμετοχή του Τεγόπουλου πέφτει από 12,28% στο 5,88% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συναλλαγή έγινε μέσω Χρηματιστηρίου στις 24 και 25 Γενάρη.

Νέα παράταση δόθηκε για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας (Ε9) και των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Η νέα προθεσμία μεταφέρεται για τις 10 Φλεβάρη. Λόγω της κακοκαιρίας, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση και στην προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, η οποία μεταφέρεται για τις 31 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ