Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το «πάρτι» του Νταβός

Αυτή τη βδομάδα, πρόκειται να ξανασυναντηθούν στην Ελβετία οι «ισχυροί της Γης». Οχι, δεν έχουμε κατά νου τον Μπους, τον Μπλερ και άλλους πρωθυπουργούς ή υπουργούς των πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Αυτοί είναι απλοί διαχειριστές των συμφερόντων των πραγματικά ισχυρών της Γης. Και οι πραγματικά ισχυροί της Γης δεν είναι άλλοι παρά τα «αφεντικά» μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, που στην ουσία ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, με γνώμονα το βαθμό εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων.

Οπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, θα συναντηθούν στο ορεινό θέρετρο της Ελβετίας, στο γνωστό Νταβός, περισσότεροι από 2.000 μεγαλοσχήμονες από εκείνους που αποφασίζουν για τις τύχες των λαών της Γης. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι εκπρόσωποι μεγάλων πολυεθνικών εταιριών ή επιχειρηματικών ομίλων (όπως των Citigroup, Siemens, Microsoft, Nestle, General Motors, Ford Motor, κλπ.) καθώς και εξέχοντες πολιτικοί, οικονομολόγοι και γενικότερα πιστοί υπηρέτες του εκμεταλλευτικού συστήματος και θιασώτες της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Οι εν λόγω κύριοι θα ξανασυζητήσουν για το μέλλον του κόσμου, απολαμβάνοντας καλό φαγητό, κρασί ανώτερης ποιότητας, σκι, ζεστά απογεύματα δίπλα στο τζάκι. Πρόκειται για το γνωστό πάρτι του Νταβός, όπου, σε περιόδους σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, σε περίοδο ανοιχτής αμφισβήτησης και ακύρωσης σημαντικών κατακτήσεων των λαών της Γης, οι ιδιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη των μεγάλων εταιριών θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες που πίνουν νερό στο όνομα του κεφαλαίου, της «ελεύθερης αγοράς» και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Το σίγουρο είναι ότι «βρίσκουν και κάνουν». Ομως, το ερώτημα είναι, για πόσο καιρό ακόμη οι ισχυροί της Γης θα αποφασίζουν στα διάφορα πάρτι - σαν κι αυτό του Νταβός ή άλλα - ανενόχλητοι την παραπέρα επέλαση στα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα, στις λαϊκές και άλλες δημοκρατικές κατακτήσεις; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι, περίπου, γνωστή. Οι πολυεθνικές και οι κάθε είδους υπηρέτες τους θα συνεχίσουν να «εκσυγχρονίζουν» τα αντιλαϊκά και άλλα εγκληματικά σχέδιά τους, μέχρι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι και γενικά οι λαοί του κόσμου καταλάβουν τη δύναμή τους και συσπειρωθούν για την ανατροπή των πολιτικών, που επιτρέπουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο ο «κατακερματισμένος κόσμος» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2023-01-21 00:00:00.0)
Υπεράνω όλων η ΝΑΤΟική συνοχή και τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ (2022-05-26 00:00:00.0)
Με φειδώ η λέξη «ανάκαμψη» (2014-01-26 00:00:00.0)
Η τιμή του πετρελαίου (2003-02-04 00:00:00.0)
Απειλείται από κερδοσκοπικές ορέξεις (2000-09-01 00:00:00.0)
Πόροι υπάρχουν... (1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ