Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο καταστροφικός κανονισμός για τη ζάχαρη είναι δεδομένος

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, αλλά οι κυβερνώντες παραπέμπουν στα... Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης

Σε εφαρμογή του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ η «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» προτίθεται να κλείσει τρία εργοστάσιά της στη Λάρισα, τις Σέρρες και την Ξάνθη με αποτέλεσμα περιοχές ολόκληρες να καταδικαστούν στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, αλλά ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Κοντός εμφανίστηκε σταθερός στην υπεράσπιση των καταστροφικών επιταγών της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό της ΕΕ, γιατί «είμαστε μέλη της ΕΕ από την οποία θα εισπράξουμε μετά από ουσιαστική προσπάθεια του πρωθυπουργού 20,1 δισ. ευρώ» και επειδή «από την πρώτη μέρα ένταξής μας στην τότε ΕΟΚ εφαρμόζει με ευνοϊκότατες επιδράσεις την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με ευνοϊκότατες επιδράσεις στο εισόδημα των Ελλήνων αγροτών»!

Ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι ο κανονισμός για την τευτλοκαλλιέργεια «δεν είναι καλός» και είπε ότι η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να λειτουργήσουν και τα πέντε εργοστάσια της «Βιομηχανίας Ζάχαρης» και να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης της βιομηχανίας σε παραγωγή βιοκαυσίμων.

Στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι ο υπουργός Γεωργίας θα μπορούσε να ασκήσει βέτο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών και των εργαζομένων στη «Βιομηχανία Ζάχαρης». «Δεν το έκανε -είπε- και αντίθετα ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης ο Μ. Κεφαλογιάννης, άσκησε βέτο υπέρ των εφοπλιστών, για να μην γίνουν διπύθμενα τα μονοπύθμενα πλοία. Συνεπώς για τους εφοπλιστές ασκούμε βέτο, αλλά για τους αγρότες και τους εργάτες δεν κάνουμε τίποτα».

Ο βουλευτής κατήγγειλε, ότι με την εφαρμογή του νέου κανονισμού θα θιγούν ολόκληρες περιοχές της χώρας και τόνισε ότι στα επόμενα χρόνια η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί κατά 50%, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η παραγωγή και να κλείσουν εργοστάσια. «Εμείς, είπε, είμαστε αντίθετοι με τον κανονισμό για τη ζάχαρη και πιστεύουμε ότι δεν είναι μονόδρομος για τη χώρα μας να μειωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και γενικότερα η αγροτική οικονομία. Δεν είναι μονόδρομος το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ούτε ο μαρασμός της υπαίθρου. Απαιτούμε να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να σταματήσει πλέον η πολιτική της κυβέρνησης να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων και των μεγαλεμπόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ