Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Ρυθμίσεις για αστική ευθύνη έναντι τρίτων

Ρυθμίσεις που αφορούν στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες η ασφαλιστική εταιρία δεν αποζημιώνει τον υπαίτιο για ατύχημα οδηγό, στην υποχρέωση του οδηγού που προκαλεί ατύχημα να ενημερώνει την ασφαλιστική εταιρία καθώς και στην ακύρωση, λύση ή λήξη της ασφαλιστικής σύμβασης, περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα εξής:

  • Εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη ζημιές που προκαλούνται από πρόθεση του ασφαλισμένου, από οδηγό που δεν έχει την προβλεπόμενη στο νόμο και για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί άδεια, από οδηγό που κατά το ατύχημα βρισκόταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, όταν το όχημα χρησιμοποιείται για άλλη χρήση από αυτήν που καθορίζεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και την άδεια κυκλοφορίας. Διευκρινίζεται ότι ο ασφαλιστής δεν μπορεί να προβάλλει έναντι των τρίτων ζημιωθέντων τις εξαιρέσεις αυτές, καθώς και τις εξαιρέσεις του ασφαλιστηρίου. Αυτές ισχύουν μόνο για τις σχέσεις του ασφαλιστή με τον ασφαλισμένο.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος που προκλήθηκε από ρυμουλκό με ρυμουλκούμενο όχημα, οι ασφαλιστές του ρυμουλκού και του ρυμουλκούμενου, ευθύνονται στο ακέραιο έναντι του ζημιωθέντος τρίτου.
  • Ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να δηλώσει στον ασφαλιστή μέσα σε οκτώ ημέρες κάθε ατύχημα για το οποίο έλαβε γνώση και αφορά το ασφαλισμένο αυτοκίνητο. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης, ο ασφαλισμένος μπορεί να υποχρεωθεί από το δικαστήριο να αποζημιώσει τον ασφαλιστή με ποσό που μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 2.000 ευρώ.
  • Ο ασφαλιστής μπορεί να αντιτάξει έναντι του τρίτου, δικαιούχου αποζημίωσης, ακύρωση, λύση, λήξη ή αναστολή της σύμβασης μόνο εάν το ατύχημα συνέβη μετά από 16 μέρες από τη γνωστοποίηση από τον ασφαλιστή της ακύρωσης ή λήξης.
  • Κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη μπορεί να καταγγείλει την ασφαλιστική σύμβαση, γραπτώς και ισχύει ένα μήνα μετά από τότε που θα επιδοθεί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ