ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Για βασανιστήρια μιλούν οι κατηγορούμενοι

Οι Κώστας Καρατσώλης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος έκαναν λόγο χτες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Ασφάλεια, στη διαδικασία των προανακριτικών τους απολογιών

Με δηλώσεις και τοποθετήσεις κατηγορουμένων για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην Ασφάλεια, προκειμένου να «εκμαιευθούν» οι προανακριτικές τους απολογίες, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν».

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Κώστας Καρατσώλης, ο οποίος υπογράμμισε πως η φερόμενη ως προανακριτική απολογία του είναι κατασκευασμένη. Ισχυρίστηκε ότι η αϋπνία, η κόπωση και οι απειλές, τον έκαναν να συναινέσει σε ό,τι τού έλεγαν οι ανακριτές του. Οταν ζήτησε δικηγόρο, τού το αρνήθηκαν. Αναφέρθηκε στην «ομολογία» του, λέγοντας πως ομολόγησε τη συμμετοχή του σε μια ληστεία, ενώ εκείνη τη μέρα ήταν σε επαγγελματική συνάντηση, όπως βεβαίωσε μάρτυρας. Η συνάντηση προέκυπτε και από την ατζέντα του, η οποία είχε κατασχεθεί από την Ασφάλεια. Πρόσθεσε πως δεν έχει δώσει καμιά ανακριτική ομολογία, πολύ περισσότερο δε προανακριτική, η οποία είναι κατασκευασμένη.

Στη συνέχεια, ο Χριστόδουλος Ξηρός διάβασε δήλωση του αδερφού του Σάββα. Σε αυτήν, ο Σάββας Ξηρός αναφέρει: «Ομολογώ ότι μου απέσπασαν λόγια, παρότι οι αυτόπτες μαρτυρούν το αντίθετο, όπως ο εντατικολόγος Πιτταρίδης, που όταν κλήθηκε στο πρώτο δικαστήριο να υπερασπιστεί τον "Ευαγγελισμό" κατέθεσε ότι αρνιόμουν ακόμη και τη βόμβα στον Πειραιά. Παρ' όλα αυτά, ομολογώ ότι μου πήραν λόγια. Ποιος θα μας πει όμως με ακρίβεια τι γνώριζα και τι όχι, τι από αυτά ήταν σωστό και τι λάθος, τι ήταν αλήθεια και τι διαδόσεις, τι αποτυπώθηκε και τι αποκρύφτηκε και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Ποιος θα μας πει, αν μιλούσα με ξεκάθαρες φράσεις και νοήματα ή εν είδει χρησμών στην κατάσταση που βρισκόμουν;». Στη συνέχεια, αναφέρει: «Εγιναν εικονικές εκτελέσεις και βάναυσες ανακρίσεις, με την παρουσία και ξένων πρακτόρων και ομάδας ψυχιάτρων».

Στη δήλωσή του, ο Χριστόδουλος Ξηρός επισημαίνει πως «όσο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν βιντεοκασέτες από την Εντατική του "Ευαγγελισμού" με τις περίφημες "άτυπες συνομιλίες" του Σάββα με τους Σύρρο - Διώτη, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να τις φέρουν ποτέ, γιατί απλούστατα θα δούμε ότι οι περιβόητες "συνομιλίες" ή "άτυπες ανακρίσεις" ή όπως αλλιώς τις ονομάσετε δε θα είναι τίποτε άλλο από ένα παραλήρημα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου, κρατούμενου με τις γνωστές συνθήκες και με τη γνωστή χημική ή όποια άλλη υποστήριξη».

Ακολούθησε ο Β. Τζωρτζάτος, ο οποίος είπε ότι «είμαι ο μοναδικός κρατούμενος σε αυτή την υπόθεση που βασανίστηκε με άγριους και συνεχείς ξυλοδαρμούς. Μου χορήγησαν ψυχοτρόπες ουσίες και το δικαίωμα αυτής της άποψης μού το δίνει το γεγονός ότι έκανα 2-3 μήνες να συνέλθω από "φυτό" που με είχαν καταντήσει, ότι μου χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα μόλις μεταφέρθηκα στη φυλακή, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχω στο συκώτι το οποίο φάνηκε με τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις στον Κορυδαλλό. Τα περισσότερα από τα φάρμακα που χορηγούνται σε ανακρίσεις για να επιτευχθεί η συνεργασία του ανακρινόμενου έχουν το χαρακτηριστικό ότι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι». Και πρόσθεσε πως «ήμουν σαν χαμένος. Ετσι όπως ήμουν, ό,τι και να μου έφερναν θα το υπέγραφα».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Γκουντούνα.

Το προφίλ του «αστυνομικού καρότου»

Η πραγματικότητα χωρίς ωραία λόγια...

Eurokinissi

Η πραγματικότητα χωρίς ωραία λόγια...
Το προφίλ του «αστυνομικού... καρότου» παρουσιάστηκε προχτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αντεγκληματικής πολιτικής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας. Μπροστά σε ένα ακροατήριο που αποτελούνταν από δημάρχους και εκπροσώπους μαζικών φορέων, ο ταξίαρχος Δ. Μπουλούκος, διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας της Αθήνας, ανέπτυξε τους στόχους της ΕΛ.ΑΣ. για... καλύτερη αστυνόμευση.

Ο εισηγητής τόνισε την ανάγκη για «εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας του πολίτη», ότι «στόχος της δημόσιας ασφάλειας είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του», ότι «απαιτείται πρόληψη με συντονισμένη παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και τη συνεργασία φορέων με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη στην τοπική κοινωνία».

Ωστόσο, «η διατήρηση του αριθμού των συλληφθέντων λαθρομεταναστών», όπως χαρακτηρίζονται στην αστυνομική ορολογία οι οικονομικοί πρόσφυγες, «στα ίδια επίπεδα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους αυτής της πολιτικής». Μιας πολιτικής που από τη μια κάνει λόγο για σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και από την άλλη με τις επιχειρήσεις - «σκούπα» προβαίνει σε αυθαίρετους, μαζικούς και αθρόους ελέγχους αλλοδαπών σε πλατείες και ελεύθερους χώρους. Ενδεικτικά στο χώρο ευθύνης της εκτός από 14 δουλέμπορους, πιάστηκαν πέρσι και 2.043 «λαθρομετανάστες». Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τον Ιούλη και τον Αύγουστο με πρόσχημα έρευνες για την τρομοκρατία ελέγχθηκαν 5.500 αλλοδαποί, σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Ποσοτικός στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι η αύξηση του αριθμού των συλλήψεων των «παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας», αφού «βασικός στόχος μας παραμένει η ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών στην ελληνική πραγματικότητα».

Ακόμα, όπως αναφέρθηκε χτες, η «δραστηριότητα των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου των Εξαρχείων» αποτελεί μία από τις σημαντικές αιτίες που «δυσχέραιναν τις προσπάθειες της υπηρεσίας μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα». Οπως έχει φανεί, η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε ένα είδος γκετοποίησης της περιοχής, χαρακτηρίζοντας τους θαμώνες της, όπου και αν ανήκουν, ως εν δυνάμει υπόπτους. Ενα απλό και πρόσφατο παράδειγμα ήταν το πογκρόμ συλλήψεων που έλαβε χώρα στις 15 του περασμένου Δεκέμβρη. Αστυνομικοί, προχώρησαν σε μαζικές προσαγωγές ανυποψίαστων πολιτών από καφετέριες και καταστήματα της περιοχής, που αντιμετωπίστηκαν συλλήβδην ως ύποπτοι, ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν δύο συνάδελφοί τους στο κέντρο της Αθήνας.

«ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ»
Κρούσμα αυταρχισμού

Νέο κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας σημειώθηκε πριν λίγες μέρες στην «Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας (ΑΜΕΛ)» καθώς - όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία - εργαζόμενος κατηγορείται ότι κοιμόταν σε ώρα υπηρεσίας με βάση φωτογραφίες που έστειλε «άγνωστος»!

Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Ελέγχου (ΥΑΣΕΛ), Δ. Γιαννισόπουλος, γνωστοποίησε με υπηρεσιακό σημείωμα στη διοίκηση της ΑΜΕΛ ότι στις 2 Γενάρη 2006 «εστάλησαν στο γραφείο της ΥΑΣΕΛ στα Σεπόλια, από άγνωστο αποστολέα, 2 εκτυπώσεις ψηφιακών φωτογραφιών στις οποίες θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας ΥΠΑΣΕΛ (σ.σ. υπάλληλος της υπηρεσίας) κοιμάται ένστολος, εντός του συρμού νέου τύπου. Από την προσεκτικότερη παρατήρηση και συγκεκριμένα από το γεγονός ότι ο εν λόγω ΥΠΑΣΕΛ φέρει το Υπηρεσιακό tetra (σ.σ. ασύρματος) προκύπτει ότι βρίσκεται εν ώρα υπηρεσίας. Το πρόσωπο που απεικονίζεται ομοιάζει με τον ΥΠΑΣΕΛ...».

Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία καταγγέλλει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πράξη παράνομης φωτογράφισης... που πρέπει να καταδικαστεί» και πιο κάτω επισημαίνει ότι η αντεργατική πίεση «απορρέει από το χαρακτήρα της ΥΑΣΕΛ» καθώς είναι υπηρεσία που «βασιζόμενη στο δόγμα της μηδενικής ανοχής και του αστυνομικού προσανατολισμού, ξεφεύγει από τη λογική του ελέγχου των εισιτηρίων». Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία, μεταξύ άλλων, απαιτεί να καταργηθεί ο αστυνομικός χαρακτήρας της ΥΑΣΕΛ. Τέλος, η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία καλεί τους εργαζόμενους να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις για την ανατροπής αυτής της κατάστασης, να ανατρέψουν την πολιτική που πλήττει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα.

Το κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη, σημειώνοντας: «Πρόκειται για απαράδεκτη προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου με χρήση προφανώς χαφιεδικού μηχανισμού και "αποδεικτικών" μέσων ολότελα παράνομων και δεκτικών άνομων παρεμβάσεων. Το περιστατικό αποτελεί ένδειξη του γενικότερου κλίματος αυταρχισμού και περιορισμού των στοιχειωδών συνδικαλιστικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, καθώς και του ευρύτερου κλίματος δραστικής συρρίκνωσης των λαϊκών ελευθεριών». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς τους.

Παράταση προφυλάκισης για Γιοσάκη και Σταυρόπουλο

Την παράταση κατά ένα εξάμηνο της προφυλάκισης των δύο πρώην ιερωμένων Ιάκωβου Γιοσάκη και Κύριλλου Σταυρόπουλου, οι οποίοι δικάζονται στο Κακουργιοδικείο Πειραιώς για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα το 1996, ζήτησε το Συμβούλιο Εφετών Πειραιώς, με το υπ' αριμθ. 18/2006 βούλευμά του. Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν παρουσιαστεί την περασμένη βδομάδα στο Συμβούλιο προκειμένου να υπερασπίσουν τις θέσεις τους για αποφυλάκιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ