Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Για βασανιστήρια μιλούν οι κατηγορούμενοι

Οι Κώστας Καρατσώλης, Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος έκαναν λόγο χτες για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε η Ασφάλεια, στη διαδικασία των προανακριτικών τους απολογιών

Με δηλώσεις και τοποθετήσεις κατηγορουμένων για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν στην Ασφάλεια, προκειμένου να «εκμαιευθούν» οι προανακριτικές τους απολογίες, συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17 Ν».

Πρώτος τοποθετήθηκε ο Κώστας Καρατσώλης, ο οποίος υπογράμμισε πως η φερόμενη ως προανακριτική απολογία του είναι κατασκευασμένη. Ισχυρίστηκε ότι η αϋπνία, η κόπωση και οι απειλές, τον έκαναν να συναινέσει σε ό,τι τού έλεγαν οι ανακριτές του. Οταν ζήτησε δικηγόρο, τού το αρνήθηκαν. Αναφέρθηκε στην «ομολογία» του, λέγοντας πως ομολόγησε τη συμμετοχή του σε μια ληστεία, ενώ εκείνη τη μέρα ήταν σε επαγγελματική συνάντηση, όπως βεβαίωσε μάρτυρας. Η συνάντηση προέκυπτε και από την ατζέντα του, η οποία είχε κατασχεθεί από την Ασφάλεια. Πρόσθεσε πως δεν έχει δώσει καμιά ανακριτική ομολογία, πολύ περισσότερο δε προανακριτική, η οποία είναι κατασκευασμένη.

Στη συνέχεια, ο Χριστόδουλος Ξηρός διάβασε δήλωση του αδερφού του Σάββα. Σε αυτήν, ο Σάββας Ξηρός αναφέρει: «Ομολογώ ότι μου απέσπασαν λόγια, παρότι οι αυτόπτες μαρτυρούν το αντίθετο, όπως ο εντατικολόγος Πιτταρίδης, που όταν κλήθηκε στο πρώτο δικαστήριο να υπερασπιστεί τον "Ευαγγελισμό" κατέθεσε ότι αρνιόμουν ακόμη και τη βόμβα στον Πειραιά. Παρ' όλα αυτά, ομολογώ ότι μου πήραν λόγια. Ποιος θα μας πει όμως με ακρίβεια τι γνώριζα και τι όχι, τι από αυτά ήταν σωστό και τι λάθος, τι ήταν αλήθεια και τι διαδόσεις, τι αποτυπώθηκε και τι αποκρύφτηκε και με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή; Ποιος θα μας πει, αν μιλούσα με ξεκάθαρες φράσεις και νοήματα ή εν είδει χρησμών στην κατάσταση που βρισκόμουν;». Στη συνέχεια, αναφέρει: «Εγιναν εικονικές εκτελέσεις και βάναυσες ανακρίσεις, με την παρουσία και ξένων πρακτόρων και ομάδας ψυχιάτρων».

Στη δήλωσή του, ο Χριστόδουλος Ξηρός επισημαίνει πως «όσο βέβαιο είναι ότι υπάρχουν βιντεοκασέτες από την Εντατική του "Ευαγγελισμού" με τις περίφημες "άτυπες συνομιλίες" του Σάββα με τους Σύρρο - Διώτη, άλλο τόσο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να τις φέρουν ποτέ, γιατί απλούστατα θα δούμε ότι οι περιβόητες "συνομιλίες" ή "άτυπες ανακρίσεις" ή όπως αλλιώς τις ονομάσετε δε θα είναι τίποτε άλλο από ένα παραλήρημα ενός ετοιμοθάνατου ανθρώπου, κρατούμενου με τις γνωστές συνθήκες και με τη γνωστή χημική ή όποια άλλη υποστήριξη».

Ακολούθησε ο Β. Τζωρτζάτος, ο οποίος είπε ότι «είμαι ο μοναδικός κρατούμενος σε αυτή την υπόθεση που βασανίστηκε με άγριους και συνεχείς ξυλοδαρμούς. Μου χορήγησαν ψυχοτρόπες ουσίες και το δικαίωμα αυτής της άποψης μού το δίνει το γεγονός ότι έκανα 2-3 μήνες να συνέλθω από "φυτό" που με είχαν καταντήσει, ότι μου χορηγήθηκαν αντικαταθλιπτικά φάρμακα μόλις μεταφέρθηκα στη φυλακή, αλλά και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχω στο συκώτι το οποίο φάνηκε με τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις στον Κορυδαλλό. Τα περισσότερα από τα φάρμακα που χορηγούνται σε ανακρίσεις για να επιτευχθεί η συνεργασία του ανακρινόμενου έχουν το χαρακτηριστικό ότι δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι». Και πρόσθεσε πως «ήμουν σαν χαμένος. Ετσι όπως ήμουν, ό,τι και να μου έφερναν θα το υπέγραφα».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Γ. Γκουντούνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόρριψη ενστάσεων εισηγήθηκε η εισαγγελέας(2006-02-01 00:00:00.0)
Η δίκη και η καταστρατήγηση δικαιωμάτων και ελευθεριών(2003-08-31 00:00:00.0)
Αποδέχτηκε συμμετοχή από το '85 έως το '92(2003-08-01 00:00:00.0)
Αρνείται να απολογηθεί ο Σ. Ξηρός(2003-07-29 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η απόφαση από το δικαστήριο(2003-07-26 00:00:00.0)
Σε αντιπερισπασμό οι αδερφοί Ξηροί(2003-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ