Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνείται να απολογηθεί ο Σ. Ξηρός

Αρνήθηκε τελικά χτες να απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός και αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα, μετά την απόρριψη του αιτήματός του να μη ληφθούν υπόψη οι ομολογίες του στο στάδιο της προανάκρισης. Σήμερα το δικαστήριο θα αποφανθεί εάν θα αναγνωστούν οι ομολογίες του και αν θα διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του.

Στο σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος του Σ. Ξηρού αναφέρεται ότι δεν αποδείχτηκαν οι ισχυρισμοί του όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν οι προανακριτικές καταθέσεις και οι απολογίες του. Σύμφωνα με την απόφαση, είχε ικανοποιητικό επίπεδο συνείδησης που του επέτρεπε να αντιλαμβάνεται τα δικαιώματά του όταν στις 11 Ιούλη 2002 ξεκίνησε να καταθέτει στον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη. «Δήλωσε μάλιστα συνεργασιμότητα και ζήτησε να τύχει των ευεργετικών ρυθμίσεων του νόμου», σημειώνεται στην απόφαση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απολογία του Σάββα Ξηρού στον εφέτη - ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, παρουσία του δικηγόρου του, στην οποία όχι μόνο δεν αναίρεσε τους προηγούμενους ισχυρισμούς του, αλλά αντίθετα πρόσθεσε νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τον ίδιο και για άλλους συγκατηγορούμενούς του.

Σε δήλωσή του ο Σάββας Ξηρός χαρακτήρισε «προαποφασισμένες και τετελεσμένες» τις αποφάσεις του δικαστηρίου και αναφέρθηκε και πάλι στον ισχυρισμό του ότι οι προανακριτικές ομολογίες αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και φάρμακα όσο νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό». Αναφερόμενος στον διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» Χαράλαμπο Ρούσσο, είπε πως έδειξε ανοχή στα βασανιστήρια τα οποία υποστηρίζει ότι υπέστη κατά τη διάρκεια της εκεί νοσηλείας του, ενώ χαρακτήρισε τα μέλη του δικαστηρίου συνένοχους και συναυτουργούς σε ό,τι του συνέβη.

Στη διάρκεια της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης πήραν το λόγο για να επιχειρηματολογήσουν για τη δήλωση του Σ. Ξηρού σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έδωσε τις προανακριτικές ομολογίες. Ο συνήγορος υπεράσπισης Κ. Παπαδάκης απαντώντας στο επιχείρημα της πολιτικής αγωγής ότι αν είχαν γίνει παραβιάσεις στην προδικασία θα υπήρχαν αντιδράσεις από το νομικό κόσμο, θύμισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε διαμαρτυρηθεί και έφερε ως παράδειγμα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνων των ημερών, του Ιούλη του 2002 και του «Ριζοσπάστη» που αναφερόταν σε συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας από πέντε παρατάξεις του Συλλόγου για την όλη διαδικασία.

Για άλλη μια φορά ο εισαγγελέας Χρ. Λάμπρου, με το γνωστό του «συμβουλευτικό» τρόπο, απευθύνθηκε προς τον Σ. Ξηρό αναφερόμενος στις καταθέσεις του το περασμένο καλοκαίρι. Σημείωσε με έμφαση: «Τότε έδειξες μεγαλείο ψυχής. Υποκλίνομαι για εκείνη την απόφασή σου. Προσέφερες στην έννομη τάξη, την πατρίδα και το έθνος. Εχεις τη ζωή μπροστά σου. Οταν θα σου γυρίσουν την πλάτη, έχουν ήδη αρχίσει να σου γυρίζουν την πλάτη, μείνε εκεί που είσαι. Μόνο αυτό θα σε βοηθήσει. Μην γίνεις το τραγικό πρόσωπο της ιστορίας». Ενώ ο Σ. Ξηρός του απάντησε: «Δε θα μπω σε καμία συναλλαγή, δε με ενδιαφέρει αν μείνω όλη μου τη ζωή στη φυλακή, δε θα με δελεάσετε με καραμελίτσες», και αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ