Τρίτη 29 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ
Προκαλεί αίσθηση και αναταράξεις

Πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που και οι ίδιοι περιμέναμε ήταν τελικά η αίσθηση που έκανε το πρωτοσέλιδο του «Ρ» σχετικά με τα «φέσια» προς την «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Ετσι χτες δεχτήκαμε επιστολή από την «ΑΜΕΛ ΑΕ», την εταιρία λειτουργίας του μετρό της Αθήνας, η οποία ουσιαστικά - όπως και η αντίστοιχη της «Αττικό Μετρό» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο - επιβεβαιώνει πλήρως το δημοσίευμά μας. Η ΑΜΕΛ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «τα έσοδά της κατά τα έτη 2001 και 2002 ανήλθαν αθροιστικά σε 93.790.293 ευρώ και ότι εξ αυτών αποδόθηκε στη μητρική εταιρία «Αττικό Μετρό ΑΕ» (ΑΜ) ποσό ύψους 27.439.471 ευρώ (που αποτελεί το 30% των εσόδων της ΑΜΕΛ) για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων (συμμετοχή στην πληρωμή τόκων της ΑΜ)». Μόνο που ο νόμος 2669/98 δε λέει να αποδίδονται στη μητρική εταιρία ποσοστά, ούτε 20% ούτε 30% ούτε 40%... Λέει ότι η ΑΜΕΛ «αποδίδει στην ΑΜ το μέρος εκείνο των εσόδων της, που αναλογεί στην αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, που έχουν αναληφθεί ή αναλαμβάνονται από την ΑΜ για την κατασκευή του έργου». Αρα, αδίκως μας κατηγορεί ότι αυτά που γράφουμε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ισα - ίσα, με αυτά που περιγράφει στην επιστολή της ομολογεί ότι δεν τηρείται η νομοθεσία, αφού δε δίνεται μεγαλύτερο μέρος των κερδών. Γιατί άραγε; Για να παρουσιαστεί ως κερδοφόρα μόνο η ΑΜΕΛ και να οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση, όπως γράφαμε;

Η ΑΜΕΛ πιο κάτω αναφέρει ότι «επειδή καθημερινά μοχθούμε για την αναβάθμιση των Δημοσίων Αστικών Συγκοινωνιών που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη (...) και επειδή θεωρούμε βέβαιο ότι και η Εφημερίδα σας συμπαρατάσσεται στους στόχους αυτούς οι οποίοι υπηρετούνται από Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας δημοσίου χαρακτήρα που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να λειτουργούν αποτελεσματικά, θεωρούμε ακατανόητη και τουλάχιστον άδικη την επίθεση που αναπτύσσεται με απαξιωτικές εκφράσεις και σεναριολογία για τη λειτουργία του σύγχρονου έργου του Μετρό της Αθήνας που καθημερινά κρίνεται και επικυρώνεται θετικά από χιλιάδες πολίτες που το χρησιμοποιούν». Δεν καταλαβαίνουμε σε ποιους απευθύνει όλα αυτά η ΑΜΕΛ. Στο «Ρ», πάντως, όσο και να ψάξει κανείς δε θα βρει κάτι σε βάρος των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών. Αντίθετα θα βρει στοιχεία για όλους αυτούς που τις υπονομεύουν ή μεθοδεύουν - όπως και στο μετρό - να πέσουν στα νύχια των ιδιωτών, για να πληρώσει και πάλι ο λαός τα σπασμένα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, στο «Ρ» καμιά άδικη επίθεση. Υπάρχουν μόνο συγκεκριμένα και αδιάψευστα στοιχεία.

Και μια κατάπτυστη ανακοίνωση

Βασιλικότερη του βασιλέα, όμως παρουσιάζεται η ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΜΕΛ, η οποία με μια προκλητική ανακοίνωσή της - και χωρίς να διαχωρίζει τα δημοσιεύματα του «Ρ», από άλλα, άλλων εφημερίδων - χρησιμοποιεί συνειδητά ασύστολα ψεύδη.

Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους και απαντώντας τάχα στα δημοσιεύματά μας, διαστρεβλώνει εντελώς την πραγματικότητα και εμφανίζει ως δήθεν προτάσεις του «Ρ» την «εισαγωγή "ενοικιοστασίου" της Δημόσιας Περιουσίας», την «αύξηση εισιτηρίου στις πλάτες του ελληνικού λαού κατά 38%», «την ΑΜΕΛ υπό κηδεμονία των κατασκευαστικών συμφερόντων», «τα νέα έργα και οι επεκτάσεις να μη χρηματοδοτηθούν από τους πακτωλούς των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, αλλά από τους μισθούς των εργαζομένων της ΑΜΕΛ και των οικογενειών τους» και διάφορα άλλα παρόμοια, εντελώς ανάξια για σχολιασμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ