Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΙΚΗ 17Ν»
Απόρριψη ενστάσεων εισηγήθηκε η εισαγγελέας

Με τις αγορεύσεις των εισαγγελέων της έδρας συνεχίστηκε χτες η δίκη για την υπόθεση της «17Ν» στο πενταμελές Εφετείο.

Η τακτική εισαγγελέας Ευτέρπη Κουτζαμάνη εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης για ακυρότητα των προανακριτικών απολογιών των κατηγορουμένων, που έχουν υποβάλλει οι συνήγοροι υπεράσπισης. Σε κάποιο σημείο της αγόρευσης η εισαγγελέας χαρακτήρισε, στην ουσία, συλλήβδην τους κατηγορουμένους ως μέλη της «17Ν», υποστηρίζοντας ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με πρόσωπα που ήταν μέλη μιας οργάνωσης που επί 27 χρόνια είχε δράση, με πρόσωπα που ακολουθούσαν κανόνες συμπεριφοράς, που ήταν εξασκημένα στη συνωμοτικότητα και την παρανομία. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ξεγελάστηκαν από την "αντιτρομοκρατική" και υπέγραψαν τις απολογίες τους χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος». Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της συνηγόρου υπεράσπισης Γιάννας Κούρτοβικ, η οποία έκανε λόγο για προφανή προκατάληψη και μεροληψία, η οποία συνιστά λόγο εξαίρεσής της. Η συνήγορος δήλωσε πως επιφυλάσσεται για την υποβολή αίτησης εξαίρεσης. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δ. Βερτέλης υποστήριξε την άποψη πως οι αναφορές της εισαγγελέα βασίζονταν στο κατηγορητήριο.

Στο θέμα της παρουσίας των αστυνομικών κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ισχυρίστηκε πως δεν παραβιάστηκε η μυστικότητά της διότι σκοπός τους ήταν η προστασία της ζωής των δικαστικών λειτουργών και των κατηγορουμένων. Επιφυλάχτηκε δε ως προς το σκέλος εκείνο της ένστασης που αφορά τα βασανιστήρια που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν ορισμένοι κατηγορούμενοι. Ανέφερε ότι για να υποβάλλει την πρότασή της θα πρέπει να προηγηθεί η ανάγνωση του αποδεικτικού υλικού που υπάρχει στα πρακτικά της πρωτόδικης δίκης και αφορά τις συνθήκες νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.

Στη χτεσινή συνεδρία διαβάστηκε δήλωση του τελευταίου, στην οποία αναφέρει: «καταδικάστηκα με βάση κατηγορίες που προέκυψαν από βασανιστήρια και ανακρίσεις ενώ βρισκόμουν ετοιμοθάνατος στην εντατική, όπως παραδέχεται και η πρωτόδικη απόφαση. Στην εντατική έγινε και η κύρια ανάκριση, χωρίς να μου δοθεί παρά 48ωρη προθεσμία για πάνω από 240 κατηγορίες, χωρίς να μου δοθεί καν η δικογραφία».

Εξάλλου με την έναρξη της διαδικασίας οι δικηγόροι Γιάννα Κούρτοβικ και Γ. Γκουντούνας υπέβαλαν αίτημα αυτοτελούς εξέτασης των συνθηκών που επικράτησαν στον «Ευαγγελισμό» κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Σάββα Ξηρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ