Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»
«Να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου»

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα πτηνοτροφεία και τα σφαγεία

Associated Press

Την ανάγκη να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι οι εργαζόμενοι στα πτηνοτροφεία και τα σφαγεία, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές για τον έλεγχο από γιατρούς των μονάδων πτηνοτροφίας, ενώ κατήγγειλε ότι υπάρχουν αλλοδαποί εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κοιμούνται μέσα σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εκτίμησε ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξουν κρούσματα της «γρίπης των πτηνών» και στη χώρα μας. Ισχυρίστηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι έτοιμος για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είπε ότι μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ακόμα, ενημέρωσε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό, μια και η υπόθεση πήρε έκταση πριν από αρκετές βδομάδες...

Στην επιτροπή προσήλθε και ο υπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Μπασιάκος, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Αναφερόμενος στα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια Κύπρο, είπε ότι αυτά είναι πολύ μακριά από τη χώρα μας και γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αγγελος Χατζάκης είπε ότι τα στατιστικά δεδομένα συντείνουν στο ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας «γρίπης των πτηνών» και σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να νοσήσει το 30-50% των κατοίκων του πλανήτη. Πρόσθεσε, όμως, ότι ακόμη και σε ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ικανοποιητικά, χάρη στο «υψηλό επίπεδο ανάπτυξής της».

Στοιχεία για τα κρούσματα

Σε 160 κρούσματα, εκ των οποίων τα 85 ήταν θανατηφόρα, ανέβασε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον αριθμό των (επιβεβαιωμένων εργαστηριακά) κρουσμάτων της «γρίπης των πουλερικών» στον άνθρωπο από το 2003. Σε αυτά δε συνυπολογίζονται ο (προ 48ώρου) θάνατος μίας 15χρονης έφηβης στο βόρειο Ιράκ, ούτε οι περιπτώσεις εννιά ασθενών στην Τουρκία, τα δείγματα των οποίων υποβάλλονται ακόμη σε εξετάσεις από βρετανικά εργαστήρια.

Στο βόρειο Ιράκ, πάντως, η ανησυχία εντείνεται, καθώς παρακολουθούνται στενά οι περιπτώσεις 14 ασθενών με ύποπτα συμπτώματα, εκ των οποίων ως σοβαρότερη προβάλλει η νοσηλεία μίας 54χρονης. Δύσκολο φαίνεται, επίσης, και το έργο των τοπικών αρχών, αφού τα ιατρικά μέσα είναι σχεδόν πρωτόγονα, τα εφόδια στα αντι-ιικά φάρμακα περιορίζονται σε μόλις 50 χάπια «Ταμιφλού» (!) και οι υποσχέσεις ΗΠΑ και ΠΟΥ για την αποστολή κινητών νοσοκομειακών μονάδων μέλλει να υλοποιηθούν (προτού να είναι πολύ αργά). Προληπτικά, πάντως, συνεχίζονται οι θανατώσεις πουλερικών που μόνον χτες ανήλθαν σε 500.000.

Τέλος, στην περιοχή Αλούστα της Ουκρανίας, εντοπίστηκαν 140 νεκρά άγρια πουλιά. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, απεβίωσαν λόγω γρίπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ