Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»
Καμία επιείκεια για τους υπευθύνους της τραγωδίας

Οι ένοχοι της τραγωδίας είναι γνωστοί και τα στοιχεία ατράνταχτα

Associated Press

Οι ένοχοι της τραγωδίας είναι γνωστοί και τα στοιχεία ατράνταχτα
Εκ συστήματος και κατ' εξακολούθηση συνεχίζουν οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να παίζουν με τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που επιβαίνουν στα σαπιοκάραβά τους. Αυτό ακριβώς ανέδειξε με την αγόρευση - καταπέλτη ο Γιώργος Τσακαλίας, ένας ακόμα από τους δικηγόρους των συγγενών των θυμάτων, στη συνέχεια της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

«Ηξερε - όπως είπε - όλο το «κύκλωμα» (σ.σ. εννοεί εφοπλιστές, υπουργείο και αρμόδιες υπηρεσίες) την κατάσταση του "ΣΑΜΙΝΑ" και παρ' όλα αυτά, το είχαν εν πλω με το τραγικό αποτέλεσμα». Ο Γ. Τσακαλίας, θέτοντας προ των ευθυνών τους τους δικαστές, είπε πως δεν πρέπει να φύγει «αλώβητος» από το δικαστήριο ο εφοπλιστής Κ. Κληρονόμος, πρόεδρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας HSW (τότε MFD), ενώ κατέθεσε την κείμενη νομοθεσία, που προβλέπει ότι μπορεί - ακόμα και σε αυτό το στάδιο που είναι η δίκη - να μετατραπούν τα πλημμελήματα με τα οποία κατηγορούνται οι εφοπλιστές σε κακουργήματα.

Τη μετατροπή της κατηγορίας του σε κακούργημα, απαίτησε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής και για τον επιθεωρητή του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) Π. Τσόρβα, τονίζοντας ότι «δεν είναι άμοιρος ευθυνών, καθώς έπρεπε να ξέρει ότι οι επιβάτες τού εμπιστεύτηκαν τη ζωή τους και σαν όργανο του Δημοσίου είναι υποχρεωμένος να τους προστατεύει και να μην αποκαθιστά παρατηρήσεις παράνομα!»

Ειδικότερα, απέδειξε, αναφερόμενος στα ατράνταχτα στοιχεία που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της δίκης, τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας και των εκπροσώπων της που βρίσκονται στο εδώλιο Κ. Κληρονόμο και Ν. Βικάτο, λέγοντας: «Ο Κληρονόμος είναι η εταιρία. Δεν ήταν απλά βαθιά στην εταιρία, ήταν ο ηγέτης, ενώ είχε άμεσες προσβάσεις στην πολιτεία λόγω της θέσης του». Και κατήγγειλε ότι, ενώ είχαν ζητηθεί, η εταιρία δεν προσκόμισε στοιχεία για την κατάσταση του στόλου της.

Ταυτόχρονα, επισήμανε την απουσία των επιθεωρητών του «Ελληνικού Νηογνώμονα», αλλά και του τότε υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας από το εδώλιο, καθώς έχουν άμεση σχέση με το ναυάγιο. Καταλήγοντας, ο Γ. Τσακαλίας ζήτησε από το δικαστήριο την καταδίκη όλων των κατηγορουμένων για έκθεση σε κίνδυνο κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο. Για τους Ν. Βικάτο και Κ. Κληρονόμο, εκτός από τα παραπάνω αδικήματα, ζήτησε να τους ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διατάραξη θαλάσσιας συγκοινωνίας και επιπλέον ζήτησε την ποινική δίωξη του «Ελληνικού Νηογνώμονα».

Παρών στη δίκη χθες, ανάμεσα σε πολλούς συγγενείς θυμάτων και ναυαγούς, ήταν και ο δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας Στ. Σταμούλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ