Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν...

Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι οι κάτοικοι του νησιού για την άρνηση κυβέρνησης και νομάρχη να κηρύξουν το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες

Αλλοιωμένα τρόφιμα που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της νομαρχίας, οι καταστηματάρχες τα πετούν μόνοι τους...
Αλλοιωμένα τρόφιμα που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες της νομαρχίας, οι καταστηματάρχες τα πετούν μόνοι τους...
Οι πληγές θα αργήσουν να επουλωθούν. Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη μπορεί μετά από έξι μέρες να ήρθε το ηλεκτρικό ρεύμα, μόνο που μαζί με αυτό έρχονται στο φως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών.

Ο «Ρ» βρίσκεται στην Κεφαλονιά, επτά μέρες μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Μία μέρα αφού αποκαταστάθηκαν οι βλάβες. Σήμερα, που ακόμα, όλοι περιμένουν να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κάτι που από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει το ΚΚΕ. Κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει, αφού το «παιχνίδι» κυβέρνησης και νομαρχίας, που παίζεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και των καταστηματαρχών, έχει σαν στόχο να μη δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους κατοίκους.

* * *

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου «Κράνη», Μιχάλη Μαρκάτου. «Εάν το νησί κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έτρεχε το κράτος σε μας και όχι εμείς σ' αυτό». Χαρακτηριστικό επίσης το στοιχείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς ότι αγοράστηκαν από τους κατοίκους τουλάχιστον 3.000 γεννήτριες αξίας 5.000.000 ευρώ. Οπως δηλώνει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, αυτοί είναι οι ελάχιστοι αριθμοί που μπορούν να δοθούν για τις δαπάνες που ξοδεύτηκαν για να αγοραστούν γεννήτριες από τους Κεφαλονίτες; και τους Θιακούς τις έξι αυτές ημέρες.

Νταλίκες με γεννήτριες

Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου
Ο συντάκτης του «Ρ» συζητά με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου
Οι εικόνες που μας περιέγραψαν οι κάτοικοι για νταλίκες από την Πάτρα που έφταναν στο νησί και ξεπούλαγαν μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες γεννήτριες, δείχνουν πως οι αριθμοί - στην πραγματικότητα - είναι πολύ μεγαλύτεροι. Μόνο και μόνο αν υπολογίσει κανείς το παραπάνω κόστος, μπορεί να καταλάβει πόσο έχει πληγεί η λαϊκή οικογένεια και οι καταστηματάρχες της Κεφαλονιάς.

Ο «Ρ» μίλησε και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου «Κράνη» Παναγή Ερτσο και την πρόεδρο του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού και Εμπορικού Συλλόγου «Παλλικής» (Ληξούρι) Αγλαΐα Βουτσινά. Και οι δύο τόνισαν τα κοινά αιτήματα των συλλόγων που συμπίπτουν και με αυτά του Εμπορικού Συλλόγου Σάμης.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί υλικές ζημιές.
  • Να δοθούν αποζημιώσεις σε όλους τους εμπόρους και επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το αν έχουν υποστεί ζημιές για τα διαφυγόντα κέρδη.
  • Να δοθούν άτοκα δάνεια για τη διευθέτηση των άμεσων οικονομικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών (επιταγές - πληρωμές).
  • Ρύθμιση με άτοκες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οπως μας περιγράφει ο Π. Ερτσος και ο Μ. Μαρκάτος, υπάρχουν δύο κατηγορίες καταστηματαρχών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που περιμένουν ακόμα τις υγειονομικές αρχές για να ελέγξουν τα χαλασμένα προϊόντα τους και στη δεύτερη κατηγορία αυτοί που πέταξαν τα προϊόντα τους, γιατί είχαν ήδη αρχίσει να καταστρέφονται.

Στο δρόμο Αργοστολίου - Φισκάρδου, συνεργεία της ΔΕΗ συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης
Στο δρόμο Αργοστολίου - Φισκάρδου, συνεργεία της ΔΕΗ συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης
Ο «Ρ» συνάντησε δύο τέτοιες περιπτώσεις.

Ακόμα περιμένουν...

Στο κατάστημα τυροκομικών - γαλακτοκομικών «Γαλιατσάτος», περιμένουν ακόμη τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Σε μια γωνιά του καταστήματος βρίσκονται τα χαλασμένα κατεψυγμένα προϊόντα. Αντίθετα, ο Δημοσθένης Κουλουμπής, κρεοπώλης, αναγκάστηκε να πετάξει 50 έως 60 κιλά μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό.

Ο Π. Ερτσος εξηγεί ότι δεν μπορούν να υπολογιστούν ακριβώς οι ζημιές αφού υπάρχουν και τα λεγόμενα «διαφυγόντα κέρδη». Ο ίδιος, μαζί με τον Μ. Μαρκάτο, πιστεύουν πως ανάμεσα στους λόγους για τη σημερινή κατάσταση είναι και «η πολιτική της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου πλούτου, όπως η ενέργεια. Η πολιτική αυτή οδηγεί το κριτήριο να είναι το κέρδος και όχι οι ανάγκες του εργαζόμενου λαού».

Η Αγλαΐα Βουτσινά περιγράφει ότι χτυπήθηκαν κυρίως οι ιδιοκτήτες μικροκαταστημάτων που αναγκάστηκαν να αγοράσουν γεννήτριες. Το κόστος για μια γεννήτρια, ξεκινούσε από κάποιες εκατοντάδες ευρώ και έφθανε τις χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του μαγαζιού. Οπως μάθαμε από κατοίκους, τα ποσά κυμαίνονται από 2.500 και 3.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και τα 12.000 ευρώ!

Το θέμα της αναγκαιότητας της κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μας έθεσε και η Αγλ. Βουτσινά: «Ηταν κάτι που ζητούσαν οι σύλλογοι και οι κάτοικοι και αρνήθηκε ο νομάρχης», μας είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των κατοίκων (2020-07-10 00:00:00.0)
Για τρίτη ημέρα διακοπές ρεύματος στο νησί (2010-08-11 00:00:00.0)
Ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση; (2006-02-04 00:00:00.0)
Επί ποδός οι νησιώτες (2000-07-04 00:00:00.0)
Συνάντηση εμπόρων - Γ. Δρυ (1997-02-18 00:00:00.0)
Δεκάδες φορείς των ΕΒΕ δηλώνουν συμμετοχή στο "λουκέτο" (1995-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ