Σάββατο 28 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Ιστορίες με πράκτορες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Τα νέα αυτή τη φορά από την παγωμένη Ρωσία του κ. Πούτιν. Τέσσερις Βρετανοί πράκτορες πιάστηκαν στα πράσα. Με την «κάλυψη» της διπλωματικής ιδιότητας, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία και τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών, συνέλεγαν πληροφορίες κι ό,τι άλλο επιτάσσει το επάγγελμά τους. Το έργο είναι γνωστό και δεν εμφανίζει την παραμικρή πρωτοτυπία, μια και το σύνολο των χωρών, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές τους, πράττουν ανάλογα από τα βάθη της ιστορίας.

Το ενδιαφέρον της είδησης για μας βρίσκεται στο σημείο της χρηματοδότησης εκ μέρους των Βρετανών πρακτόρων, με σημαντικά ποσά, μιας σειράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνταν κυρίως στη Σιβηρία και τον Καύκασο. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται, σ' όλο του το μεγαλείο, ο ρόλος των κατά τα άλλα μη κυβερνητικών (sic) οργανώσεων και εξηγείται το μεγάλο ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστικών χωρών γι' αυτές. Παλιότερα διάφορα «κινήματα» ήταν το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού σε χώρες που δεν τους ήταν αρεστές, για να εγκαταστήσουν, όταν έκαναν τη δουλιά τους, διεφθαρμένα και πλήρως υπάκουα καθεστώτα.

Σήμερα η «μηχανή» στήνεται με πιο εκλεπτυσμένους τρόπους. ΜΚΟ με το φερετζέ των «ανθρώπινων δικαιωμάτων», της «υπεράσπισης του περιβάλλοντος» της «διεύρυνσης της δημοκρατίας», της παροχής «βοήθειας» αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν, παραπλανώντας μ' ένα ψεύτικο και γυαλιστερό προφίλ, τον κόσμο και να τον στρέψουν προς τις κατευθύνσεις που υποδεικνύουν τα αφεντικά τους ή επί το κομψότερο οι «χορηγοί» τους.

Το ίδιο έγινε στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ουκρανία και το ίδιο επιχειρείται στην Κίνα, την Κούβα, την Κορέα, το Λάος και τη Βενεζουέλα. Μόνο που το εργατικό κίνημα τους έχει πάρει χαμπάρι και δεν τους χαρίζεται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ηγετών και των πατρώνων τους. Οχι πως δεν υπάρχουν ανιδιοτελείς εθελοντές και ριζοσπαστικές οργανώσεις με σημαντικές προσπάθειες και κατά τόπους παρεμβάσεις. Αλλά όταν υπερβούν τα εσκαμμένα, το σύστημα, αν δεν μπορέσει να τις διαβρώσει και να τις στρέψει στην αγκαλιά του, τις περιθωριοποιεί, αν δεν τις εξαφανίζει παντελώς. Τα παραδείγματα πάμπολλα. Φύλακες γρηγορείτε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ