ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέες προειδοποιήσεις Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνέχεια στις προειδοποιήσεις και τις αποκαλύψεις έδωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, από το βήμα της συνάντησης των φορέων της «Εθνικής Εταιρίας Βασικών Επιχειρήσεων» («Coniba») προειδοποιώντας τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις κατασκοπίας που ενορχηστρώνονται μέσα από την πρεσβεία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι και υπηρεσίες της Βενεζουέλας έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην αμερικανική διπλωματική αποστολή.

«Συνιστώ στην πρεσβεία των ΗΠΑ να σταματήσει να κατασκοπεύει, διότι κι εμείς έχουμε διεισδύσει, πρεσβευτά. Μην μετακινείστε πολύ, διότι σας παρακολουθούμε», ανέφερε ο Ούγο Τσάβες, μιλώντας στην εκδήλωση της «Coniba», σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο ΑΒΝ. «Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην πρεσβεία κατασκοπεύουν, αλλά κι εμείς διεισδύσαμε». Η αποκάλυψη του δικτύου κατασκοπίας έγινε τις προηγούμενες μέρες, όπου αναφέρθηκε ότι αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ επιχείρησαν να στήσουν δίκτυο και συνάμα προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με αξιωματικούς του στρατού για να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά, για λογαριασμό του Πενταγώνου... Εννοείται ότι επισήμως εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας δήλωσαν άγνοια «για τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί κατασκοπίας», ανέφερε αξιωματούχος της πρεσβείας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ούγο Τσάβες, τόσο κατά την ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του ΠΚΦ όσο και στην εκδήλωση της «Coniba».

ΗΠΑ
Μπους: σε αναζήτηση... διεξόδων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, η οργή των Αμερικανών πολιτών έναντι της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και στην κατάσταση της χώρας, διογκώνεται, το φάντασμα της ανείπωτης και αναίτιας καταστροφής από τον κυκλώνα Κατρίνα πλανάται και το πρόγραμμα παράνομων παρακολουθήσεων στο στόχαστρο... Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Μπους είναι στο ναδίρ, ρεκόρ όλων των εποχών για Αμερικανό πρόεδρο ενώ η χρονιά είναι η προεκλογική και ο έλεγχος των δύο Σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου να κρίνεται.

Σ' αυτό το μάλλον δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να προσδιορίσει τους βασικούς προσανατολισμούς της πολιτικής του για το 2006 κατά την ομιλία που αναμενόταν να εκφωνήσει τα ξημερώματα ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους.

Στην ομιλία του όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον της κατοχής του Ιράκ, αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση την υπόθεση του Ιράν. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο Μπους θα απευθυνθεί προς τους Ιρανούς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις επιδιώξεις τους για μεγαλύτερη ελευθερία...«αλλά προς την κυβέρνηση (σημ. του Ιράν) το μήνυμά μας είναι ότι εάν επιθυμείτε να είστε μέλος της οικογένειάς των εθνών, πρέπει να εγκαταλείψετε τις πυρηνικές σας φιλοδοξίες» όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπους στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Εντούτοις, ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν την άποψη μίας δυναμικότερης πολιτικής έναντι της Τεχεράνης, δηλώνουν ότι δεν αναμένουν την ανακοίνωση κάποιας νέας πρωτοβουλίας.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει ακόμη να εξηγήσει πώς θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των Αμερικανών και θα ανακοινώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, αφού το «κόστος έχει διογκωθεί», όπερ περισσότερες περικοπές και νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, δύο νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την παραμονή της ετήσιας ομιλίας, καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική του Τζορτζ Ου. Μπους. Η δημοσκόπηση του περιοδικού Τάιμ δείχνει ότι το 55% των Αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπους ασκεί τα καθήκοντά του, έναντι 41% που εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του τηλεοπτικού καναλιού NBC και της εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ-(Wall Street Journal) καταγράφει παρόμοια ποσοστά: το 54% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους έναντι 39% που την εγκρίνουν, ενώ έξι στους δέκα Αμερικανούς δε συμφωνούν με τον τρόπο που ο Μπους διεξάγει τον πόλεμο στο Ιράκ και το 51% θεωρεί λάθος την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράκ.

Ακόμη και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», το «ισχυρό χαρτί» του Τζορτζ Μπους, κατακρίνεται από το 48% των Αμερικανών. Ωστόσο το 47% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Γερμανός διοικητής των ΟΗΕ - ΕΕ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Τη διπλή ιδιότητα του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ και του ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη απέκτησε από χτες και επίσημα ο Γερμανός πολιτικός Κρίστιαν Σβαρτζ Σίλινγκ αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του Βρετανό (στυγνό διοικητή με απόλυτες υπερεξουσίες) Πάντι Ασντάουν.

Η θητεία του έχει οριστεί να είναι μονοετούς διάρκειας με πιθανότητα παράτασης μέχρις ότου τουλάχιστον οι (προωθούμενες από ΗΠΑ και ΕΕ) συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη επιτρέψουν (τυπικά τουλάχιστον... μέχρι το 2007) την κατάργηση της θέσης του Υπατου Εκπροσώπου του ΟΗΕ στο προτεκτοράτο...

Ο διορισμός του θεωρείται κοινής αποδοχής και από τη σερβοβοσνιακή και από την κροατομουσουλμανική κοινότητα του προτεκτοράτου. Ο ίδιος δήλωσε ότι ένας από τους πρώτους του στόχους θα είναι να φέρει τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ...«πιο κοντά» στην ΕΕ αλλά και να αντιμετωπίσει τη φτώχεια που πλήττει τη χώρα, πλέον 11 χρόνια μετά την ανάπτυξη των πολυεθνικών (τότε ΝΑΤΟικών, σήμερα ευρω-ενωσιακών) στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής. «... Εάν οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να φάνε, εάν κάποιοι εξακολουθούν να ζουν μέσα στις σκηνές, τότε κάτι πάει στραβά... Τότε καμία δημοκρατία δεν μπορεί να είναι πειστική».

Ο Σίλινγκ γεννήθηκε το 1930. Το 1968 εντάχθηκε στη δυτικογερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση. Πρωτοεξελέγη βουλευτής της γερμανικής Βουλής το 1976 και το 1982 διορίστηκε υπουργός Τηλεπικοινωνιών επί καγκελαρίας Κολ. Παραιτήθηκε δέκα χρόνια μετά διαμαρτυρόμενος για την «αδράνεια» της Γερμανίας σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου που διαμέλησε (ως το 1995) την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.- Η ιαπωνική εταιρία παραγωγής φωτογραφικών ειδών «Φούτζιφιλμ» ανακοίνωσε χτες τη σταδιακή απόλυση (έως το Σεπτέμβρη του '06) περίπου 5.000 εργαζομένων, επικαλούμενη περιορισμό των καθαρών κερδών κατά 18%.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο αποφάσισε χτες την καταβολή ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 5.500.000 δολαρίων από τον μεγαλοεπιχειρηματία Σαμπίρ Σαΐκ, που έχει καταδικαστεί σε 15ετή ποινή κάθειρξης για διαφθορά, απάτη και δωροληψία. Οι σχέσεις του Σαμπίρ Σαΐκ με τον Νοτιοαφρικανό πρώην αντιπρόεδρο Τζέικομπ Τζούμα έγιναν αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών και κατηγοριών περί διαφθοράς. Γεγονός που οδήγησε (Ιούνης '05) τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι να παύσει τον Τζέικομπ Τζούμα από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, που έχει διχάσει τους Νοτιοαφρικανούς...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Υπουργοί της κυβέρνησης του Κενυάτη Προέδρου Μουάι Κιμπάκι, που εκλέχτηκε κάνοντας σθεναρή εκστρατεία κατά της «διαφθοράς», ξόδεψαν από το Γενάρη του 2003 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2004 πάνω από 10 εκατ. δολάρια για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων ΙΧ και σκαφών αναψυχής, υποστηρίζει έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας» και της Κενυατικής Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοσιοποίηση πληροφοριών για την αρπαγή υπέρογκου δημόσιου χρήματος από εταιρίες - «φαντάσματα», στις οποίες φέρεται πως συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της Κένυας και οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σχεδίαζαν χτες το απόγευμα έξω από το κεντρικό κτίριο της «Ενεργειακής Εταιρίας Κοσσόβου» Σέρβοι και Αλβανοί του προτεκτοράτου, με αφορμή τις πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Η Τάρχα Χάλονεν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Φινλανδίας την περασμένη Κυριακή για δεύτερη φορά με το 51,8% των ψήφων, νικώντας τον αντίπαλό της Σαουλί Νιινίστ του Συντηρητικού Κόμματος που έλαβε το 48,2%. Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 77,1%.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δεκατέσσερα σπίτια καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης χτες στην περιοχή Μουζαφαραμπάντ, στο υπό τον έλεγχο του Πακιστάν Κασμίρ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Επίσης χτες, το ΝΑΤΟ «ολοκλήρωσε» τις επιχειρήσεις «βοήθειας» στο Πακιστάν και αποχώρησε.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

ΜΑΝΙΛΑ.--

Δεκαοχτώ αντάρτες, μέλη του Νέου Λαϊκού Στρατού, της ένοπλης πτέρυγας του ΚΚ Φιλιππίνων - Μαοϊκού, σκότωσαν μέλη των Ενοπλων Δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού η μάχη στη Σάντα Ιγνάσια, 150 χλμ. βόρεια της Μανίλας, ήταν μια «από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ