Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μπους: σε αναζήτηση... διεξόδων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο, η οργή των Αμερικανών πολιτών έναντι της πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στον πόλεμο του Ιράκ αλλά και στην κατάσταση της χώρας, διογκώνεται, το φάντασμα της ανείπωτης και αναίτιας καταστροφής από τον κυκλώνα Κατρίνα πλανάται και το πρόγραμμα παράνομων παρακολουθήσεων στο στόχαστρο... Την ίδια στιγμή η δημοτικότητα του Μπους είναι στο ναδίρ, ρεκόρ όλων των εποχών για Αμερικανό πρόεδρο ενώ η χρονιά είναι η προεκλογική και ο έλεγχος των δύο Σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου να κρίνεται.

Σ' αυτό το μάλλον δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναμένεται να προσδιορίσει τους βασικούς προσανατολισμούς της πολιτικής του για το 2006 κατά την ομιλία που αναμενόταν να εκφωνήσει τα ξημερώματα ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους.

Στην ομιλία του όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναμένεται να αναφερθεί στο μέλλον της κατοχής του Ιράκ, αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση την υπόθεση του Ιράν. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, ο Μπους θα απευθυνθεί προς τους Ιρανούς, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις επιδιώξεις τους για μεγαλύτερη ελευθερία...«αλλά προς την κυβέρνηση (σημ. του Ιράν) το μήνυμά μας είναι ότι εάν επιθυμείτε να είστε μέλος της οικογένειάς των εθνών, πρέπει να εγκαταλείψετε τις πυρηνικές σας φιλοδοξίες» όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Μπους στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Εντούτοις, ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν την άποψη μίας δυναμικότερης πολιτικής έναντι της Τεχεράνης, δηλώνουν ότι δεν αναμένουν την ανακοίνωση κάποιας νέας πρωτοβουλίας.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει ακόμη να εξηγήσει πώς θα βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των Αμερικανών και θα ανακοινώσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, αφού το «κόστος έχει διογκωθεί», όπερ περισσότερες περικοπές και νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πάντως, δύο νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την παραμονή της ετήσιας ομιλίας, καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι δυσαρεστημένη με την πολιτική του Τζορτζ Ου. Μπους. Η δημοσκόπηση του περιοδικού Τάιμ δείχνει ότι το 55% των Αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπους ασκεί τα καθήκοντά του, έναντι 41% που εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, του τηλεοπτικού καναλιού NBC και της εφημερίδας Γουόλ Στριτ Τζέρναλ-(Wall Street Journal) καταγράφει παρόμοια ποσοστά: το 54% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζουν την πολιτική Μπους έναντι 39% που την εγκρίνουν, ενώ έξι στους δέκα Αμερικανούς δε συμφωνούν με τον τρόπο που ο Μπους διεξάγει τον πόλεμο στο Ιράκ και το 51% θεωρεί λάθος την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράκ.

Ακόμη και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», το «ισχυρό χαρτί» του Τζορτζ Μπους, κατακρίνεται από το 48% των Αμερικανών. Ωστόσο το 47% εγκρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα αυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνεται η δυσαρέσκεια (2007-06-06 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο (2005-11-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο κατήφορος (2005-10-19 00:00:00.0)
Η αμερικανική κυβέρνηση ενώπιον του Κογκρέσου (2004-03-31 00:00:00.0)
Ενα χρόνο πριν τις εκλογές... (2003-11-04 00:00:00.0)
Αναζητώντας διεξόδους και χρήματα (2003-03-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ