Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Απόφαση «αναφοράς» και αντιδράσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Την απόφαση να ζητήσουν από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) να «αναφέρει» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, υιοθέτησαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, στη βρετανική πρωτεύουσα εκπρόσωποι των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και Γερμανός αντιπρόσωπος, αφού η Γερμανία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή τρόικα που έχει σειρά επαφών με την Τεχεράνη.

Οπως διευκρίνιζαν, κυρίως, Γάλλοι, Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες, η απόφαση δε συνεπάγεται παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ακόμη και αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, όπως διευκρίνιζαν, δεν τίθεται κανένα θέμα άμεσης επιβολής κυρώσεων. «Είναι μάλλον μια επιπλέον άσκηση πίεσης για την επίτευξη διπλωματικής λύσης».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι «5» καλούν τη ΔΕΑΕ να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση, μέχρις ότου παρουσιαστεί και η επόμενη έκθεση των επιθεωρητών της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που έχει προγραμματιστεί για το Μάρτη. Η ΔΕΑΕ αναμένεται να εξετάσει το σύνολο των αιτημάτων κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της την Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ Ρώσοι και Κινέζοι διπλωμάτες αναμένεται να μεταβούν στο Ιράν για να «εξηγήσουν το σκεπτικό της στάσης τους».

Από την άλλη, έντονη ήταν η αντίδραση της Τεχεράνης. Ο Πρόεδρος Αχμαντινεντζάντ προειδοποίησε ότι αν ο πυρηνικός φάκελος του Ιράν φτάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε η ιρανική ηγεσία θα αποσυρθεί και από το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών, που σημαίνει ότι δε θα επιτρέπει πλέον κανενός είδους επιθεώρηση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και ότι θα εντείνει τα πυρηνικά της προγράμματα. Ο Αχμαντινεντζάντ υποστήριξε ότι ορισμένοι «θέλουν το μονοπώλιο της πυρηνικής ενέργειας».

Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος για το πυρηνικό πρόγραμμα Ιρανός αξιωματούχος, Αλί Λαριτζανί, καθιστούσε σαφές ότι για την Τεχεράνη είτε η αναφορά είτε η παραπομπή του πυρηνικού της φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα σημάνει «το τέλος της διπλωματίας» και επανέλαβε ότι το Ιράν είναι έτοιμο για «συνομιλίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ