Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εντονότατες αντιδράσεις από πλευράς των εργαζομένων προκάλεσε η απόφαση της ομοσπονδιακής ινδικής κυβέρνησης του Κογκρέσου, να συνάψει συμβόλαια με δύο κοινοπραξίες ιδιωτικών κατασκευαστικών επιχειρήσεων για τον «εκσυγχρονισμό» και τη διαχείριση δύο εκ των μεγαλύτερων αεροδρομίων της χώρας, στο Νέο Δελχί και στο Μουμπάι (Βομβάη). Τα δύο κρατικά αεροδρόμια εκχωρήθηκαν, αντίστοιχα, στην κοινοπραξία της ινδικής GMR και της γερμανικής Fraport - η οποία λειτουργεί το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης -, και την κοινοπραξία της ινδικής GVK με την Airports Company South Africa. Στα δύο αυτά αεροδρόμια καταλήγει αθροιστικά το 65% της διεθνούς εναέριας κίνησης που καταλήγει στην Ινδία (8 εκατ. επιβάτες στο Νέο Δελχί και 11 εκατ. στο Μουμπάι ετησίως). Η κυβέρνηση έκανε λόγο για χρεία εκσυγχρονισμού λόγω της «αναποτελεσματικότητας» και της «έλλειψης ανέσεων» από τις σημερινές διαχειριστικές αρχές των αεροδρομίων. Η απόφαση εκχώρησης των αεροδρομίων αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Ωστόσο, η Ενωση των Συνδικάτων των Εργαζομένων στα Αεροδρόμια της Ινδίας προειδοποίησε με δηλώσεις στελεχών της ότι η απόφαση θα συναντήσει την άμεση απεργιακή απάντησή της: «Είτε το αποκαλέσετε απεργία είτε μποϊκοτάζ, δεν έχει σημασία. Ειδοποιήσαμε τον υπουργό. Ολα τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα έχουν προετοιμαστεί», δήλωσε στέλεχος της Ενωσης στο πρακτορείο PTI. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι μόλις λήξει η τριετής υποχρέωση των κοινοπραξιών να διατηρήσουν όλους τους εργαζόμενους στις λειτουργικές τους θέσεις, θα προχωρήσουν σε κύμα απολύσεων. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης προβλέπει 30ετή «ενοικίασή» τους από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και μείωση του κρατικού ποσοστού στα αεροδρόμια στο 26%. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα δύο αεροδρόμια διαδήλωσαν χτες διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη εκχώρηση των αεροδρομίων, καθώς δε λαμβάνουν πολύ στα σοβαρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις περί «προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ θα αντιμετωπίσει «καυτό» Φλεβάρη από πλευράς εργασιακών κινητοποιήσεων: Οι εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις και απεργίες για τις 22 και 23 Φλεβάρη και την 1η Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ