Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κενές υποσχέσεις «βοήθειας»...

...από αυτούς που ευθύνονται για τη δυστυχία και την ανέχεια του αφγανικού λαού

Η ανέχεια στο «βοηθούμενο» Αφγανιστάν θερίζει...

Associated Press

Η ανέχεια στο «βοηθούμενο» Αφγανιστάν θερίζει...
ΛΟΝΔΙΝΟ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι διεθνείς «δωρητές» υποσχέθηκαν κάπου 2 δισ. δολάρια σε «βοήθεια» την επόμενη τριετία προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, στο Λονδίνο, όπου συζητήθηκε χθες ένα 5ετές «αναπτυξιακό» πλάνο για την υπό κατοχή χώρα. Η συνάντηση κορυφής - στην οποία συμμετείχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ Ανάν, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κ. Ράις, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο υπουργός των Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, και λοιποί πολλοί, από 71 χώρες, οργανισμούς και οργανώσεις - ως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επικεντρώθηκε σε διαστάσεις της στρατιωτικής κατοχής («στρατιωτική βοήθεια» και «προώθηση της σταθερότητας», το λένε αυτό), και της ένταξης του Αφγανιστάν στον διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας («οικονομική ανάπτυξη»), την «καταπολέμηση» του εμπορίου των ναρκωτικών (ανέξοδη υπόσχεση, αφού είναι αναρίθμητα στελέχη του ίδιου του καθεστώτος που το πραγματοποιούν ή/και το διευκολύνουν), της εμπέδωσης του καθεστώτος, κ.ο.κ.

Φυσικά, υπήρξε κάποια αναγνώριση των αδιεξόδων της κατοχής: «Ουδείς υποτιμά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα», συνόψισε ο Τζακ Στρο. «Απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις και δεσμεύσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας την «ισχυρή δέσμευση -ισχυρότερη από ποτέ, πράγματι - της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει το λαό του Αφγανιστάν».

Το λαό του Αφγανιστάν; Μάλλον απίθανο. Το μεγαλύτερο μέρος της «βοήθειας» των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες. Ενώ από τη «βοήθεια» αυτή, όπως παραδέχονται ακόμα και επίσημες πηγές, το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εταιρίες συμβούλων, ιδιωτικής ασφάλειας και δε συμμαζεύεται... Παρ' όλ' αυτά, η Κοντολίζα Ράις έκανε λόγο για τη «σπουδαία μεταμόρφωση» που συντελείται στο Αφγανιστάν.

Σε μια χώρα το μισό κομμάτι της οποίας είναι παραδομένο στον πόλεμο ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ταλιμπάν και το άλλο μισό στην καλλιέργεια παπαρούνας οπίου και το εμπόριο οπίου και ηρωίνης (το Αφγανιστάν είναι η προέλευση του 90% της ηρωίνης που διακινείται παγκοσμίως), οι δηλώσεις περί «επιτυχιών» ως προς τον «εκδημοκρατισμό» της φαντάζουν χονδροειδή χωρατά. Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ασχολούνται μόνο με τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν - αλλά αυτή είναι μόνο μια διάσταση της κατάστασης στη χώρα. Το Αφγανιστάν είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στη Γη. Για να βρουν νερό, οι χωρικοί συχνά χρειάζονται να περπατούν χιλιόμετρα σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Ηλεκτροδότηση και υδροδότηση είναι περιορισμένα στις πόλεις. 6,5 εκατ. άνθρωποι ζουν στη φτώχεια και δεν ξέρουν αν θα μπορούν να φάνε αύριο. Το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 44 χρόνια. Κάθε μέρα, στη χώρα πεθαίνουν 600 παιδιά κάτω των 5 ετών από ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν. Ο αναλφαβητισμός κάνει θραύση, ειδικά μεταξύ των γυναικών (90%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ