Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις και αραβική «διαμεσολάβηση»

Το πολιτικό σκηνικό στην Παλαιστίνη άλλαξε, ωστόσο η κατοχή και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν

Associated Press

Το πολιτικό σκηνικό στην Παλαιστίνη άλλαξε, ωστόσο η κατοχή και οι πιέσεις αναμένεται να ενταθούν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΪΡΟ - ΑΜΜΑΝ.--

«Αδικους» χαρακτήριζαν, χτες, στελέχη της «Χαμάς» τους όρους που τίθενται από το «διαμεσολαβητικό» κουαρτέτο, τις ΗΠΑ, και σε χαμηλότερους τόνους, από την ΕΕ, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή χρηματικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, από τη στιγμή που αυτή θα διοικείται από την ισλαμική οργάνωση που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές. Την ίδια στιγμή, πάντως, έντονη είναι η διπλωματική, και κυρίως παρασκηνιακή, δραστηριότητα και στον αραβικό κόσμο, καθώς σειρά αραβικών ηγεσιών δείχνουν έτοιμες να ασκήσουν τις δικές τους πιέσεις προς τη «Χαμάς», προκειμένου να «επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τον παλαιστινιακό λαό».

Την κατηγορηματική απόρριψη της βίας, την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και το σεβασμό του «Οδικού Χάρτη» έθεσαν ως όρους για τη συνέχιση της παροχής χρηματικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, τα μέλη του Κουαρτέτου (Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ), που συνεδρίασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο. Αν και η τελική ανακοίνωση είναι ιδιαίτερα λιτή, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φέρεται να εκμαίευσε από τα υπόλοιπα μέλη την παράταση της οικονομικής βοήθειας μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση «προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, ώστε να είναι ευνοϊκότερες οι συνθήκες της όποιας εξέλιξης».

Αν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν έκανε καμία χωριστή δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης του Λονδίνου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης, προσπάθησε, τύποις τουλάχιστον, να διαχωρίσει τη θέση της Μόσχας. Υποστήριξε ότι θεωρεί «λάθος» τη διακοπή της χρηματικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους συμπληρώνοντας, όμως, ότι αυτό δε σημαίνει αποδοχή της «Χαμάς» ως προς τις θέσεις της, ενώ, επίσης, ζήτησε την αναγνώριση του Ισραήλ και την εγκατάλειψη των ακραίων θέσεών της.

Επιμένει η «Χαμάς», σπεύδουν οι αραβικές ηγεσίες

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτήριζε «άδικους» τους όρους που τίθενται, αφού καλούνται οι Παλαιστίνιοι να αναγνωρίσουν τους κατακτητές, ενώ δε γίνεται κανένας λόγος για τερματισμό της κατοχής.

Την ίδια ώρα, πάντως, στη Δαμασκό έφτανε ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, που έχει διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο σε όλες τις προηγούμενες επαφές μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς». Ο Σουλεϊμάν αναμενόταν να συναντηθεί με τον Μασχάλ και να προετοιμάσει μια συνάντησή του με τον Αμπάς, πιθανώς, στο Κάιρο, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η «Χαμάς» φέρεται, επίσης, να ζήτησε την αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της «Φατάχ» για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Οι πρώτες αντιδράσεις, με πολλαπλά μηνύματα, ήρθαν και από άλλες αραβικές χώρες. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση, απευθυνόμενος όπως πολλοί έκριναν κυρίως στη «Χαμάς», ότι «θα υιοθετήσει την καλύτερη δυνατή θέση για τον παλαιστινιακό λαό και θα αποφύγει κινήσεις που θα προκαλέσουν προβλήματα στην παροχή της κρίσιμης οικονομικής βοήθειας». Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τον Ιορδανό μονάρχη. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία της «Χαμάς» προετοιμάζεται για περιοδεία στις αραβικές χώρες.

Τέλος, χτες το απόγευμα, δύο Παλαιστίνιοι, μάλλον μέλη της «Τζιχάντ», σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια εισβολής σε χωριό κοντά στην Τζενίν.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Γενάρη

Επίσης, δημοσιοποιήθηκαν τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με αυτά, η «Χαμάς» εξασφαλίζει 74 έδρες, η «Φατάχ» 45, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης 3, η συνεργασία του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού και της Παλαιστινιακής Δημοκρατικής Ενωσης - FIDA - 2, η Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία 2, το Κόμμα Τρίτος Δρόμος 2 και άλλοι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί όπως και ανεξάρτητοι 4 έδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ