Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Ενα χρόνο πριν τις εκλογές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εάν υφίστατο έστω ένα ίχνος δημοκρατικότητας στην καρδιά του αμερικανικού συστήματος διακυβέρνησης, η ήττα του Τζορτζ Ουόκερ Μπους κατά τις προεδρικές εκλογές του 2004 θα ήταν ένα γεγονός αναμενόμενο. Κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του, χάθηκαν περισσότερες από 3.000.000 θέσεις εργασίας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Η πείνα και η φτώχεια έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν για τα δύο πρώτα έτη της διακυβέρνησης Μπους, με 1,7 εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν προστεθεί σ' αυτούς που στοιβάζονται πίσω από το όριο που καθορίζει τη φτώχεια και την πείνα...

Τι έκανε η κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις ανάγκες του αμερικανικού λαού, που κορυφώνονται... προώθησε γιγάντιες φορολογικές περικοπές... για τις πολυεθνικές και τις ανώτατες οικονομικά τάξεις, απεμπολώντας -επί της ουσίας- τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων για το ομοσπονδιακό κράτος αναφορικά με τις κοινωνικές δαπάνες. Αντιθέτως όμως, ξοδεύει αλόγιστα, παρά το τεράστιο έλλειμμα, στις στρατιωτικές δαπάνες και στον πόλεμο...

Μέχρι τώρα, τρία χρόνια μετά την πλέον αμφισβητούμενη προεδρική εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ και επτά μήνες μετά τη «λήξη» των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος απολάμβανε της υψηλότατης αποδοχής εκ μέρους του αμερικανικού λαού, αλλά... δημοσκόπηση των «Washington Post» -«ABC News» καταδεικνύει ότι ο αμερικανικός λαός είναι και πάλι οριακά διχασμένος μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.

Βάσει των όσων μεταδίδει το «Reuters» επικαλούμενο στοιχεία της δημοσκόπησης, η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου που άγγιζε ακόμη και το 90% μετά την 11η Σεπτέμβρη, έχει πέσει στο 56% -με το 42% των ερωτηθέντων να εκφράζει αρνητική άποψη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει πως ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους έρχεται πρώτος με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τον υποψήφιο που θα προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα (48-47%). Η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ παρουσιάζει σταδιακή πτώση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κατά βάση λόγω του αυξανόμενου ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της κατοχής του Ιράκ, ενώ σε «αγκάθι» έχει αναδειχτεί αδιαμφισβήτητα και η οικονομική πολιτική Μπους, καθώς και τα επίπεδα της ανεργίας.

Στο μεταξύ, νέο περιστατικό, που σχετίζεται με τα μέτρα ασφάλειας στις ΗΠΑ και όχι φυσικά με την «τρομοκρατία», προκάλεσε αναστάτωση, αυτή τη φορά στο Σάουθχεβεν της πολιτείας του Μισισιπή, όταν όχημα, που έσπασε τον κλοιό ασφαλείας, προσέκρουσε σε τοίχο του γηπέδου, όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρόεδρος, για να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση. Και αυτό, δύο ημέρες μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στο αμερικανικό Καπιτώλιο, όταν γυναίκα εισήλθε στο κτίριο φέροντας «όπλο» στο σάκο της, το οποίο -όπως τελικά αποδείχτηκε- ήταν ψεύτικο και αποτελούσε τμήμα αποκριάτικης στολής της!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο ναδίρ (2006-03-31 00:00:00.0)
Μπους: σε αναζήτηση... διεξόδων (2006-02-01 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο κατήφορος (2005-10-19 00:00:00.0)
Πρεμιέρα στην προεκλογική εκστρατεία (2004-01-20 00:00:00.0)
Στις κάλπες ...με το βλέμμα στραμμένο στον πόλεμο (2002-11-05 00:00:00.0)
Να σωθούν τα προσχήματα (2000-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ