Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Προβληματικές εκλογές

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Καταγγελίες για παρατυπίες σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Γεωργία και οι οποίες είναι πιθανό να αναδείξουν το διάδοχο του βετεράνου Προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, που θα αποχωρήσει από την εξουσία το 2005.

Σύμφωνα με τον Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 25% των ψήφων, ο φιλοπροεδρικός συνασπισμός «Για μία Νέα Γεωργία», με επικεφαλής τον Βάζια Λορντκιπαντίτζε προηγείται με 24%. Ακολουθεί το «Εθνικό Κίνημα» του Μιχαήλ Σαακασβίλι με 22%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα με 15%. Το εκλογικό όριο του 7% ξεπέρασε και το «Κόμμα της Δημοκρατικής Ανανέωσης» του Ασλάν Αμπασίτζε, ηγέτη της αυτόνομης περιοχής της Ατζχαρίας που συγκέντρωσε το 10%. Δύο άλλα κόμματα, οι «Μπουρτζανάντζε - Δημοκράτες» και η «Νέα Δεξιά», ξεπέρασαν επίσης το εκλογικό μέτρο του 7% και φαίνεται ότι εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ωστόσο, οι κόντρες αλλά και οι αντικρουόμενες εξαγγελίες χαρακτήρισαν και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Εξιτ-πολ» έδειξαν ότι ο φιλοκυβερνητικός συνασπισμός συγκέντρωνε ποσοστό κοντά στο 20%, ενώ ο Σαακασβίλι δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό της Τιφλίδας πως η αντιπολίτευση νίκησε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα».

Η ψηφοφορία ξεκίνησε με προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία είχαν σχέση με ελλιπείς εκλογικούς καταλόγους, ενώ οι αρχές παρέτειναν τη διαδικασία κυρίως στο Κουτάισι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας, προκειμένου να ψηφίσουν όσοι δεν ήταν αρχικά γραμμένοι. Ακόμη, οι αρχές σε ορισμένες περιπτώσεις περιέφεραν τις κάλπες από χωριό σε χωριό, ενώ δεν έλειψαν και τα βίαια περιστατικά.

Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει πολύ τη Δύση, καθώς ήδη κατασκευάζεται ένας πετρελαιαγωγός που το 2005 θα μεταφέρει το πετρέλαιο της Κασπίας στις δυτικές αγορές μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ