Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραίτηση Χοντορκόφσκι

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos», ο οποίος κρατείται εδώ και δέκα μέρες με τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και απάτης, παραιτήθηκε χτες από τη θέση του.

«Φεύγω από την εταιρία. Είμαι σίγουρος πως μια ομάδα έμπειρων διευθυντών, με την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου, θα ανταποκριθούν με επιτυχία στο καθήκον των παγκόσμιων δραστηριοτήτων του ομίλου YukosSibneft», σημείωσε στην ανακοίνωση του ο Χοντορκόφσκι.

Χτες πάντως έγινε και το πρώτο επίσημο σχόλιο από πλευράς Κρεμλίνου σχετικά με τη δέσμευση του 42% των μετοχών της εταιρίας την προηγούμενη βδομάδα. Χαρακτηριστικά ο νέος προσωπάρχης Ντμίτρι Μεντβέντεφ (που θεωρείται άνθρωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν) δήλωσε ότι «η απόφαση να δεσμευτεί το 42% των μετοχών της "Yukos" δεν ελήφθη ύστερα από ώριμη σκέψη». «Οι μετοχές αυτές ανήκουν σε εταιρίες του εξωτερικού που ζητούν αποζημίωση. Η νομική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δέσμευσης δεν είναι προφανής... Οι εισαγγελείς πρέπει πιθανότατα να σκεφθούν τις συνέπειες των μέτρων που λαμβάνουν» κατέληξε ο Μεντβέντεφ.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν, που εν μέσω της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις ρωσικές κεφαλαιαγορές, έσπευσε να δικαιολογήσει τη σύλληψη Χοντορκόφσκι αλλά και τη δέσμευση των μετοχών ως «εφαρμογή του νόμου» που μεσοπρόθεσμα θα βοηθήσει και την οικονομία της αγοράς...

Τέλος, ανακοίνωση σχετικά με τις επικρίσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση «Yukos», εξέδωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «τέτοιες επικρίσεις αποτελούν ανάμειξη στις δικαστικές υποθέσεις μιας ανεξάρτητης χώρας και πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών», αφού «χρεοκοπίες και συλλήψεις μεγάλου βεληνεκούς συμβαίνουν και στις ΗΠΑ και το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμειγνύεται στις εκεί δικαστικές διαδικασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ