Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκά «χάδια» παρά τη συνέχιση των βασανιστηρίων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ «συνεχάρη» την Κυριακή την τουρκική κυβέρνηση, για την «αποφασιστικότητά της» να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που της υπαγόρευσαν οι Βρυξέλλες: Αν η πορεία που ακολουθεί συνεχιστεί, είπε, «με τον ίδιο ρυθμό και στην ίδια κατεύθυνση, μπορούμε να δούμε μια ευνοϊκή κατάληξη στα τέλη του 2004». Στις «μεταρρυθμίσεις» αυτές περιλαμβάνονται και διάφορα «πακέτα», σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καθώς ο Φέρχοφσταντ μιλούσε, διαδηλωτές έκλειναν στην Κωνσταντινούπολη έναν κεντρικό δρόμο με τρία τσιμεντένια φέρετρα, που αναπαριστούν τα Λευκά Κελιά -- στις διαμαρτυρίες για την επιβολή των οποίων έχουν χάσει ως σήμερα τη ζωή τους 107 άνθρωποι. Η τουρκική αστυνομία --διακεκριμένη για τις πρακτικές βάρβαρης καταστολής που εφαρμόζει-- έσπασε τα φέρετρα, μετέφερε διά της βίας τους διαδηλωτές εκτός του δρόμου και συνέλαβε όλους όσοι παρίσταντο, κάπου 40 διαδηλωτές. Αν και η είδηση μεταδόθηκε και τηλεοπτικά, ο κ. Φέρχοφσταντ δε βρήκε τίποτε να πει. Δε θα ήταν προφανώς «βολικό» να αναφερθεί στην τουρκική πραγματικότητα. Ετσι επέλεξε να την αγνοήσει. Το ίδιο, εξ άλλου, αναμένεται να κάνει και επισήμως η ΕΕ τις προσεχείς ημέρες, όταν θα αποδεσμεύσει την επίσημη ετήσια «Εκθεση Προόδου» της Τουρκίας.

Οπως το θέτει η Turkish Daily News, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας, έχοντας φέρει εις πέρας μεταρρυθμιστικούς νόμους που αφορούν «τα πιο ευαίσθητα θέματα της τουρκικής πολιτικής, όπως ο ρόλος και το καθεστώς του στρατού ενώπιος ενωπίω των πολιτικών αρχών», αναμένουν από τις Βρυξέλλες να εκφράσουν την «εκτίμηση» τους για την «πρόοδό» της.

Την ίδια ώρα που αναμένεται επίσημη ανταλλαγή γλοιωδών κολακειών, ο τουρκικός Τύπος βοά για τη σύλληψη 15 παιδιών Κουρδικής καταγωγής, «με την αιτιολογία ότι προέβησαν σε εκδήλωση» του ΡΚΚ/KADEK, και τον εγκλεισμό στα μπουντρούμια αστυνομικού τμήματος των πέντε εξ αυτών «για ανάκριση». Τα 5 παιδιά παραπέμφθηκαν στα Δικαστήρια Ανηλίκων Κωνσταντινούπολης με την κατηγορία ότι «αντιτάχθηκαν στο Νόμο περί Εκδηλώσεων και Πορείας» και προέβησαν σε «προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Τζουμχουριέτ. Στην πραγματικότητα, τα συνολικά 35 παιδιά, 7 έως 14 ετών, κρατούσαν σε εκδήλωση μπαλόνια στα οποία έγραφαν «Οχι στον πόλεμο»!..

Επίσης χθες, στο χωριουδάκι Ουλούντερε της Ανατολίας, τέσσερα παιδιά, τρία κοριτσάκια και ένα αγοράκι, ηλικίας 7 έως 10 ετών, που έπαιζαν με εκρηκτικό μηχανισμό που είχαν βρει, σκοτώθηκαν, κι άλλα επτά τραυματίστηκαν, όταν αυτός εξερράγη. Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για βόμβα που «είχε εγκαταλειφθεί κοντά στο δημοτικό σχολείο του χωριού από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ