Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΒΑΛΤΙΚΗΣ
Καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις υπό διεύρυνση χώρες

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ σε Λιθουανία και Εσθονία. Αλληλεγγύη για τους διωκόμενους κομμουνιστές αυτών των χωρών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στις φυλακές του Βίλνιους, όπου είχε συνάντηση με τους φυλακισμένους ηγέτες του ΚΚ Λιθουανίας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας Μ.Στακβιλεβίτσιους έξω από τις φυλακές της Βίλνιους
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας Μ.Στακβιλεβίτσιους έξω από τις φυλακές της Βίλνιους
Επέστρεψε στις 3/11, μετά από 5μερη αποστολή σε Λιθουανία και Εσθονία, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Στρατή Κόρακα, μέλος της ΚΕ κι ευρωβουλευτή και τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε τις χώρες της Βαλτικής, για να φέρει, για άλλη μια φορά, στην επιφάνεια το ζήτημα της παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών στις υπό διεύρυνση χώρες, αλλά και να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους διωκόμενους κομμουνιστές αυτών των χωρών. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Βαλτική, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία από πρώτο χέρι να μάθει και να αντλήσει σοβαρές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, μέσα από συναντήσεις της με εκπροσώπους κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών, αριστερών κομμάτων και κινημάτων, συνδικάτων κι εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ έδωσε συνεντεύξεις Τύπου σε Βίλνιους και Τάλιν. Στα πλαίσια αυτά, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συνάντηση που έγινε στις φυλακές του Βίλνιους, πρωτεύουσας της Λιθουανίας, με τους φυλακισμένους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιθουανίας (ΚΚΛ), τους Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, Α΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΛ και Γιουόζας Κουολιάλις, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΛ.

Η συνάντηση με
τους φυλακισμένους κομμουνιστές

Από τη συνάντηση με του κομμουνιστές ηγέτες στις φυλακές
Από τη συνάντηση με του κομμουνιστές ηγέτες στις φυλακές
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από τον Μιντάουγκας Στακβιλιέβιτσιους, Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, επισκέφτηκε στις 30/10 τις φυλακές του Βίλνιους, όπου εδώ και δέκα χρόνια βρίσκεται φυλακισμένος ο ηγέτης του ΚΚΛ, Μ. Μπουρακιάβιτσιους και περίπου 5 χρόνια ο Γ. Κουολιάλις, στέλεχος του ΚΚΛ.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό, συντροφικό κλίμα κι ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά, παρά την «άγρυπνη» παρακολούθηση των αρχών της φυλακής. Ηταν η πρώτη φορά σ' αυτά τα 10 χρόνια που μια ξένη αντιπροσωπεία, μια αντιπροσωπεία ΚΚ από το εξωτερικό, περνούσε το κατώφλι της λιθουανικής φυλακής, για να συναντηθεί με τους φυλακισμένους κομμουνιστές ηγέτες.

Παίρνοντας το λόγο ο Στρατής Κόρακας μετέφερε τους θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς της ηγεσίας, των μελών κι οπαδών του ΚΚΕ στους ηγέτες του ΚΚΛ. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει προβεί σε μια σειρά ενέργειες, με στόχο την παύση των διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών της Βαλτικής, όπως τοποθετήσεις κι ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, τη διοργάνωση της συνάντησης της 4ης Ιούλη 2003 στην Αθήνα, όπου σφαιρικά τέθηκε το ζήτημα των διώξεων και των περιορισμών των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες που είναι υπό ένταξη στην ΕΕ.

Από τη μεριά του ο Μ. Μπουρακιάβιτσιους ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τις συνεχείς προσπάθειές του εκδήλωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης κι όπως υπογράμμισε ενημερώνεται γι' αυτές. Ετσι γνώριζε για παράδειγμα, ότι την άνοιξη του 2002 η Αλέκα Παπαρήγα είχε θέσει το ζήτημα της απελευθέρωσής του και της νομιμοποίησης του ΚΚΛ στον Β. Αντάμνκους, Πρόεδρο της Λιθουανίας, που επισκεπτόταν την Ελλάδα. Οπως πρόσθεσε παίρνουν μεγάλο κουράγιο τόσο από τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την απελευθέρωσή τους, όσο κι από τις άλλες διεθνείς συναντήσεις των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων. Παρακάλεσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να μεταφέρει ένα θερμό «ευχαριστώ» σε όλους τους Ελληνες κομμουνιστές, που τους χαρακτήρισε «εμπροσθοφυλακή του διεθνούς προλεταριακού κινήματος, που ακολουθούν μια πολύ καλά σχεδιασμένη πολιτική στις σύγχρονες συνθήκες».

Οι Λιθουανοί κομμουνιστές αναφέρθηκαν αναλυτικά στην περίπτωση της δίωξης σε βάρος τους. Σημείωσαν πως όταν κατέρρευσε η κατηγορία της «προδοσίας», με την οποία αρχικά τους συνέλαβαν, τότε τους καταδίκασαν με νέες νομικές διατάξεις που ψήφισαν, μετά τη σύλληψή τους κι εφάρμοσαν αναδρομικά! Τώρα, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τους αποφυλακίσουν το Γενάρη, η Γενική Εισαγγελία της χώρας τους μεθοδεύει την παράνομη παράταση της κράτησής τους. Την ίδια ώρα τούς εκβιάζουν να υπογράψουν «δήλωση μετάνοιας», για να τους αφήσουν ελεύθερους. Οι φυλακισμένοι κομμουνιστές ηγέτες υπογράμμισαν στην αντιπροσωπεία τους ΚΚΕ πως δεν είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν καμία παρόμοια δήλωση, αφού δε θεωρούν τον εαυτό τους ένοχο και είναι υπερήφανοι για τη δράση τους, τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των σοσιαλιστικών ιδανικών.

Συνέντευξη Τύπου στις φυλακές

Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Στρατής Κόρακας έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ της Λιθουανίας, μέσα στο κτίριο των φυλακών του Βίλνιους. Οπου δήλωσε:

«Συναντηθήκαμε σήμερα στις φυλακές με δύο κομμουνιστές περήφανους για τα ιδανικά τους, γιατί έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους για την υπεράσπιση αυτών των ιδανικών και του σοσιαλισμού. Ο λόγος τους ήταν ένα αμείλικτο κατηγορώ για τους χαμαιλέοντες διώκτες τους, που προσαρμόζονται με εκπληκτική ευκολία σε κάθε κατάσταση. Μας ζήτησαν να μεταφέρουμε τους θερμούς μας χαιρετισμούς στην ηγεσία και τα μέλη και φίλους του ΚΚΕ, σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό και μας διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα ιδανικά μας και για την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα τους και στον κόσμο. Τους διαβεβαιώσαμε για την αμέριστη συμπαράσταση των κομμουνιστών της Ελλάδας που θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωσή τους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να σιωπήσει όταν τα ΚΚ στις χώρες της Βαλτικής είναι παράνομα, όταν οι ηγέτες τους ρίχνονται στη φυλακή για να σαπίσουν, την ώρα μάλιστα που στις χώρες αυτές οι συνεργάτες των ναζί όχι μόνο δε διώκονται, αλλά τους δικαιώνουν, τους στήνουν μνημεία και τους δίνουν παχυλές συντάξεις».

Αλλες συναντήσεις στη Λιθουανία

Να σημειωθεί πως πριν την επίσκεψη στις φυλακές η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον Τσ. Γιουρσένας - Πρώτο Αντιπρόεδρο του Σέιμ (του κοινοβουλίου της Λιθουανίας) και του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λιθουανίας, για να του θέσει το ζήτημα της άμεσης απελευθέρωσης των κομμουνιστών ηγετών και της νομιμοποίησης του ΚΚΛ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε επίσης διμερείς επαφές με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας και συναντήθηκε με εκπροσώπους των οργανώσεων των αντιφασιστών βετεράνων του πολέμου και του συνδικάτου των σιδηροδρομικών της Λιθουανίας, καθώς και με τον Γ.Βεσιάλκα, βουλευτή του Σέιμ και Πρόεδρο της «Λαϊκής Ενωσης για μια δίκαιη Λιθουανία».

Συναντήσεις στην Εσθονία

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε, στη συνέχεια, την Εσθονία. Στο Τάλιν συναντήθηκε με το εκτός νόμου ΚΚ Εσθονίας, το Ενιαίο Λαϊκό Κόμμα Εσθονίας, το Ρωσικό Κόμμα Εσθονίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργασίας της Εσθονίας, την Ενωση Ρώσων πολιτών Εσθονίας, το κίνημα «Οχι στην ΕΕ», καθώς επίσης με τον Γκ. Μπιστρόφ, δήμαρχο της πόλης Μάαρτου (προάστιο του Τάλιν).

Ιδιαίτερα χρήσιμη από άποψης συγκέντρωσης πολλών στοιχείων για την κατάσταση που επικρατεί στην Εσθονία ήταν η συνάντηση με τα στελέχη του «Κέντρου πληροφόρησης για τα δικαιώματα του ανθρώπου», το οποίο έδωσε στην αντιπροσωπεία του Κόμματος δεκάδες στοιχεία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ρωσόφωνων της Εσθονίας, που ξεπερνούν το 30% του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα πλέγμα διακρίσεων νομικών, οικονομικών, γλωσσικών, πολιτιστικών και πολιτικών, σε βάρος πάνω από 300 χιλιάδων ανθρώπων, (που σε μια χώρα 1,3 εκατομμυρίου) στερούνται κάθε πολιτικού δικαιώματος. Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε ο Στρ. Κόρακας η ΕΕ τα βρίσκει όλα «φυσιολογικά», ενώ όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψαν τα στελέχη του παραπάνω Κέντρου, όταν για πρώτη φορά το 1995 έκαναν λόγο για παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Εσθονία, η ΕΕ θεώρησε σκόπιμο να σταματήσει να στέλνει στο Κέντρο για ενημέρωση τις ξένες αντιπροσωπείες που καταφθάνουν στο Τάλιν.

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΚΚ Εσθονίας, όπου πραγματοποιήθηκε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, στην ΕΕ, αλλά και για τα καθήκοντα και τους στόχους των δύο κομμάτων.

Τη σύμπτωση των απόψεων του κινήματος «ΟΧΙ στην ΕΕ» με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα και τις διεργασίες στην ΕΕ, διαπίστωσε ο Ούνο Σίλμπεργκ, εκπρόσωπος του παραπάνω κινήματος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Οπως είπε το κίνημα αυτό αποτελεί μια «ομπρέλα» κάτω από την οποία εκφράστηκε στο πρόσφατο ενταξιακό δημοψήφισμα το 33% των ψηφοφόρων, που ψήφισε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ. Το κίνημα δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και θεωρεί παράνομη κι αντισυνταγματική την ένταξη της Εσθονίας στην ΕΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι από το δημοψήφισμα είχαν αποκλειστεί 300 χιλιάδες λαού, όσοι δηλαδή είναι «απάτριδες» ή έχουν εξαναγκαστεί να πάρουν τη ρωσική υπηκοότητα.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τάλιν πως «το ζήτημα των διακρίσεων σε βάρος μια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, των Ρωσόφωνων, που αποτελούν πάνω από 30% του πληθυσμού της Εσθονίας και πάνω από το 40% του πληθυσμού της Λετονίας, αποτελεί τμήμα του συνολικότερου προβλήματος της καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις χώρες της Βαλτικής, όπως αυτό εκφράζεται και με την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ. Ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των διακρίσεων και αντιδημοκρατικών περιορισμών πρέπει να δοθεί στο σύνολό του κι η νομιμοποίηση των ΚΚ αποτελεί πρωταρχικό, θεμελιακό βήμα προς εκδημοκρατισμό για τις χώρες της Βαλτικής, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Συνάντηση στη Βαρσοβία

Κατά την επιστροφή της στην Αθήνα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στη Βαρσοβία με αντιπροσωπεία του ΚΚ Πολωνίας, με επικεφαλής τον Γ. Λάχουτ, αντιπρόεδρο του κόμματος. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΠ ενημέρωσε για τη δραματική όξυνση των προβλημάτων που έφερε ο καπιταλισμός στην Πολωνία, τους εργατικούς αγώνες που ξεσπούν και τη δράση του ΚΚΠ. Με τη σειρά της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα και στα καθήκοντα που μπαίνουν στους Ελληνες κομμουνιστές μπροστά στη διπλή εκλογική μάχη.


Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ