Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και ανησυχίας

Με τις πέτρες «υποδέχονται» τα οχήματα των κατακτητών -«απελευθερωτών» τα παιδιά του Ιράκ

Associated Press

Με τις πέτρες «υποδέχονται» τα οχήματα των κατακτητών -«απελευθερωτών» τα παιδιά του Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το πλέον αιματηρό εικοσιτετράωρό έζησαν, την Κυριακή, οι κατοχικές δυνάμεις στο Ιράκ από την επίσημη λήξη των εχθροπραξιών μέχρι σήμερα, καθώς κατέρρευσε άλλο ένα «δεδομένο», αυτό της ανυπαρξίας αντιαεροπορικών όπλων. Η κατάρριψη του μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ, έξω από τη Φαλούτζα, προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας στους κατοχικούς επιτελείς και, όπως σημείωνε ο ανταποκριτής της «Ουάσιγκτον Ποστ», επανέφερε στη μνήμη τις ανάλογες εικόνες από το Βιετνάμ εντείνοντας την, ήδη, υπάρχουσα ανησυχία.

Πιθανότατα σε αντιαεροπορικούς πυραύλους αποδίδεται η κατάρριψη ενός μεταγωγικού ελικοπτέρου Σινούκ, το μεσημέρι της Κυριακής, έξω από τη Φαλούτζα. Δεκαέξι Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν, ενώ το ελικόπτερο ιδίου τύπου που ακολουθούσε δεν επλήγη. Τα ελικόπτερα φέρονται να μετέφεραν Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, από όπου επρόκειτο να φύγουν για δύο βδομάδες με άδεια. Αμερικανοί επιτελείς επέμεναν ότι ερευνώνται τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, αν και σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν την εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων. Μάλιστα, από χτες, ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν ειδικούς ελέγχους σε οδικές αρτηρίες και σε πόλεις του σουνιτικού τριγώνου, με στόχο να ανακαλύψουν φορητούς εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Τα υπολείμματα του ελικοπτέρου των κατοχικών δυνάμεων τα μαζεύει ο γερανός

Associated Press

Τα υπολείμματα του ελικοπτέρου των κατοχικών δυνάμεων τα μαζεύει ο γερανός
Το περιστατικό, αν και λόγω του χαρακτήρα του και των μαζικών απωλειών του προκάλεσε ανατριχίλα στους κατοχικούς επιτελείς, δεν ήταν το μόνο. Την Κυριακή το βράδυ, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη ενώ λίγο νωρίτερα 2 Αμερικανοί εργολάβοι που εργάζονται για λογαριασμό του Σώματος Μηχανικών σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο στη Φαλούτζα. Αλλος ένας τραυματίστηκε.

Βαρύς ήταν, όμως, ο φόρος αίματος και για τους Ιρακινούς, όμως, την Κυριακή. Στο Μπάλαντ, το βράδυ, 6 Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον φορτηγού στο οποίο επέβαιναν, επειδή «θεωρήθηκε ύποπτο». Ενας 11χρονος σκοτώθηκε στη Φαλούτζα από διασταυρούμενα πυρά και άλλοι 2 σκοτώθηκαν και 6 τραυματίστηκαν από επίθεση όλμων στο Κιρκούκ.

Χτες, αργά το βράδυ, 5 ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη δυτική όχθη του Τίγρη, κοντά στο αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για όλμους, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό τίποτε περισσότερο. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, κοντά σε τέμενος, και στην Καρμπάλα, όπου σκοτώθηκαν 3 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 12. Στη Μπαακούμπα, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 7 τραυματίστηκαν από αμερικανικά πυρά, ενώ στη Νατζάφ δολοφονήθηκε από αγνώστους που τον απήγαγαν Ιρακινός δικαστής που είχε αναλάβει την ανάκριση για πρώην αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος.

«Διακυβεύονται πολλά
δε φεύγουμε»

Καμένο όχημα των κατακτητών

Associated Press

Καμένο όχημα των κατακτητών
«Τραγική», χαρακτήρισε την Κυριακή για τα αμερικανικά στρατεύματα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τονίζοντας, όμως, ότι είναι «μία από τις τραγικές ημέρες ενός μακρόχρονου και δύσκολου πολέμου». Ο Πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη θλίψη του «για κάθε απώλεια χωριστά» έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι διακυβεύονται πολλά στο Ιράκ για την αμερικανική ασφάλεια «και απατώνται οι εχθροί μας που νομίζουν ότι θα τραπούμε σε φυγή, επειδή σκοτώνουν αθώους πολίτες. Η Αμερική δεν εγκαταλείπει ποτέ, θα παραμείνουμε στο Ιράκ μέχρι να ολοκληρώσουμε το στόχο μας και έχουμε τη μαζική υποστήριξη του ιρακινού λαού».

Οι διαβεβαιώσεις Μπους δεν κατευνάζουν, όπως φαίνεται, τις ανησυχίες, καθώς πληθαίνουν όσοι επικρίνουν την πολιτική που ακολουθεί στο Ιράκ και ζητούν την ενίσχυση των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του, μίλησε για «μακάβρια εβδομάδα για τις συμμαχικές δυνάμεις» και υπογράμμισε ότι «δε θα πρέπει να καλυφθεί πίσω από αυτά τα γεγονότα η πρόοδος που έχει επιτευχθεί». Από την πλευρά του, ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι πίσω από την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων βρίσκεται ο Σαντάμ και αναγνώρισε ότι παρατηρείται «ένας καλύτερος τοπικός και περιφερειακός συντονισμός», ενώ επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης «στους μαχητές της αλ Κάιντα που εισέρχονται κυρίως από τη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ